Rettelse. I sidste nummer af Journalisten refererer vi i artiklen Medier i gabestokken en undersøgelse om antallet af kvindelige ledere i medierne foretaget af Netværket K2. K2 oplyser, at der desværre er to fejl i undersøgelsen: TV SYD har i alt tre ledere, hvoraf den ene er en kvinde. Og ikke som skrevet to mandlige ledere og ingen kvindelige. TV2/Østjylland har desuden en kvindelig leder, og ikke som skrevet ingen kvindelige ledere. Pernille Tranberg fra K2 beklager fejlene, men understreger, at de ikke har nogen indflydelse på hovedtallene i artiklen. Det er stadig blot syv procent af landets mediedirektører og 23 procent af lederne, der er kvinder.
Bøger. Nordens største antikvariat, Vangs-gaard i Fiolstræde i København, har sendt et nyt gratis bogmagasin på gaden. Det hedder slet og ret BogMagasinet, og det vil ligge til fri afhentning hos landets boghandlere seks gange årligt. Vangsgaard lover »folkelighed uden forfladigelse« i bladets spalter, hvor man vil finde forfatterportrætter, hjemme-hos-artikler, reportager fra forlagsreceptioner, anmeldelser og meget andet om og omkring bøger. Bladet trykkes i 51.000 eksemplarer, og i premierenummeret kan man ud over allestedsnærværende Knud Romer møde blandt andre Jens Blendstrup samt Alberte og Thomas Vinding.
Fyrtårn. Fire »glimrende« ansøgninger til stillingen som rektor på Danmarks Journalisthøjskole var ikke nok, og bestyrelsen har derfor besluttet sig til at forlænge ansøgningsfristen til den 13. marts. »Vi tog munden meget fuld i stillingsannoncen,« siger bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen, som nu opfordrer kandidater til at søge, selvom de måske ikke lever op til samtlige krav. Uinspirerende ledere med ringe mediemæssig indsigt og viden og manglende erfaring med budgetstyring kan på http://www.djh.dk/pdf/djh/stillinger/2007_rektor_ny.pdf se, om de rammer bulls eye på andre fronter.
Gratis. Den islandske fond bag Nyhedsavisen er på vej til at indtage USA. Til september udsender forlæggeren Russell Pergament en ny gratis-avis i Boston med penge fra Dagsbrun Media Fund i ryggen. I Boston udgiver den svenske Metro-koncern i samarbejde med New York Times Company i forvejen en gratisavis, Metro Boston, så der er lagt op til et ægte Bråvallaslag på den anden side af dammen. Ifølge flere medier skulle Dagsbrun Media Fund have op mod ti amerikanske gratisaviser på tegnebrættet. Journalisten fik nyheden fra Mediawatch.dk, der fik den fra icelandreview.com, der fik den fra Morgunbladid. Så det må være ganske vist.
Design. Politiken er en af verdens bedst designede aviser. I Society for News Designs årlige konkurrence »World's Best-Designed Newspaper« delte Politiken hæderen med Aripaev fra Estland, ElEconomista fra Spanien og Frankfurter Allgemeine fra Tyskland. »Politiken har en dagsorden og noget at sige … Avisen kommunikerer med en mangfoldighed af stemmer, nogle gange ru, andre gange delikate, men altid stærke,« lød dommernes begrundelse. Læs mere om konkurrencen, der i år fandt sted for 28. gang, på www.snd.org.
Tjek. Journalisten har i samarbejde med Center for Journalistik på Syddansk Universitet besluttet at lave en uvildig undersøgelse af DR-dokumentaren »Den hemmelige krig.« Undersøgelsen skal klargøre punkt for punkt, om kritikken af
journalistikken i »Den hemmelige krig« er berettiget eller uberettiget. Medlemmerne af undersøgelsesgruppen er: Mette Bock, tidligere chefredaktør på JydskeVestkysten, Søren Steen Jespersen, tv-dokumentarist og partner i Bastard Film, Michael Kristiansen, journalist og kommunikationsrådgiver, tidligere pressechef i Statsministeriet, Mark Ørsten, adjunkt på Institut for Journalistik, Roskilde Universitetscenter og Erik Albæk, professor i journalistik, Center for Journalistik på Syddansk Universitet.
Ligestilling. Chefredaktionen på Politiken er stadig kvindefrit område. Da avisens stærke administrative mand Bo Maltesen for nylig forlod den tre mand store chefredaktion, håbede en lang række medarbejdere ellers, at tiden var inde til at erstatte ham med en stærk kvinde. Men de blev skuffede. »Tværtimod nedlagde man den tredje chefredaktørpost, opfandt to nye chefstillinger – og gav dem til to mænd. Få øjeblikke senere lå nyheden på politiken.dk – garneret med et billede af fire mænd i hvide skjorter.« Beskrivelsen er hentet fra Politiken, søndag den 25. februar, hvor de skuffede medarbejdere fik luft for deres frustration i et fælles indlæg, hvor det blandt andet hed: [Den skæve kønsfordeling] »…er et problem, fordi Politiken rask væk tillader sig at kritisere ulige kønsfordeling uden selv at leve op til idealerne. Fordi der er slet og ret ikke er noget »feministisk bøsseævl« herinde. Kun ævl.« Tøger Seidenfaden mener på sin side, at avisen er på rette kurs.
Adgangskrav. Undervisningsministeriet har opgivet idéen om at gøre en gymnasial uddannelse til adgangskrav på Danmarks Journalisthøjskole fra 2008. Forslaget blev kritiseret fra mange sider, blandt andet fra en række kendte journalister uden studenterhue. Nu er Undervisningsministeriet så nået til den konklusion, at DJHs optagelsesprøve er tilstrækkelig effektiv, når den journalistiske talentmasse skal sies fra. DJH står så tilbage med det problem, at mange potentielle ansøgere allerede har fået information om de skærpede optagelseskrav, der altså nu er annulleret. I dag har omkring fem procent af de studerende på DJH styret uden om gymnasium-terperiet på vejen til pressekortet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.