De troede, de var reportere, men nu skal journalisterne på DR 2 Nyt forberede indslag til de to nye tv-værter. Kamelen er svær at sluge – men den er på vej ned.
Stemningen på DR 2 Nyts redaktion kan beskrives i tre korte sætninger: Frustration over fortiden. Et pragmatisk syn på nutiden. Og et håb om fremtiden – her sammenfattet af journalist Helle Falborg, DR 2.
»Jeg er ikke glad for mit nye job. Det er ikke et, jeg ville søge. Men jeg er glad for, at jeg ikke er blevet fyret – og programmet lyder til at kunne bliver spændende«.
Helle Falborg slap for godt ét år siden gennem det nåleøje, der førte til drømmejobbet. Hun skulle lave indslag til nyhederne på DR 2 klokken 20.00 og 23.00. Fra februar skal hun researche og »upline« historier for de to nyansatte værter på »Før Deadline«, der sendes hver aften klokken 23.00.
»Det bliver svært at vænne sig til. Jeg ville helst være reporter – nu skal jeg være up-liner, det var ikke lige det, jeg havde drømt om. Jeg frygter, den sjove del af jobbet forsvinder nu. Det med at fare ud med mikrofonen i hånden,« siger Helle Falborg fra sin mobiltelefon i en baggård på Vesterbro.
Hvorfor tog du jobbet?
»Forbi jeg ikke havde lyst til at stå på gaden uden noget. Og så er jeg glad for at være på DR 2,« siger hun. »Nu må jeg prøve at se fremad«.
To journalister og to produktionsfolk har forladt DR 2 samtidig med at beslutningen om »Før Deadline« blev taget. Især produktionsfolkene bliver hårdt ramt. Hvor de før var med i marken, skal de nu sidde fast i et studie.
Ifølge JOURNALISTENs oplysninger er ingen dog gået i direkte utilfredshed, og alle fire er blevet i DR. En af dem er journalist Søs Novella, der har fået nyt job i TV-Fakta på Rapporten. Hun understreger, at hun ikke smækkede med døren, men længe havde haft lyst til at arbejde på Rapporten. Om »Før Deadline« siger hun:
»Jeg synes ikke, det nye koncept er forkert. Men de fleste er blevet ansat til noget helt andet«.
Musiske evner til salg
Og den pludselige og ufrivillige omformulering af jobbet har spredt stor frustration på den lille station. Det fremgår af en »Nekrolog« i Danmarks Radios interne medarbejderblad DRåben:
»Man kan blive lidt i tvivl om, hvor vi skal bruge de musiske og kreative evner og det brændende engagement i at lave flotte og levende tv-indslag, som vi alle blev bedt om at være i besiddelse af, da vi blev ansat,« hedder det.
Frustrationen får yderligere næring af en klodset DR-ledelse, der først bad DR 2 Nyts redaktion skitsere fremtidens nyhedsdækning. Efter at have knoklet i månedsvis blev forslaget underkendt af chefredaktionen, der hyrede Skandinavisk Film Kompagni til at lave et nyt bud.
I DRåben siger journalisternes tillidsmand Morten Jakobsen:
»Nu skal gode tv-folk i stedet for produktioner lave research og skaffe gæster og den slags. Jeg frygter, det bliver langt mere traditionelt tv.«
Og over for JOURNALISTEN uddyber han:
»Vi har gået i halvandet år uden opbakning og uden ressourcer. Så laver vi et forslag, der er baseret på, at vi skal have flere ressourcer til at lave nyheder. Men det kan vi ikke få. Det er en besynderlig personalepolitik,« siger Morten Jakobsen, der endnu ikke kender sit fremtidsjob på DR 2 præcist. »Jeg skal være vært under en eller anden form,« siger han.
Nyheder er konforme
Programchef for DR 2, Torben Frølich:
»DR 2 Nyts udspil lignede det, de lavede i forvejen. Resultatet var pænt og nydeligt, men også svært at producere inden for de ressourcer, kanalen har. Dummyen viste, at folk stadig skulle løbe utroligt stærkt, samtidig med, at test viste, at seerne ikke havde noget behov for den type nyheder«.
»Nyheder er noget af det mest konforme, der findes. Der findes ingen mere konservativ genre end nyheder, tror jeg. De er utrolig svære at lave om. Og når du beder journalister sætte sig ned og tænke på nye nyheder, så vil de ofte ligne de gamle.«
Både Bjørn Erichsen og Torben Frølich erkender, at forløbet hvor DR 2 Nyt først blev bedt om at komme med et bud, hvorefter Skandinavisk Film Kompagni blev trukket op af hatten, var mindre heldigt.
Torben Frølich:
»Men hvem skal ændre noget? Én selv eller folk udefra. Der er altid en risiko, når de, der har lavet konceptet, bare går, når det er afleveret. Men omvendt er det jo også enormt svært at lave sig selv om,« siger Torben Frølich. Han vil ikke oplyse, hvad DR har betalt Skandinavisk Film Kompagni for de nye tanker, men oplyser direkte adspurgt, at »det er under én million«.
Et passende koncept
På DR 2 Nyt er stemningen i dag på vej op. Nyhedsholdet er i fuld gang med at videreudvikle de tanker, Skandinavisk Film Kompagni har afleveret.
»Det er gået godt gammeldags gruppearbejde i den,« som redaktionschef Bella Kathrine Rein formulerer det. Hun tilføjer, at arbejdet med tre nyhedskoncepter på under halvandet år, har været anstrengende.
»Min hjerne er ved at koge sammen til vandgrød. Lad mig sige det på den måde, at for mig var det rart, at Skandinavisk Film Kompagni kom til udefra. Mine vitaminer var brugt op. Skandinavisk Film Kompagni kom og sagde de forløsende ord om ro og fordybelse«.
Journalist Helle Falborg er ikke så sikker på, at DR 2 Nyts eget forslag »var så dårligt«. Men hun erkender, at programmet »Før Deadline« passer godt til kanalen. »Det er lige DR 2s profil – men om det giver flere seere, ved jeg ikke,« siger hun. Journalist Morten Jakobsen giver også »Før Deadline« en chance:
»Det er nyheder på en hel ny måde. Først var det lidt svært at kapere, men da Jørgen Koldbæk (fra Skandinavisk Film Kompagni, red.) forklarede det, så jeg lidt lysere på det. Nu er stemningen mere »det skal nok gå!«. Det her program egner sig til stationen, det er svært at argumentere imod konceptet. Men den måde, det blev gennemført på …«.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.