Outsourcing til Vietnam: DF kræver svar fra minister

Egmont outsourcer til firma i Vietnam, som har fået dansk millionstøtte. »Outsourcing af danske arbejdspladser skal ikke hjælpes på vej af dansk ulandsbistand,« mener Dansk Folkeparti. De kræver nu svar fra udenrigsministeren. Liberal Alliance kritiserer også støtten, men roser outsourcing

Egmont Publishing outsourcer layoutopgaver på en række magasiner og skærer 13 stillinger i Danmark.

Opgaverne går til det danskejede Minh Graphic i Vietnam. Som Journalisten kunne fortælle i går, er Minh Graphic etableret med i alt 3,5 mio. kr. i dansk ulandsstøtte frem til 2010.

»Statsstøttet nedlæggelse af danske arbejdspladser«, lød det fra Dansk Journalistforbunds næstformand, Tine Johansen, i går.

Nu slutter partierne Liberal Alliance og Dansk Folkeparti sig til kritikerne. Begge partiers ordførere mener, at sagen viser en ufornuftig statsstøtte. Men de er uenige om hvorfor.

DF: Støtte bør betales tilbage

»En ting er, at arbejdspladserne flytter, fordi vi ikke kan konkurrere på lønnen, det kan vi ikke rigtig gøre noget ved. Men her hjælper man det på vej med statsstøtte. Det er helt urimeligt,« siger Dansk Folkepartis ordfører for ulandsbistand, Hans Christian Skibby.

»Outsourcing af danske arbejdspladser skal ikke hjælpes på vej ved, at nogen har fingrene nede i klejnekassen og får ulandsbistand,« fortsætter han.

Dansk Folkeparti mener principielt, at Minh Graphic og andre danske selskaber, der har fået støtte fra den danske stat, men lever af at outsource fra Danmark, bør betale pengene tilbage.

»Jeg synes simpelthen, de bør betale de penge tilbage til statskassen. Det kan vi nok ikke tvinge dem til, men så må vi sørge for, at det ikke kan ske igen,« siger ordføreren.

Vil have garanti fra ministeren

Hans Christian Skibby vil nu rejse spørgsmålet over for udenrigsminister Kristian Jensen (V). Han skal svare på, hvad han synes om det konkrete eksempel, ligesom han skal svare på, om det vil kunne ske igen.

»Denne sag må føre til selvransagelse i ministeriet. Støtten er tydeligvis givet på en urimelig præmis. Vi har netop bakket op om en ny udviklingsstrategi fra regeringen, og det her er mildest talt i disharmoni med de principper. Jeg vil have en garanti for, at det her ikke kan ske igen,« siger Hans Christian Skibby.

Minh Graphic blev stiftet i 2005 af det danske selskab Buchs sammen med en vietnamesisk partner. I starten var det målet at sælge til både det danske og vietnamesiske marked, og det var i den periode, selskabet fik i alt 3,5 mio. kr. i støtte fra Danida.

Misbruger støtte til outsourcing

Kort efter at støtten ophørte, valgte Minh Graphic at lægge om og satse fuldt ud på det danske marked. I samme ombæring blev den vietnamesiske partner købt ud af det danske firma Envision, så Minh Graphic siden 2010 har været danskejet.

Selskabet har jo forsøgt at etablere sig i Vietnam, samtidig med at de har leveret til det danske marked. Da det slog fejl, lagde de fuld fokus på det danske marked. Bør de virkelig betale støtten tilbage?

»Ja, det ville være oplagt, hvis man har fået pengene på et andet grundlag, som man bagefter misbruger for at udkonkurrere danske virksomheder. Det kan godt være, vi ikke kan kræve pengene tilbage, men så vil jeg i hvert fald have skærpet rutinerne i ministeriet. Man skal ikke bruge danske udviklingsmidler til at outsource danske arbejdspladser.«

LA vil se kritisk på støtte

Hos Liberal Alliance deler udviklingsordfører Christina Egelund sagen op i to.

»Det ene er, at danske virksomheder outsourcer opgaver til udlandet. Det synes jeg er fint og fuldstændig rationelt. Den anden del handler om erhvervsstøtte til danske virksomheder i udlandet. Det er der grund til at se kritisk på,« siger hun til Journalisten.

Christina Egelund mener, at den konkrete sag peger ind i de forhandlinger, der snart skal i gang om den danske ulandshjælp. Venstre-regeringen har varslet markante nedskæringer i ulandsbistanden.

»Vi skal formentlig igennem en sparerunde på ulandsstøtte, og der er det naturligt at se på, om de her penge er godt nok givet ud. Min holdning er, at i stedet for at støtte konkrete projekter hist og her, så bør vi fokusere på nød- og katastrofehjælp og så fremme vækst via frihandel.«

Frihandel er bedre end støtte

Hun peger på, at EU netop har indgået en frihandelsaftale med Vietnam.

Men projektet har jo skabt både vækst og arbejdspladser i Vietnam. Er det ikke netop meningen med ulandshjælp?

»Jo, aboslut. Men jeg er ikke sikker på, at den slags støtteordninger er den bedste måde at skabe vækst og velstand for pengene i udviklingslande,« siger Christina Egelund.

Hun mener til gengæld, at det ligner en rigtig beslutning, at Egmont Publishing outsourcer til Vietnam.

»Jeg har al mulig sympati for de 13 mennesker, som mister deres job i København. Men overordnet er det en fordel for Euroman, at man har mulighed for at købe det grafiske arbejde billigere i et andet land. Det kan jo være det, der gør, at bladet også findes om 15 eller 20 år.«

Uenig med DF

Christina Egelund er dog meget uenig med Dansk Folkeparti i, at virksomheder som Minh Graphic principielt set burde betale pengene tilbage.

Det kalder hun et »uanstændigt« forslag.

»Man kan ikke lægge den slags bånd på virksomhederne i al fremtid,« siger hun.

Journalisten har været i kontakt med Udenrigsministeriet for at få et interview om sagen siden i forgårs. Vi afventer stadig.

0 Kommentarer