Out of Africa

»Det er svært at komme igennem med materiale fra Afrika til de danske medier.«33-årige Kim Jensen skifter job fra at være freelancer i Accra, Ghana til journalist, Region Syddanmark.

»Det er svært at komme igennem med materiale fra Afrika til de danske medier.«

33-årige Kim Jensen skifter job fra at være freelancer i Accra, Ghana til journalist, Region Syddanmark.

Hvordan var det at starte som freelancer i Afrika?
Min kæreste fik en løn, der kunne understøtte en familie, så der var faktisk ikke brug for, at jeg skulle tjene penge – vi stod helt uden for det økonomiske rotteræs. Det vil sige, jeg kunne arbejde på nogle store forkromede projekter, og der var ikke så store konsekvenser, hvis de faldt til jorden eller ikke blev solgt. Det er svært at komme igennem med materiale fra Afrika til de danske medier.

Når man sender ideer hjem, får man nogle gange slet ikke svar. Og når man så endelig hører noget fra de medier, der ikke har været interesseret i ens ideer, så er det i form af journalister, der ringer for at spørge om hjælp til deres egen reportagetur eller lignende. Jeg var jo rimelig økonomisk uafhængig, men nogle sidder jo rundt omkring i verden og skal leve af at sælge ting til Danmark – jeg kan godt forstå, hvis de bliver fortørnede over sådan en behandling.

Så generelt er det svært at sælge ting fra Afrika. Men på et tidspunkt kom Barack Obama til Ghana. Et kendt ansigt gør det meget nemmere at sælge, og pludselig lavede jeg ting til TV 2, DR og Information. Men jeg har også brugt en masse tid på lokale projekter. Blandt andet har jeg været med til at starte en gratisavis op her i Accra.

Hvad er det fede ved dit nye job i Region Syddanmark?
Det er rigtig fedt at være en del af et hold. At have et direkte tilhørsforhold. Jeg er en del af et projekt, der har mål og fokus. Mit arbejde består jo meget i at skrive synopser og finde vinkler på de ting, resten af medarbejderne finder ud af. Når drengene i huset har regnet sig frem til et eller andet om regionen, er det min opgave at få det kommunikeret ud. Og så er det jo bare lækkert at møde ind et sted, hvor der er kolleger, en kantine og noget så luksus som hæve-sænke borde. Dem er der ikke mange af i Afrika.

Hvad har du lært i Afrika?
Tja, jeg har jo fået en masse træning i at sælge ting som freelancer. Men langt det meste af det, vi har med hjem, er personlig erfaring. Min kæreste og jeg har fundet ud af, hvordan vi gerne vil skrue en hverdag sammen, og vi har fundet ud af, hvad vi sætter pris på. Vi vil gerne have meget tid sammen, og vi vil gerne have et økonomisk råderum. Vi behøver ikke et hus og en have med alle de uforudsete udgifter, der følger med. •

CV: Uddannet fra DJH i 2004. Derefter vikar og freelance for blandt andet JydskeVestkysten, indtil han i 2006 blev ansat som erhvervs­journalist på Horsens Folkeblad.

0 Kommentarer