Den canadiske journalist Craig Silverman har samlet klicheer og nye gode råd til web-journalister om breaking news og præcision i journalistikken. Læs dem her.
For TV 2 og DR gjaldt det om at komme først med nyhederne, da de danske politikere kæmpede om vælgernes stemmer. Men læserne, lytterne og seerne glemmer, hvem der havde historien først. Til gengæld husker de, hvem der først tog fejl.
Det er et af de punkter, journalisten Craig Silverman har taget med i sit regelsæt for webjournalister og journalister i almindelighed. På hjemmesiden Columbia Journalism Review har han samlet otte regler man skal huske, hvis man vil lave præcis og dækkende webjournalistik.
Craig Silverman understreger, at fejlagtig information er mere skadende for en nyhedsorganisations ry, end et scoop er godt. En af de klichéer, Silverman skriver i sit regelsæt, er, at journalisten skal have bekræftet sine informationer, inden man sender det videre i systemet. På Twitter og andre sociale medier vil forkert information nå længere ud end korrekt information.
»Den første fejlagtige information vil sprede sig hurtigere end nogen af de efterfølgende rettelser. Dette kalder jeg Loven om de Ukorrekte Tweets. Fejlinformation er ofte langt mere interessant og vil blive tweetet oftere end de rettelser, der følger i kølvandet. Man skal derfor både være påpasselig med den information, man sender ud, og man skal også være flittig til at rette fejl,« skriver Craig Silverman.
Silverman fortæller også, hvor vigtigt det er for medier at rette sine fejl. Historier om svigfulde medier spreder sig også med lynets hast – både på de sociale medier og på traditionel vis.
»Det er ikke forbrydelsen, der er slem. Det bliver den først, når man prøver at feje det ind under gulvtæppet. Selv hvis man ikke får rettet en stavefejl i et navn, kan det få katastrofale følger for et medies image.«
Du kan se hele listen her.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Apropos stavefejl ... det hedder svigefuld -