Pressefrihed

Otte års fængsel til journalist bliver kaldt absurd hævn fra Lukasjenkos styre

Hviderussiske Katerina Andreeva afsoner i forvejen to års fængsel for at have forstyrret offentlig orden

Den hviderussiske journalist Katerina Bakhvalova, der har arbejdet under navnet Katerina Andreeva, er blevet idømt yderligere otte års fængsel.

Det skriver Moscow Times og det europæiske journalistforbund (EFJ).

Katerina Andreeva, der blandt andet dækkede de store demonstrationer i kølvandet på det udskældte valg af præsident Aleksander Lukasjenko for, afsoner i forvejen to års fængselsstraf for at have forstyrret offentlig orden under demonstrationerne.

De yderligere otte års fængsel får journalisten for det, som hviderussiske myndigheder betegner som landsforræderi.

Opfattelsen af, at Katerina Andreeva har begået landsforræderi, bliver dog ikke delt af oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaya, der mener, at journalisten bliver straffet for at vise, hvordan virkeligheden i Hviderusland ser ud.

”Det gør mig så vred at se, at regimet hævner sig på dem, der tør gøre modstand,” skriver hun på Twitter og tilføjer:

”Hun turde at vise sandheden om regimets brutalitet til verden.”

”Absurd og grundløst”

Katerina Andreeva arbejdede for den polsk-baserede tv-station Belsat, da præsident Lukasjenko, der også bliver kaldt Europas sidste diktator, blev genvalgt i sensommeren 2020.

Valget udløste enorme demonstrationer i Hviderusland, hvor flere end 100.000 demonstranter over flere uger indtog gaderne i landets hovedstad, Minsk. Hundredvis af demonstranter blev anholdt af politiet, og det samme gjorde journalister og pressefolk.

Katerina Andreeva blev idømt to års fængsel, som stod til at være afsonet til september, for at have forstyrret offentlig orden under demonstrationerne. Senere blev hun så tiltalt for landsforræderi.

Retssagen og dommen bliver af menneskerettighedsorganisationen Amnesty International kaldt for politisk motiveret humbug.

”Hun bliver udsat for en absurd og grundløs tiltale for forræderi udelukkende for hendes frygtløse arbejde som journalist,” siger Marie Struthers, direktør for Amnesty International i Østeuropa og Centralasien, i en pressemeddelelse.

”Katerina Andreeva og alle andre kritikere af hviderussiske myndigheder, der er fængslet for deres fredeligt at have brugt deres ret til ytringsfrihed, bør omgående og ubetinget løslades, og alle tiltaler mod dem skal droppes,” tilføjer hun.

Kræver nye sanktioner

Dommen vækker også hård kritik fra det europæiske journalistforbund (EFJ).

”Den hviderussiske diktator og hans håndlangere viger ikke tilbage fra noget lavpunkt,” siger EFJ-præsident Maja Sever.

”De er gået så vidt som at rejse tiltalte mod en allerede uretfærdigt dømt journalist på nye tiltaler, de har trumfet igennem. Den retlige chikane og tiltagende undetrykkelse af journalister viser det diktatoriske regimes i Hvideruslands sande ansigt,” tilføjer hun.

Det hviderussiske journalistforbunds formand, Andrei Bastunets, mener, at myndighederne forsøger at straffe Katerina Andreyeva for hendes mod og kræver, at dommen bliver annulleret.

”Det her er en af de mest ondskabsfulde domme mod en journalist i Hviderusland,” siger Andrei Bastunets.

Ifølge det hviderussiske forbund er 31 journalister og pressefolk i øjeblikket fængslet for at have passet deres arbejde i landet.

Dommen mod Katerina Andreyeva har fået EFJ til at opfordre EU, Europarådet og OSCE til at styrke det diplomatiske pres på det hviderussiske styre og at intensivere sanktionerne mod det.

0 Kommentarer