Østrigske medier strides om Haiders privatliv

Den østrigske nobelpristager i litteratur Elfriede Jelinek skriver om Jörg Haiders omgang med unge drenge i et prosadigt på sin hjemmeside. Teksten har fået østrigske medier til at bryde princippet om privatlivets fred, skriver Politiken.

Den østrigske nobelpristager i litteratur Elfriede Jelinek skriver om Jörg Haiders omgang med unge drenge i et prosadigt på sin hjemmeside. Teksten har fået østrigske medier til at bryde princippet om privatlivets fred, skriver Politiken.

Det er Politikens Europa-korrespondent Peter Wivel, der bringer diskussionen videre i dagens avis:

Østrigske medier er således i vild strid om Jörg Haiders eftermæle: Hvorfor skal læserne vide, at han var homoseksuel?, hedder det blandt andet.

Når sagen overhovedet er blevet et hedt tema, så skyldes det, at den østrigske nobelpristager i litteratur Elfriede Jelinek har lagt et langt prosadigt om højrepolitikeren Jörg Haiders dramatiske død natten til 11. oktober ud på sin hjemmeside.

Her er det gennemgående omkvæd Haiders seksuelle omgang med unge bondedrenge fra Kärnten; den delstat, som den 58-årige politiker styrede enevældigt i en årrække.

(Prosa-digtet hedder: "Von Ewigkeit zu Ewigkeit" og kan læses på Jelineks hjemmeside ved først at klikke på Aktuelles – og siden på "Von Ewigkeit zu Ewigkeit")

Jelineks digt nævner ikke Haider direkte ved navn, men kalder ham 'Frelseren'. Men alligevel har teksten tvunget en række østrigske medier ud af busken. Og ifølge Peter Wivel overtræder de nu deres egne redaktionelle principper og fortæller deres læsere, hvad redaktionen længe har vidst om den slet skjulte side af Haiders privatliv.

Begrundelsen er, at det nu er et offentligt emne, som læserne bør kunne følge med i.

Blandt andet bringer Tages-Anzeiger historien om Jörg Haiders sidste hemmelighed: Jörg Haiders letzte Geheimnisse med henvisning til netop Elfriede Jelinek. Videre i et blogindlæg i den faste blog "Politikerbeschimpfung" i DiePresse.com spørges der direkte til, hvor grænsen går for privatlivets fred: Was ist privat?

Og i en lang artikel i denne uges udgave af det østrigske nyhedsmagasin Profil begrunder indlandsredaktør Herbert Lackner, hvorfor hans blad nu omsider skriver "sandheden om Haider"Jörg Haiders anderes Leben: Der schwierige Umgang mit seiner Sexualität.

Lackner skriver, at medierne stiltiende havde indgået en aftale om ikke at skrive om Haiders mandebekendtskaber. Grunden var, at Haider aldrig selv havde udtalt sig negativt om homoseksuelle.

Politikens omtale af den østrigske mediedebat er at finde i dagens udgave af avisen i 1. sektion side 6.

 

0 Kommentarer