Østjyske journalister skal være underholdende

Ledigheden er høj og stigende blandt Østjyllands journalister. I fremtiden kan østjyderne finde deres job inden for underholdning, kommunikation og sammensmeltede medier, fortæller rapport fra Kreds 4 og CFJE.

Østjylland og i særdeleshed Århus virker som en magnet på journalister. Der er bare ikke job nok til alle. I august nåede arbejdsløsheden op på 13,5 procent.

Derfor har Kreds 4 fået Center for Journalistik og Efteruddannelse (CFJE) til at undersøge jobmulighederne for journalister nu og i fremtiden i Østjylland. Rapporten "Opbrud – ad mange spor" er det synlige resultat af blikket i krystalkuglen.

"Der bliver også brug for de journalistiske kernekompetencer i fremtiden, men ikke kun i traditionelle journalistjob. Generelt ved journalister ikke, hvad de kan, men når du søger job, er det vigtigt, at du kender dine egne kvalifikationer. Rapporten er også ment som et idekatalog for ledige og for dem, der vil skifte job," siger formanden for Kreds 4, Martin Vestergaard.

Ifølge undersøgelsen har DJ-medlemmerne i Kreds 4 i løbet af de seneste fem år arbejdet på ikke færre end 308 forskellige redaktioner og arbejdspladser.

"Jeg kan måske nævne 12 arbejdspladser på stående fod. Der er mange flere journalistiske arbejdspladser, end vi regner med, men vi er ikke gode nok til at fortælle det videre til hinanden," mener Martin Vestergaard.

 

Flere medier sammen
Rapporten peger på fremtidens lokale jobmuligheder. Et af de vigtigste områder er medieintegration – flere medier smelter sammen under ét tag, som det kendes fra udlandet, hvor mediehusene leverer journalistik i aviser, radio og tv og på internettet. Derfor lægger rapporten også op til mere flydende faggrænser, så journalister både kan skrive, fotografere, lave lyd og filme til tv.

"Nogle af scenarierne i rapporten kan diskuteres, og det skal de også. Ideen med at gøre stoffet frit på medierne er en fagpolitisk diskussion, som vi ikke nødvendigvis er enige i, men det er vigtigt at tage diskussionen med henblik på fremtiden," siger Kreds 4-formanden.

Rapporten peger på andre faggrene, der kan kaste journalistarbejdspladser af sig i Østjylland. De "lettere" og "mindre seriøse" fagområder, der traditionelt har haft lav status blandt journalister, kan paradoksalt nok give de selvsamme journalister arbejde i fremtiden. Der er jobpotentiale i underholdningsbranchen og inden for kommunikations- og informationsjournalistik, men det kræver uddannelse og efteruddannelse på netop de områder.
"Information og kommunikation er oplagte områder for journalister, men også inden for underholdning er der muligheder. Brugen af hele koncepter til tv-programmer er meget udbredt – også i Østjylland – så udvikling af ideer og koncepter tror jeg meget på," siger Martin Vestergaard.

 

ØSTJYLLAND
Der er 1.379 aktive medlemmer af DJs Kreds 4 i Østjylland. 255 er helt eller delvist ledige – svarende til en fuldtidsledighed på 13,5 procent. På landsplan er det tilsvarende tal 9,8 procent.

I 1997 var 110 journalister og 22 fotografer freelancere i Østjylland. I 2002 er der 205 journalister, 30 fotografer og ni grafikere og AV-folk. Rapporten konkluderer, "at freelance-markedet i Østjylland er særdeles hårdt".

Rapporten kan downloades på CFJEs hjemmeside http://www.cfje.dk/

 

 

0 Kommentarer