Ukritisk erhvervsjournalistik bærer et medansvar for finanskrisen. Det er tid til selvransagelse, mener koncerndirektør for JP/Politikens Hus.
Det er ikke kun bankchefernes bonusordninger og bankernes rådgivning, der skal under lup, når regeringens ekspertudvalg skal undersøge finanskrisen årsager. Dansk erhvervsjournalistik bærer også et ansvar, skriver koncerndirektør for JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, i en blog på siden AHAheder.
»De danske mediers dækning af den finansielle sektor og den økonomiske politik var så skamløs ringe i årene op til finanskrisen, at dansk presse i realiteten har et medansvar for, at dansk økonomi røg ud af kontrol og havnede i en langt dybere krise end vores nabolande. Og stadigvæk halter efter,« skriver Stig Ørskov.
Derfor trænger dansk erhvervsjournalistik og journalister i Danmark til selvransagelse, skriver han.
Danske journalister lader sig dupere, når de står over for økonomer og virksomhedsledere, mener Stig Ørskov. Og så forsvinder de kritiske spørgsmål.
»Før finanskrisen satte næsten ingen danske medier spørgsmålstegn ved husprisernes himmelflugt, og indførslen af rentetilpasningslån og afdragsfri lån blev nærmest fejret som en gave til befolkningen,« skriver han.
I stedet var medierne med til at fejre opturen sammen med bankerne, skriver Stig Ørskov.
»Til gengæld gik der ikke en uge, uden at man kunne læse om "gode" nyheder for danske boligejere og småspekulanter«
Og dermed var erhvervsjournalistikken med til at forstærke overophedningen af dansk økonomi i stedet for at bidrage med et journalistisk overblik, der kunne have bidraget til at holde fast i en sund skepsis i såvel befolkningen som hos politikerne, mener han.
5