På JydskeVestkysten har de en pulje til at støtte kritisk journalistik, men der er langtfra nok, der søger. Den store satsning på konstruktive nyheder er en af årsagerne, siger chefredaktør Peter Orry til Journalisten.dk.
Som Journalisten.dk kunne fortælle i fredags, bliver Spadestiksprisen i år uddelt på den store graverkonference i DR Byen 18.-19. november. Spadestiksprisen uddeles til undersøgende journalistik i lokale og regionale medier.
Men hvordan står det til med den kritiske journalistik lokalt?
På JydskeVestkysten har de en pulje, der er viet til at fremme undersøgende journalistik. Pengene kan søges af de ni lokalredaktioner, som hver kan bruge pengene på at hyre vikarer i op til fire uger hvert år.
Men trods store forhåbninger skuffer den kritiske journalistik i 2011, fortæller chefredaktør Peter Orry.
»Puljen har været en skuffelse for os, fordi der ikke er nok, der søger pengene. Vi snakker tit om, at det ville være rart at kunne tage sig tid til at grave et projekt ud, men muligheden bliver altså kun brugt i begrænset omfang,« siger Peter Orry til Journalisten.dk.
Chefredaktøren vurderer, at kun cirka en ud af de fire uger bliver brugt per lokalredaktion. Puljen har eksisteret i flere år, men 2011 er særligt hårdt ramt på den kritiske journalistik. Derfor har JydskeVestkysten også nedjusteret puljen til 120.000 kroner i budgettet for 2012.
Hvorfor er der ikke nok, der søger puljen?
»Det kan der være mange gode forklaringer på. Hvis man institutionaliserer sådan et initiativ, som vi har gjort, så kan det godt virke skræmmende. Det kan være, vores journalister tror, at de skal fælde borgmesteren hver gang. Det er slet ikke hensigten. Vi vil fælde de borgmestre, der skal fældes, men formålet er at gavne den kritiske journalistik, også selv om det ikke ender med en kæmpe historie hver gang,« siger Peter Orry.
Han mener også, der er en anden årsag til, at der har været grænser for de undersøgende projekter i år.
»Vi har i ledelsen måske også selv været skyld i det, fordi vi har haft det journalistiske fokus andre steder. Vi har blandt andet kørt ret intensivt på konstruktiv journalistik. Jeg vil ikke sige, at det er det modsatte af kritisk journalistik, men det går dog i en anden retning. Vi har gennemført kurser med Syddansk Universitet, og formålet er at vise, at vi gerne vil bidrage til en positiv udvikling i lokalområderne. Det kan for eksempel være, når vi fortæller historien om, at borgere står sammen for at redde den lokale fodboldklub,« siger Orry og fortsætter:
»Det betyder ikke, at vi ikke skal være kritiske, men der er den mekanisme i det, at hvis man starter en ting op og siger 'husk også lige det andet', så ryger 'det andet' lidt i baggrunden.«
JydskeVestkysten har overordnet set ikke leveret nok kritisk journalistik i 2011, erkender chefredaktøren.
»Jeg vil sige, at vi ikke har lavet den kritiske journalistik i 2011, som vi gerne ville. Det sætter vi fokus på nu, for det er en vigtig opgave for os. Vi kunne ikke finde et projekt, vi fandt godt nok til at indstille til Spadestiksprisen. Det var lidt et wake-up call for mig,« siger Peter Orry.
Journalisten.dk undersøger den undersøgende journalistik på lokalt og regionalt niveau i denne uge.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.