Orker ikke mere: Ærligt niche-medie har droppet journalistpraktikanter

K-News har trukket sig som praktiksted, fordi andre praktiksteder brød reglerne

Alt for meget arbejde til ingen verdens nytte. Og lidt for mange medier, der åbenbart ikke overholder reglerne.

I 2020 stoppede K-News, der er et nyhedsmagasin for den juridiske verden, med at søge journalistpraktikanter, fordi de studerende blev tilbudt aftaler med andre medier foran næsen på K-News, forklarer chefredaktør Rasmus Hylleberg.

”Der står i praktikantaftalen, at praktikstederne ikke må lave forhåndsaftaler med de studerende, men vi havde i 2019 og 2020 store problemer med, at mange meldte afbud til Åbent Hus,” siger Rasmus Hylleberg.

Reglerne for praktiksøgning er sådan, at det er tilladt at lave ”tilkendegivelser”, men ikke bindende aftaler om et praktikophold mellem praktikansøger og praktiksted. Men i går skrev Journalisten, at nogle praktiksteder har oplevet flere aflysninger fra studerende til Åbent Hus-ugen end normalt, fordi de studerende havde lavet aftaler med et andet praktiksted.

Behov for større ordentlighed

Rasmus Hylleberg siger, at det nuværende system flytter ansvaret over på de studerende, men problemet er, at mange praktiksteder bryder reglerne.

”De studerende er i forvejen pressede, når de skal søge praktiksted. Det er medierne, der skal vise større ordentlighed ved ikke at lave forhåndsaftaler,” siger han.

Du ved ikke, om det var, fordi de studerende havde en forhåndsaftale eller bare havde fået en tilkendegivelse?

”Vi vil gere understøtte ordentlighed og respekt for reglerne, og jeg har måttet erkende, at vi brugte for meget tid på et praktikantsystem, hvor vi ikke kunne ansætte nogen. Studerende, der havde sagt, at de var interesserede, sprang fra, fordi de havde fået en aftale et andet sted. Når de ringede, var de typisk flove over at fortælle det,” siger Rasmus Hylleberg.

”Jeg har fundet noget andet”

I går fortalte blandt andre Pipeline Production, at de havde fået afbud til Åbent Hus, fordi de studerende allerede havde fået tilkendegivelser fra andre medier.

”Derfor vil de ikke til samtale hos os,” sagde Lena Lee Skibye, producent for Pipeline Production, som fik halvdelen af deres samtaler aflyst i Åbent Hus-ugen.

Også på Århus Stiftstidende var der frafald.

”Vi fik en enkelt direkte aflysning og en, ’det er ikke relevant mere, da jeg har fundet noget andet’, og de kom begge tidligere på ugen end normalt,” sagde Tobias Heede Niebuhr, redaktionschef på Århus Stiftstidende.

40 pladser i overskud

På DMJX forklarede den praktikansvarlige Martin Vestergaard, at man er bevidst om udfordringen med forhåndsaftaler. På skolen forsøger man så vidt muligt at opfordre de studerende til at søge bredt og ikke lægge sig fast på en praktikplads for tidligt.

I den aktuelle praktikrunde er der cirka 40 praktikpladser i overskud. Men det er forventningen, at det tal udligner sig med tilbagevenden til 18 måneders praktik for studerende fra DMJX.

Rasmus Hylleberg tror ikke, at bedre balance mellem udbud og efterspørgsel løser problemet.

”Når der kommer bedre balance mellem antallet af praktiksteder og praktikanter, vil der stadig være en kamp om at få de bedste praktikanter, og nogle medier vil derfor fortsætte med at lave forhåndsaftaler,” siger han.

Nyt system, tak

Rasmus Hylleberg foreslår i stedet, at praktiksystemet laves om, og at det sker i samarbejde med de mindre praktiksteder, som ofte har svært ved at tiltrække praktikanter.

”Den nuværende model er ikke fulgt med tiden,” forklarer han.

Efter at K-News opgav at søge journalistpraktikanter, har mediet oprettet studenterstillinger, som er dyrere end en journalistpraktikant.

0 Kommentarer