Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
14:17 25.02.2022 Anna Sol Jørgensen

Organisation frygter for journalister på russiske dødslister

Organisation frygter for journalister på russiske dødslister

Journalister Uden Grænser opfordrer ambassader og regeringer til stede i Ukraine om at give asyl til journalister, der har brug for det. Anatolii Stepanov/AFP/Ritzau Scanpix

Der skal ifølge organisationen Journalister Uden Grænser (RSF) være journalister på den liste af navne over personer, der skal slås ihjel eller sendes i lejre, som det russiske styre i Kreml ifølge USA har udarbejdet.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse, efter at Rusland natten til i går gik militært ind i Ukraine.

”Vi er bekendt med Ruslands metoder. Journalister er fremtrædende mål, som vi også har set i Krim efter annekteringen i 2014 og i de territorier, som Kreml-støttede separatister kontroller i Donbass,” siger Janne Cavelier, der leder RSF’s afdeling i Østeuropa og Centralasien.

Den russiske liste over navne på personer i Ukraine kom til offentlighedens kendskab tidligere på ugen, da et brev blev lækket til Washington Post. I det brev skriver den amerikanske topdiplomat Bathsheba Nell Crocker, at USA har fået troværdige oplysninger om fortegnelser over personer, der skal dræbes eller sendes i lejre efter en militær besættelse af Ukraine.

Ifølge diplomaten, der er repræsentant for USA i FN’s Europa-afdeling, er der tale om personer, der er afhoppere fra Rusland og Hviderusland og er i eksil i Ukraine, ligesom der er journalister, aktivister, etniske og seksuelle minoriteter.

Det er ikke kun den russiske liste, der bekymrer RSF, men situationen i Ukraine i det hele taget, hvor journalister kan blive fanget i krydsild eller i situationer, hvor de ikke kan slippe væk. Særligt er organisationen bekymret over udviklingen i den østlige by Kharkiv og den sydlige by Kherson.

”Vi opfordrer ambassader og regeringer, der er til stede i Ukraine, til at give journalister asyl, når der er behov for det,” siger Janne Cavelier.

SENESTE NYT

Flere nyheder