Da to journalister blev for kritiske, kontaktede Ørestadsselskabets advokat dem. Budskabet var krystalklart: I risikerer et kæmpe erstatningskrav, hvis I bruger de fortrolige oplysninger. Journalisterne har fået ørerne i Ørestadens Pr-maskine.
Det er ikke helt let at lave kritisk journalistik om Ørestadsselskabet. Selskabet har kørt kammeradvokaten i stilling over for to journalister, der for TV 2/Lorry ville beskrive metro-projektet kritisk. Ørestadens ledelse har med sladder desuden sået tvivl om troværdigheden af en ekspert, der har kritiseret licitationen af metroen. Og endelig har ledelsen i Ørestaden bagtalt de to journalister over for journalister på TV-Avisen.
Selv om Ørestadsselskabet forsøger at afvise meget af ovenstående, sidder de to freelancejournalister Tom Heinemann og Ulrik Dahlin alligevel tilbage med følelsen af at være udsat for ufine metoder. De to journalister arbejder til hverdag på »Journalistbureauet express« i København. Herfra har de i en længere periode gravet i historier om Ørestaden og den kommende metro under København og Amager.
Heinemann og Dahlin har fået fingrene i fortrolige dokumenter fra Ørestadsselskabets egne rådgivere. Blandt andet en rapport, der indeholder en evaluering af licitationen til Ørestadens metro. Og en af pointerne i rapporten er, at det italienske firma Ansaldos tilbud, der vandt licitationen på togene og alt det elektroniske udstyr, er af »lavere teknisk kvalitet, niveau og raffinement«.
En god journalistisk historie som Heinemann og Dahlin midt i februar er gået i gang med at producere for TV 2/Lorry.
Og det er med den fortrolige rapport i baghånden, at Tom Heinemann torsdag den 19. februar begynder interviewet med Ørestadens tekniske direktør Torben Johansen.
»Interviewet tog næsten en time. Og han tog det egentligt roligt. Han var selvfølgelig trængt, men klarede sig o.k.,« siger Tom Heinemann.
Varsel om regning
Men den fortrolige rapport i de »forkerte« hænder har alligevel gjort indtryk på Torben Johansen og Ørestadsselskabet.
Samme dag klokken 18.20 brummer faxen på TV 2/Lorry. Øverst på siden står »HASTER«. Det er et brev fra kammeradvokat K. Hagel-Sørensen. På Ørestadsselskabets vegne vil han gøre TV 2/Lorry opmærksom på, at en offentliggørelse af rapporten kan give de omtalte firmaer »et betydeligt økonomisk tab«. Og hvis firmaerne kræver erstatning af Ørestadsselskabet, vil selskabet sende regningen videre til den regionale TV 2-station.
Det får TV 2/Lorrys direktør Dan Tschernia til at trække vejret en ekstra gang. Erstatningssager i den branche er ofte fler-cifrede millionbeløb.
»Jeg har det redaktionelle ansvar for stationen, men ikke det overordnede økonomiske. Så jeg snakker med min bestyrelsesformand, og vi sætter vores egen advokat på sagen, som tjekker med pressejurist Knud Aage Frøbert,« fortæller Dan Tschernia.
»Brevet er selvfølgelig et forsøg på at stoppe historien. Men vi lægger vægt på selv at redigere vores udsendelse, og det gør det meget, meget vigtigt, at vi bringer det. Nærmest endnu vigtigere end før.«
Og torsdag ugen efter bliver det første af tre indslag med den fortrolige rapport sendt.
En god sag
Anne Louise Schelin, jurist i Dansk Journalistforbund, mener, at TV 2/Lorry og Heinemann og Dahlin har en god sag.
»Det er nærmest journalisternes forbandede pligt at offentliggøre dokumenterne. Sagen handler om sikkerheden ved metroen, og det er af stor offentlig interesse. Og det vejer tungere end det argument, at journalisterne ikke havde officiel adgang til papirerne.«
Samtidig vurderer Anne Louise Schelin, at Ørestadsselskabet ved at stille sig »truende« an håber, at de kan undgå den negative omtale.
Men kommunikationsdirektør Simon Hansen fra Ørestadsselskabet afviser, at brevet fra kammeradvokaten var »truende«.
»Der står altså ikke noget om, at vi vil forsøge at forhindre dem i at bruge dokumenterne. Vi gør bare opmærksom på, at der kan komme erstatningskrav – ikke fra os, men fra et af de omtalte firmaer. Hvis vores administrerende direktør ikke havde gjort det, og der var kommet sådan et krav, så havde hun formentlig stået til fyring,« siger Simon Hansen, der understreger, at han udmærket ved, at man ikke kan stoppe et indslag på den måde.
Fine antydninger
Efterspillet med advokat-skriverier er ikke det eneste, der adskiller interviewet med den tekniske Ørestads-direktør fra de fleste andre interview.
Journalist Tom Heinemann:
»Under interviewet fortæller jeg Torben Johansen, at Jørgen Thyge Falster (konsulent, red.) også skal medvirke i indslaget.«
Direktør Torben Johansen reagerer ved at bede om at få kameraet slukket. Derpå fortæller han ifølge Tom Heinemann, at »det tidligere har været fremme«, at Thyge Falster har et samarbejde med Siemens – det firma, der tabte licitationen. Med andre ord: Ørestads-direktør Torben Johansen antyder ifølge Tom Heinemann, at Heinemanns og Dahlins »ekspert« er i lommen på en licitations-taber og dermed mindre troværdig.
Jørgen Thyge Falster er civilingeniør, tidligere DSB-chef, og har nu sit eget konsulent-firma. Men både Jørgen Thyge Falster og Siemens-direktør Leif Getreuer har flere gange hårdnakket afvist, at de to parter samarbejder.
Leif Getreuer har sågar to gange – både sidste efterår og denne gang, hvor rygtet opstår igen – ringet til Ørestadsselskabets tekniske direktør Torben Johansen for at understrege, at Siemens ikke har sendt nogen i byen for at kaste smuds.
»Vi synes, det var ufint. Rigtig dårlig stil,« siger Tom Heinemann. Og Ulrik Dahlin supplerer:
»Når de kaster snavs mod en kilde, så hænger det ved. Jeg er ret sikker på, at det er en bevidst politik. Det er et udtryk for, at de er pressede – det er ikke fejltagelser eller tilfældigheder.«
Torben Johansen erkender, at han bad om at få kameraet slukket. Men han mener ikke, han nogensinde har sværtet Jørgen Thyge Falster til. Torben Johansen siger til JOURNALISTEN, at han og Jørgen Thyge Falster for flere år siden arbejdede sammen i DSB. Det fortalte han Tom Heinemann.
»Mens vi var i DSB, administrerede Jørgen Thyge Falster adskillige kontrakter, hvor en væsentlig del var kontrakter med Siemens. Og mig bekendt har han aldrig haft nogen kontakt til Ansaldo,« siger Torben Johansen. Og Torben Johansen mener ikke, at den formulering på nogen måde antyder, at Jørgen Thyge Falster stadig har kontakt til Siemens.
TV-A-journalist fodret
Tom Heinemann og Ulrik Dahlins afslørende dokumenter kørte i flere medier, og to dage efter det første indslag i TV 2/Lorry springer TV-Avisen på.
Journalist Adam Hannestad interviewer Ørestadsselskabets administrerende direktør Anne-Grethe Foss. Interviewet glider, som det skal.
»Men da vi er færdige, hiver Anne-Grethe Foss mig lidt til siden og siger, at jeg bare lige for min egen baggrundsviden skal være opmærksom på, at de to journalister fra TV 2/Lorry har talt med en af Ørestadsselskabets medarbejdere og sagt, at de hader projektet. Og de vil gøre hvad som helst for at stoppe det. Personsager er det bedste, og det vil de gå efter,« fortæller Adam Hannestad, der har været erhvervsjournalist siden 1990, men ikke kan huske en sag, hvor der er blevet »svinet« på samme måde.
Anne-Grethe Foss kan godt huske Adam Hannestad, interviewet og også noget af den efterfølgende snak. Hun bekræfter, at hun citerede en medarbejder, der havde fået at vide af Heinemann og Dahlin, at de hadede Ørestadsprojektet.
»Jeg kan ikke huske det præcist, men kan jeg sagtens have sagt noget i den retning, fordi jeg følte, at man gik efter manden – det vil sige selskabet – og ikke efter bolden, altså sagen. Jeg ved ikke, om der er noget forkert i, at man, når man snakker med journalister også lægger nogle følelser ind i det,« siger Anne-Grethe Foss, der dog ikke mener, at hun dermed kritiserede eller bagtalte Heinemann og Dahlin.
TV-A-journalist Adam Hannestad er uenig:
»Hun er direktør for et stort statsligt projekt, og så kommer hun med sådan nogle krænkende og injurierende beskyldninger, som hun ikke kan bevise. Det mere end antyder, at Ørestadsselskabet mener, at i hvert fald dele af pressen er en fjende.«
Igen afviser Ørestadsselskabets kommunikationsdirektør Simon Hansen. Trusler, bagtalelse og rygtespredning er ikke en del af Ørestadsselskabets politik over for pressen. Simon Hansen hæver stemmen, og efter en række ord, der ikke kan citeres, siger han:
»Det er under ingen omstændigheder en del af den offentlighedspolitik, jeg arbejder for i Ørestadsselskabet. Det er det ikke.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.