Oralsex overskrider ytringsfrihed

Et fagforeningsblad gik for langt med en forsidetegning af en navngiven chef, der blev oralt tilfredsstillet af tre medarbejdere.

Et fagforeningsblad gik for langt med en forsidetegning af en navngiven chef, der blev oralt tilfredsstillet af tre medarbejdere.

På fagbladet Journalisten synes vi selv, vi kan være frække med tema-numre om porno og skandaler. Men i Spanien er der sat nye standarder for, hvad et fagligt blad kan, eller rettere: ikke kan.

I nyeste nummer af det svenske tidsskrift EU & Arbetsrätt kan man læse om en sag, hvor Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol nu endelig har slået fast, at fire fagforeningsfolk gik for langt i et nummer af deres blad.

Sagen drejer sig om en forside, hvor en tegning fremstiller en navngiven HR-chef fra en spansk virksomhed. Foran chefen, på alle fire, ligger en mand, angiveligt i fuld gang med en oral tilfredsstillelse af sin overordnede. Og ved siden af står to navngivne medarbejdere i virksomheden og venter på, at det bliver deres tur.

De to medarbejdere, der er afbildet, er kommet i fagforeningens ugunst, fordi de har vidnet til fordel for virksomheden i en faglig sag. Og straffen var altså denne offentlige ydmygelse.

Sagen har været gennem samtlige spanske retsinstanser, der alle har ment, at publiceringen overskrider ytringsfrihedens grænser. De spanske ophavsmænd holdt på det modsatte, og således nåede sagen til Europadomstolen, hvor man nu endeligt har fastslået, at forside og artikler i indhold og tone er et personangreb, som både er forulempende, overdrevne og grundløse og på ingen måde nødvendige for at forsvare de faglige interesser.