Opsagt Samvirke-redaktør: ”Jeg ved ærlig talt ikke hvorfor”

Efter 10 år i spidsen for Samvirke og Coops kommunikation er Karsten Kolding blevet opsagt. Det ærgrer og undrer ham. Han er glad for den retning, han har udviklet bladet i: ”Før var definitionen, at vi skrev om alt - bare det var god journalistik. I dag ligger fokus tættere på Coops krop”

Note fra Journalisten: Vi har fulgt op på denne artikel den 12/10 2017, hvor vi har spurgt Coop, hvorvidt fyringen af Karsten Kolding havde sammenhæng med den kontroversielle Samvirke-forside. Det afviser både Coop, Samvirkes redaktionschef og Karsten Kolding selv: Læs artiklen her.

 

Det var ikke med Karsten Koldings gode vilje, at han i sidste uge stoppede i sin stilling som chefredaktør for Samvirke og kommunikationschef for foreningen Coop.

”Jeg ville gerne være fortsat. Så jeg synes, det er ærgerligt,” sammenfatter han selv.

Karsten Kolding stopper efter 10 år i spidsen for Samvirke. Men præcis hvorfor, han er blevet opsagt, ved han ikke selv.

”Jeg ved ærlig talt ikke hvorfor. Jeg har kun fået at vide, at jeg ikke den rigtige person til det, der videre skal ske. Men hvad det er, det ved jeg ikke. Og det er ikke en diplomatisk bortforklaring – det er simpelthen sådan, det er,” siger han.

Coops foreningsdirektør Mike Dranov skriver i en mail til Journalisten, at Coop af princip ikke kommenterer personsager.

Et mere fokuseret blad

Karsten Kolding selv er glad for de resultater, han har nået i sin tid i spidsen for bladet.

”Jeg synes, jeg har gjort det rigtige, og at vi havde gang i det rigtige. Det, synes jeg også, at tallene viser. Vi er lykkedes med at gå frem på læsertal, brugertal, troværdighed, og sådan set også økonomi på både top- og bundlinje. Det er en ret markant udvikling i en tid, hvor mange medier har det svært,” siger Karsten Kolding.

”Men hvis ledelsen ikke deler den opfattelse, så skal der jo ske noget andet. Det er ledelsesretten,” tilføjer han.  

I 2014 beskrev Journalisten, hvordan besøgstallet på samvirke.dk på bare et år var vokset med 55 procent. De seneste læsertal fra Kantar Gallup viser også en lille læsertalsfremgang for det trykte magasin fra første halvår 2016 til første halvår 2017. 

Hvilken retning har du selv udviklet bladet i de 10 år?

”Vi har lavet et meget mere fokuseret medie. Det Samvirke, jeg kom til i sin tid, var et meget bredt medie. Før var definitionen, at vi skrev om alt – bare det var god journalistik. I dag ligger fokus tættere på Coops krop i den forstand, at vi skriver om mad- sundheds-, miljø- og forbrugsstof,” siger han.

Har ramt balancen lige i røven

Udviklingen i retning mod et mere fokuserede blad har ikke været uden udfordringer, fortæller den nu forhenværende chefredaktør.

”Når man skriver tættere på sin egen krop, er det selvfølgelig en diskussion at holde balancen, så man samtidig er journalistisk ambitiøs og troværdig. Men den balance synes jeg faktisk, vi har ramt lige i røven,” siger Karsten Kolding.

Han uddyber:

”Det er alt andet lige sværere at skrive om mad, sundhed, miljø og forbrug uden at risikere at komme i konflikt med Coops forretningsdagsorden, end det er, når man skriver om en kunstudstilling, en vandretur i Bosnien eller en historisk artikel om Anden Verdenskrig, som var den slags artikler, vi kunne have tidligere.”

Er det din fornemmelse, at ledelsen ikke er enig i, at du har holdt den balance godt nok?

”Jeg ved det helt ærligt ikke. Der er selvfølgelig ting, vi har diskuteret i de 10 år. Men de diskussioner er også grunden til, at vi har kunnet ramme balancen. Jeg synes, det har været ret lykkeligt. Derfor er jeg også overrasket over, at jeg ikke skal være med mere,” siger Karsten Kolding.

Han ved endnu ikke, hvad han skal nu, men er med egne ord ”ret fortrøstningsfuld.”

 

54 Kommentarer

Erik Hansen
31. OKTOBER 2017
Var henne i vores brugs i dag
Var henne i vores brugs i dag for at hente vore Samvirke for oktober, men fik at vide at COOP havde kræve resten tilbagesendt.
Trist.
Vil lige høre om hvordan man så kan få dette nummer da jeg jo har en vis form for ret til at få mit nummer.
Charlie Kristoffersen
16. OKTOBER 2017
Hvem er den største
Hvem er den største lobbyorganisation i DK (?). Hvor mange er ansat til at være på borgen og åbenbart også magt til at påvirke COOP. Spændt på om COOP fremover vil have en mere afdæmpet journalistik om den konventionel giftmad.
Tine Sædholm Pedersen
12. OKTOBER 2017
Paradoksalt at fyre en
Paradoksalt at fyre en chefredaktør, som formår at bringe artikler, der skaber relevant og nødvendig samfundsdebat. Landbrug og fødevarer har ikke definitionsretten. Vi er en stadig større del af befolkningen som stiller krav til produktion af fødevarer. Vi vil ikke have fødevarer, som dyrkes på bekostning af rent drikkevand og biodiversitet. Derfor må den store del af dansk landbrug udvikle sig. Derfor har vi brug for modige chefredaktører!
Kjeld Jespersen
12. OKTOBER 2017
Svært at forstå, at fyringen
Svært at forstå, at fyringen er sket på baggrund af Samvirkes artikel. Den er både saglig og oplysende, selvom der kan være mange aspekter, der ikke er berørt i teksten. Personligt bryder jeg mig ikke om forsidebilledet, der jo(modsat artiklen) er propagandistisk. Ingen tvivl om, at den danske(og verdens) fødevareproduktion skal omlægges til giftfri produktion. Desværre lader man markedet bestemme hvornår "det kan betale sig at sprøjte" og man lader kundernes pengepung og holdning bestemme, om der skal købes giftfri eller ej. Her er politikerne sgu nødt til at sætte reglerne op for, hvordan der må dyrkes og hvilke varer, der må være i forretningerne.
Dorte Lykke Holm
11. OKTOBER 2017
Meget trist sag denne. Jeg
Meget trist sag denne. Jeg stemmer med min pengepung ved at købe ind i Coop fordi jeg TROR på projektet. Jeg delte omtalte pesticid artikel OG L&Fs reaktion på FB fordi det er modigt. Jeg var stolt af det jeg er med i.
Lige nu er jeg bare SÅ trist over at opleve magtens stemme ikke er Coop og alle os, men L&F

Flere