Oprøret mod Mecom eskalerer

De tyske journalister i Mecom-imperiet, som også tæller Berlingske Officin, er i oprør over den øverste ledelse. I aftes eskalerede udviklingen: Chefredaktøren kræves afsat og der hersker undtagelsestilstand, skriver Medienmagazin.

De tyske journalister i Mecom-imperiet, som også tæller Berlingske Officin, er i oprør over den øverste ledelse. I aftes eskalerede udviklingen: Chefredaktøren kræves afsat og der hersker undtagelsestilstand, skriver Medienmagazin.

Efter to år med massive sparekrav, et forventningspres om overskudsgrader på 18-20 pct. og en forretningsmodel, der mest handler om bundlinje frem for indhold, har journalisterne på Berliner Zeitung fået nok. Eller rettere mere end nok, og nu vil de ikke længere stå model til udviklingen i Mecom-koncernen, der også omfatter aviser i Norge, Polen, Holland og Det Berlingske Officin i Danmark.

Frustrationerne og vreden har været der længe, men i aftes eskalerede det til helt nye højder med udsigten til en ny sparerunde, der blot vil gøre ondt værre.

Ifølge det tyske branchesite, medienmagazin.de, erklærede journalisterne i et åbent brev deres mistillid til chefredaktør Josef Depenbrock, der også er adm. direktør for selskabet Berliner Verlag.

I brevet hedder det direkte, at man har mistet tiltroen til Herr Depenbrock, som man anmoder om at træde tilbage. De tyske journalister mener, han enten ikke er i stand til eller ikke vil lede redaktionen på passende vis. Og at han ligefrem mangler en chefredaktørs forstand på at producere en kvalitetsavis.

Samtidig noteres det, at den tyske chefredaktør er sat ind på chefposten direkte af Mecom-imperiets øverste ejer, David Montgomery, hvorefter situationen blot er blevet »dramatisk forringet«.

I et andet brev skyder man derfor også videre på David Montgomery himself.

Her klager man blandt andet over den voldsomme sparekurs, som Montgomery har lagt for dagen. Og journalisterne på Berliner Zeitung advarer om, at han er ved helt at udsulte avisen. De opfordrer ham derfor til helt at overveje sin business-politik, og såfremt han ikke vil udvikle en ny strategi, mener medarbejderne, at læserne ligefrem vil være bedst tjent med at få en helt ny ejer af Berliner Zeitung.

Det er i øvrigt ikke første gang, at de tyske journalister står sammen i kampen om at bevare Berliner Zeitung som en kvalitetsavis. Allerede da Mecom med David Montgomery i spidsen overtog Berliner Verlag i efteråret 2005, gav redaktionen udtryk for deres dybe bekymringer og frygt i et brev til læserne.

Den gang kritiserede man samtidig, at David Montgomery valgte at gøre Josef Depenbrock til både chefredaktør for Berliner Zeitung og adm. direktør for netop Berliner Verlag.

En beslutning, som i øvrigt var direkte i strid med avisens redaktionelle principper. Men Depenbrock og Montgomery valgte at overhøre den massive kritik. Og efter to år med bange anelser, der tilsyneladende alle er blevet indfriet, tales der nu om decideret 'undtagelsestilstand' på Berliner Zeitung.

Den samme form for dobbeltrolle, hvad angår ledelse, gør sig i øvrigt også gældende i andre dele af mediekoncernen Mecom.

I Danmark blev Lisbeth Knudsen således i november udnævnt til ny koncernchef i Det Berlingske Officin samtidig med, at hun bibeholdte sin stilling som chefredaktør for Berlingske Tidende.

Det gav dog ikke anledning til større protester fra medarbejderne, sådan som det nu ses i Tyskland.

I sidste måned var der i øvrigt oprør blandt medarbejderne i den hollandske del af Mecom.

0 Kommentarer