Öppenhet, öppenhet, öppenhet

 

 

I Sverige kan journalister og private få mere end 100 forskellige oplysninger om personer hos myndighederne. Fra karakterer i folkeskolen til materiale fra politiets efterforskning. Den svenske åbenhed har været et vigtigt redskab i dækningen af mordet på Anna Lindh.

Leif Jennekvist leder efterforskningen af mordet på Anna Lindh. Det har taget Journalisten mindre end ti minutter at finde ud af, at Leif Jennekvist ikke har nogen offentlig gæld. Han har fire børn og bor centralt i Stockholm. Og han ejer en Yamaha motorcykel og en BMW.

I Sverige er personnummeret ikke hemmeligt. Alle kan anonymt bede om oplysninger hos myndighederne, og de svenske massemedier kan i betalingsdatabasen DAFA-SPAR sikre sig navn, adresse og personnummer på næsten alle svenskere. Derfra kan de hos myndighederne skaffe data om alt fra parkeringsbøder og skattegæld til børn uden for ægteskab. Eventuelle tidligere domme kan fås fra domstolene. Og politiet udleverer pas- og kørekortfotos. Alternativet er at finde et skolefoto fra folkeskolen. I alt er det muligt at grave mere end 100 oplysninger frem i de offentlige arkiver, og nogle af oplysningerne kan fås alene via en trykknaptelefon og en fax.

Åbenheden i forvaltningen har været et vigtigt redskab i dækningen af mordet på udenrigsminister Anna Lindh. Den 35-årige mand, der først blev anholdt, kunne se sine 13 tidligere domme blæst ud i massemedierne. Blandt andet i Expressen.

»Vi har ingenting at skamme os over,« siger redaktionschef Thomas Mattsson fra Expressen.

»Andre aviser har nævnt hans seksuelle tilbøjeligheder, det har vi ikke. Vi har interviewet hans venner, der sagde, at han var uskyldig. Vi var de første, som interviewede den 35-årige, og vi har bragt hans debatartikel,« siger redaktionschefen, der er glad for de åbne registre og anbefaler samme åbenhed i Danmark.

»Det er meget let at kortlægge en person. Når der er rejst tiltale, er forundersøgelsen (politiets efterforskning, red.) offentlig. Her findes navn og adresser på vidner, det kan være ekskærester og venner. Det er standard, at journalister bestiller gamle forundersøgelser,« siger Thomas Mattsson.

Journalist og jurist Trond Sefastsson står bag en guide til de svenske registre. Han er ansat på TV4 og underviser på Stockholms Universitet. Han er fortaler for det åbne system, men ønsker ikke at kommentere dækningen af mordet på Anna Lindh.

»Man skal se på den store sammenhæng og ikke bare på de enkelte love om personoplysninger. For det er vigtigt at have et åbent samfund, hvor medier og borgere har mulighed for at kontrollere politikere og magthavere. Ingen vil have et lukket system,« siger Trond Sefastsson.

Et udvalg under Justitsministeriet overvejer, om man skal ændre mulighederne for at udlevere pas- og kørekortfotos. Det skyldes en gammel sag, hvor højreekstremister offentliggjorde billeder af modstandere og journalister.

– Et klik lige ind i den svenske åbenhed: http://www.fgj.se/ Tryk research, derefter »lathund«. Her finder du alt, hvad du skal vide for at finde oplysninger om skattegæld, kørekort, våbentilladelser etc.

0 Kommentarer