Oplev Ditte Okman live i debat om undskyldninger

Hvordan virker det, når man siger undskyld i det offentlige rum? Og er det blot et modefænomen? På et debatmøde den 10. februar giver Ditte Okman og retoriker Lisa Storm Villadsen hver deres bud.

Hvordan virker det, når man siger undskyld i det offentlige rum? Og er det blot et modefænomen? På et debatmøde den 10. februar giver Ditte Okman og retoriker Lisa Storm Villadsen hver deres bud.

Hun har allerede selv gjort det. Altså sagt undskyld.

Senest i går forklarede Ditte Okman i et støre interview med Journalisten.dk, at hun for længst har sagt undskyld til kioskdamen på Christiansborg, som hun sidste forår hængte ud på Facebook.

Men Ditte Okman er langtfra alene om at havne i en situation, hvor det bliver nødvendigt efterfølgende at sige undskyld i det offentlige rum. 

Foreningen Unge Kommunikatører arrangerer derfor den 10. februar en debat, der rejser spørgsmålet, hvorvidt der er tale om et modefænomen og universelt viskelæder?

»"Undskyld" lader til at være et af de mest brugte ord i det foregående år, og det er endnu for tidligt at udelukke muligheden for, at vi også kommer til at høre det ofte i 2011. Udviklingen tyder på en trend blandt politikere, som svar på et til hver en tid gyldigt krav fra vælgerne og en yndlingsvinkel for journalisterne,« hedder det i invitationen fra UngKom, som blandt andet peger på, at både Ole Sohn, Lene Espersen, Bertel Haarder og Helle Thorning-Schmidt alle har følt sig tvunget til at sige undskyld offentligt i det forgangne år.

Men hvordan fungerer undskyldningens anatomi? Er det egentlig en god kommunikativ strategi med en undskyldning? Er undskyld blevet et magisk ord, der fungerer som et universelt viskelæder? Eller findes der en bedre taktik, når man har trådt ved siden af?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som vil blive diskuteret på UngKoms gå-hjem-møde om undskyldninger i det offentlige rum, hvor man altså kan møde både Ditte Okman og Lisa Storm Villadsen, der er lektor i retorik ved Københavns Universitet .

Og oven på Ditte Okmans egen sag, så byder debatmødet også på et indblik i, hvilke overvejelser man kan have i forbindelse med håndteringen af en potentielt skadende sag og udformningen af en undskyldning.

Debatmødet finder sted torsdag den 10. februar  kl. 17-19 i Dansk Journalistforbund. Det er gratis at deltage for alle medlemmer af UngKom og Dansk Journalistforbund. Alle andre skal betale 100 kr. – mens medlemmer af Kommunikation og Sprog og LAK deltager til halv pris.

Der kan kun betales med kontanter ved indgangen.

1 Kommentar

Trine Nebel Schou
25. JANUAR 2011
Hør om årets ord "Undskyld" på Trines Taleshow på iTunes

Har du ikke tid til debatmøde den 10. februar med Okman og retoriker Lisa Storm Villadsen (som er fuldstændig fantastisk), kan du høre 10 minutter om årets ord: "Undskyld" på dette link, der fører til Trines Taleshow på iTunes. Du kan også finde episoden på Retorik.tv

Begge steder får du kvit og frit gode råd og genveje til kommunikation i forskellige sammenhænge. I denne episode kan du høre om undskyldninger, og hvad vi kan lære af dem: http://itunes.apple.com/dk/podcast/trines-taleshow/id409999021