Teknologi

Opkaldsprogram kan optage og transskribere – men er det en god idé?

Programmet kan optage og transskribere på samme tid, men vækker også bekymring hos undersøgende journalist

På Journalisten arbejder vi med Windows-computere, hvilket betyder, at vi også har programmet Microsoft Teams til rådighed til at chatte eller foretage opkald ud af huset.

For nyligt kom en medarbejder fra it-afdelingen på besøg på redaktionen, hvor han kunne dele en vaskeægte nyhed med os.

Han havde opdaget en ny funktion på Microsoft Teams, der kunne optage og transskribere opkald på dansk, og han tænkte, at det kunne være noget for os journalister, der ofte bruger mange minutter og timer på at transskribere.

Journalister møder som regel nye værktøjer med skepsis, så det tog os noget tid at komme i gang med det.

Men nu har vi altså testet funktionen på et helt almindeligt telefoninterview.

Ret tæt på virkeligheden

Tilbage i november lavede vi et lignende forsøg, hvor vi testede forskellige programmer til transskribering. Men dengang var der altså ingen af programmerne, der tilbød transskribering af et opkald i realtid.

Dengang talte vi blandt andre med journalist Ronja Pilgaard fra Berlingske, som vi nu igen har rekrutteret som forsøgsperson.

I denne omgang spørger vi hende: ”Hvor ville du kunne bruge det til noget, hvis du både kunne ringe og transskribere på samme tid?”

Resultatet kan du læse i boksen herunder.

Som det fremgår, lander resultatet i Journalistens test faktisk ret tæt op ad de sagte ord i interviewet, men med få afvigelser. Derfor kan programmet som udgangspunkt godt gå an til at supplere noter fra et telefoninterview.

Eneste tilbageværende og ret afgørende spørgsmål er så, hvordan programmet håndterer filerne.

Graver siger nej tak

Ifølge Microsoft selv bliver optagelsesfilen og transskriberingen uploadet til brugerens OneDrive eller Sharepoint, som det kun er brugerne, der kan få adgang til via deres kodeord.

Men man bør stadig være varsom, siger undersøgende journalist Bo Elkjær fra Information, som understreger, at han ikke er nede i detaljerne i forhold til, hvordan Microsoft Teams lagrer data.

”Men helt generelt skal man ikke dele fortrolige data, og når du placerer noget i skyen, placerer du noget på en andens harddisk. Det er i allerhøjeste grad et tillidsforhold, og jeg har det personligt sådan, at min tillid til Microsoft er noget undermineret,” siger han med henvisning til Snowden-afsløringerne, der blandt andet viste, at Microsoft havde delt data med den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Derfor vil Bo Elkjær klart fraråde, at man bruger Microsoft Teams til at optage og transskribere journalistiske interviews, da han ikke stoler på de fleste techvirksomheders håndtering af data.

For eksempel kom det i denne uge frem, at Facebook havde hjulpet politiet i delstaten Nebraska med data, der gjorde det muligt for myndighederne at retsforfølge en 17-årig kvinde, der ville have foretaget en abort.

”Jeg har set mange eksempler fra den her type firmaer på, at data havner i forkerte hænder eller omstændigheder, så det skal man være varsom med. Og selv en helt uskyldig samtale kan godt være belastende, hvis den sættes ind i en anden sammenhæng,” siger Bo Elkjær.

0 Kommentarer