OPKALD TIL SYGESENGEN

Berlingske Tidende ringede til hårdt kvæstet fodboldspiller under et døgn efter, at han var impliceret i en ulykke, der kostede moderen livet. “Vi gjorde bare, hvad der er naturligt for en rigtig journalist,” forsvarer redaktøren sig.
Berlingske Tidende ringede til hårdt kvæstet fodboldspiller under et døgn efter, at han var impliceret i en ulykke, der kostede moderen livet. “Vi gjorde bare, hvad der er naturligt for en rigtig journalist,” forsvarer redaktøren sig.

 

Fredag aften kører en bil galt tæt på Esbjerg. Fire bliver kvæstet og en dør.
Lørdag eftermiddag, under et døgn efter, ringer Berlingske Tidende og taler med føreren af bilen, der ligger kvæstet i en hospitalsseng. Ud over selv at være kvæstet har den 21-årige mand også netop mistet sin mor, der døde ved uheldet.
Grunden til, at manden er interessant, er, at han er fodboldspiller i Brøndby IF. Han hedder Martin Smith, og hans far, hans bror og dennes kæreste bliver også kvæstet ved ulykken.
Journalisten fra Berlingske Tidende, der ringede til fodboldspilleren, skriver efter samtalen en artikel, hvori han blandt andet citerer Martin Smith for følgende:
“Det er ikke så rart at snakke om, men der er fremskridt for os fire, der stadig er i live.”
“Så har jeg hørt, at min mor blev kvalt i selen og døde med det samme.”
“Det var mig, der kørte, min mor sad bag ved mig.”
Direktør for Brøndby IF Per Bjerregaard er rystet og vred over Berlingske Tidendes fremfærd.
“Det er dybt, dybt forkasteligt. Man kan ikke ringe til en mand, der lige er blevet hårdt kvæstet, og som samtidig er involveret i sin mors dødsfald. Det er grotesk. Martin Smith var stadig i chok, da han talte med journalisten, og det burde de have tænkt på.”
Sportsredaktør på Berlingske Tidende Steen Ankerdal ønsker ikke at udtale sig om opringningen til JOURNALISTEN, hvis ikke han kan læse hele JOURNALISTENs artikel igennem først. Det er ikke nok, at han kan godkende sine egne citater.
Men på sportsjournalisternes web-side har han blandt andet skrevet, at Berlingske Tidende bare gjorde, hvad der var naturligt for en rigtig journalist:
“At tale med mennesker i lyse som i dette tilfælde mørke og ulykkelige, ulykkelige situationer.”
Steen Ankerdal skriver, at han har svært ved at se det uetiske i Berlingskes dispositioner, fordi hospitalspersonalet ikke modsatte sig, at Martin Smith talte med journalisten, og Berlingske derfor måtte formode, at han fysisk var i stand til at blive interviewet.
Og fordi Martin Smith selv sagde, at han gerne ville tale med journalisten fra Berlingske Tidende, selvom Berlingske Tidende oprindeligt ringede for at få fat på afdelingslægen.

Behov for hjælp
Netop for at imødekomme offentlighedens nysgerrighed sørgede Brøndby for, at klubbens hjemmeside jævnligt blev opdateret med oplysninger om, hvordan det stod til med Martin Smith.
“Det gør det bare endnu værre. Martin og hans familie har behov for psykologisk hjælp for at komme over ulykken. Det er slet ikke en journalist, der skal tage låget af det og få ham til at genopleve ulykken,” siger Per Bjerregaard.

0 Kommentarer