Ophavsret i fare

GRUPPEPRES. »Jeg vil ha' din copyright. Til gengæld skal den være gratis.« Sådan lyder en annonce, som en gruppe fotografer i Dansk Journalistforbund (DJ) i dag har indrykket i bladet Markedsføring.

GRUPPEPRES. »Jeg vil ha' din copyright. Til gengæld skal den være gratis.« Sådan lyder en annonce, som en gruppe fotografer i Dansk Journalistforbund (DJ) i dag har indrykket i bladet Markedsføring.

Andre annoncer på vej bærer slogans som: »Du er 20 år og sulten. Og du vil for altid være sulten.« Aktionen skyldes ifølge annoncen, at »fotografer i øjeblikket bliver truet til at opgive deres copyright, så de store internationale selskaber gratis igen og igen kan bruge fotografernes billeder verden rundt«.

Sagen er en kontrakt, som Forlaget Benjamin siden sidste sommer – og med stigende ihærdighed – vil have fotografer, der leverer billeder til Benjamins magasiner, til at skrive under på. Kontrakter, som vil tvinge fotograferne til at opgive deres copyright.

»Vi vil gerne købe en vare, som vi frit kan udnytte inden for vores lille virksomhed. Selv om der er tradition for, at fotografen har copyright, virker det ikke logisk, at vi skal betale for at genbruge en vare, vi allerede har købt én gang,« siger Johnny Laursen, koncerndirektør på Forlaget Benjamin.

Benjamin ejes primært af Bonnier Publication A/S, og indtil i sidste uge tilbød Benjamin fotograferne en kontrakt, som betød, at deres billeder – uden yderligere betaling – kunne videreudnyttes i alle Bonniers selskaber.

»Den kontrakt er nu taget af bordet. I stedet vil vi have ret til frit at bruge billederne i vores egne magasiner,« siger Johnny Laursen.

Benjamin ejer i dag otte magasiner, blandt andet FHM, og videreudnyttelsen vil også auto-matisk gælde udgivelsen af FHM i Norge og Sverige.

»Det er simpelthen langt ude, og her går grænsen. Benjamin ønsker nemlig ikke at betale for retten til at videreudnytte vores billeder,« siger en af fotograferne bag annonce-indrykningen. Han ønsker som de øvrige fotografer, Journalisten har talt med, at være anonym, da han stadig leverer til Benjamin.

»Problemet ved at opgive min copyright er, at jeg aldrig kommer til at tjene penge på arkivsalg eller videresalg, og at jeg tager arbejde fra andre fotografer, fordi der skal tages færre nye billeder,« siger fotografen.

Han har – som andre, der nægter at underskrive kontrakten – oplevet, at han får færre og færre opgaver for Forlaget Benjamin.

DJ bakker aktionen op:

»Vi anbefaler, at fotograferne ikke skriver under, for vi tror ikke på, at retten til at videreudnytte billederne vil afspejle sig i den pris, Benjamin vil betale,« siger Christian Dølpher, juridisk konsulent i DJ.

  • Se www.fotograf-copyright.dk

0 Kommentarer