Fototakster

Opfordring til alle freelancefotografer: Fortæl hvad du tjener

En oversigt over mediernes freelancetakster er et stærkt redskab, når fotograferne skal forhandle priser. ”Jeg håber, at alle fotografer bidrager til listen,” siger fotograf og medlem af hovedbestyrelsen

Det er en ”mega god idé”, at der er lavet en liste, hvor freelancefotografer kan se, hvad de rent faktisk tjener på at arbejde for forskellige medier.

Det siger pressefotograf og medlem af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse Johnny Frederiksen. Han henviser til fotograf Kasper Løftgaards liste med 25 danske mediers takster for redaktionelt fotografi.

Tallene er baseret på de beløb, fotograferne rent faktisk har tjent.

”Som medlem af hovedbestyrelsen og som kollega vil jeg sige, at jeg håber, at alle fotografer bidrager til listen. Jo flere der indberetter deres løn til oversigten, jo bedre står vi stillet i forhandlingerne,” siger Johnny Frederiksen.

Lige nu viser listen, at Jyllands-Postens timetakst for freelancefotografer er 743 kroner i timen, mens Jysk Fynske Medier betaler ned til 375 kroner.

”Vi betaler markedsprisen,” sagde chefredaktør på Jysk Fynske Medier Peter Orry tidligere i dag.

Behov for større åbenhed

Freelancefotograf Kasper Løftgaard har lavet listen, fordi han mener, at der mangler gennemsigtighed om priserne. Det stiller fotograferne i en svær forhandlingssituation.

Johnny Frederiksen håber, at så mange fotografer som muligt vil bidrage til listen, så statistikken får samme vægt for freelancefotografer som lønstatistikken fra DJ har for de fastansatte medlemmer.

”Jeg tager imod større åbenhed med kyshånd. Det er vigtigt, når fotograferne skal forhandle priser,” siger Johnny Frederiksen.

Johnny Frederiksen siger, at det for fastansatte kan lyde som en høj pris, at Jysk Fynske Medier betaler 375 kroner i timen. Men fotograferne er typisk ikke garanteret et bestemt timetal, og de har desuden høje faste udgifter til udstyr, softwarepakker, bil og husleje.

”375 kroner i timen ville være en fantastisk løn, hvis du havde 36 timer om ugen, men der er der jo ikke nogen garanti for,” siger han.

0 Kommentarer