»Det er blevet værre og værre,« siger journalist Signe Wenneberg, der nu protesterer på Facebook mod de elendige freelancevilkår
På blot en time fik Signe Wenneberg på Facebook 486 likes, fordi hun i vrede beskrev, hvordan hun allerede inden klokken 12 havde fået tre henvendelser om at arbejde gratis.
Mens hun sad og tjekkede kommentarerne på sin profil ud, kom den fjerde henvendelse fra en kunde, der ville have Signe Wenneberg til at yde et journalistisk arbejde – uden betaling.
»Det er alle medier, der gør det,« siger Signe Wenneberg til journalisten.dk.
»Hvad bilder de sig ind? Sådan vil man ikke behandle en bager eller en vvs'er.«
»Det er jo højt betalte, journalistisk ansatte, der ringer og spørger. Så står de der ved deres knalddyre hævesænkeborde og ringer og siger, at vi skal arbejde gratis.«
Kæmpe opgave fra kommune
En af henvendelserne mandag formiddag var fra en meget stor kommune, der ville hyre Signe Wenneberg i forbindelse med en tre-dages-konference. Dels skulle hun selv stille op i pressen. Dels skulle hun arbejde med en massiv mediedækning, også på sociale medier, dels skulle hun arbejde med at få konferencens bidragydere og centrale personer i radio og tv.
Og for det skulle Signe Wenneberg altså have nul kroner i honorar.
»Det er jo en klar, journalistisk arbejdsopgave. Hvorfor skal jeg lave det gratis? Hvad er meningen?« spørger Signe Wenneberg.
Fem henvendelser om ugen
»Normalt får jeg fem henvendelser af den art om ugen. Men i dag har jeg altså allerede fået fire. I de seneste måneder er det blevet værre og værre. De ringer og spørger, om jeg vil arbejde gratis. Så får jeg at vide, at det er god reklame for mig. Jeg har ikke brug for reklame. Jeg skal bare have tariffen.«
Ofte er det først til sidst i samtalen, at honoraret – eller det manglende honorar – bliver bragt på bane, fortæller Signe Wenneberg. Nu har hun vænnet sig til indledningsvist at spørge, om der er noget budget.
De unge gratis
»Du bliver ringet op, og så bliver du talt på i 20 minutter, og når vi så har snakket, så får du at vide, at der desværre ikke er noget honorar. At de desværre ikke længere har noget freelancebudget. Så må jeg jo svare, at så har de heller ikke nogen freelancere,« siger Signe Wenneberg.
»Hvis du siger nej, så siger de, at "så får vi bare nogle af de unge gratis til at gøre det". Det hedder de åbenbart, de unge, nyuddannede fra SDU og DJH: De unge gratis.«
Hendes Facebook-protest har følgende formulering:
»Jeg siger det lige igen. På vegne af hele korpset af freelancere og selvstændige journalister og kommunikationsrådgivere. Vi lever ikke af luft. Vi skal have løn ligesom alle andre. Inden klokken 12 i dag har jeg fået tre henvendelser fra 1. et meget stort medie. 2. en meget stor kommune. 3. en meget stor virksomhed. Der alle sammen ville have mig til at arbejde gratis. Jeg skulle i et af tilfældene tage tre dage ud af min kalender, deltage i konference, lave en massiv presseindsats for denne begivenhed på alle tænkelige medier – også sociale medier og tv… (og det gør jeg gerne og det er jeg god til). Men der var altså desværre ikke råd til honorar for opgaven. Hvordan kan så mange få sig selv til at kræve så meget af andre – mens de selv får løn, pension og hævesænkebord? Tænk over det, næste gang du "tilbyder" gratis arbejde til en freelancer/selvstændig. Vi spiser ikke luft. Du mailer jo heller ikke efter en vvs'er og tænker, at han kan lave dit toilet for sjov og uden at sende en regning.«
Den har i skrivende stund fået 620 likes, 30 shares og 77 kommentarer.
16