Operation X beskyldes for dyremishandling

Dansk Pelsdyravlerforening har i dag anmeldt TV 2 til politiet. De mener, at holdet bag programmet Operation X ligger inde med oplysninger om dyremishandlinger af mink, som producenterne af programmet tilbageholder, indtil programmet kan sendes.

Dansk Pelsdyravlerforening har i dag anmeldt TV 2 til politiet. De mener, at holdet bag programmet Operation X ligger inde med oplysninger om dyremishandlinger af mink, som producenterne af programmet tilbageholder, indtil programmet kan sendes.

"Det er helt utilstedeligt, at en statsejet institution som TV 2 tilbageholder oplysninger, der kan bidrage til at stoppe mulig dyremishandling med det samme. Tv-stationen tilsidesætter hensynet til dyrene i en umoralsk jagt på sensation og høje seertal," siger Sander Jakobsen fra Dansk Pelsdyravlerforening.

Hos Operation X tager redaktionschef Kasper Vilsmark kritikken og politianmeldelsen ganske roligt. Han oplyser, at holdet bag udsendelsen stadig er i en tidlig fase af researchen.

»Vi er ved at lave et program om pelsdyrsproduktion, og vi skal først have verificeret tingene, før vi kan gå videre med det,« siger han til Journalisten.dk.

Han mener heller ikke, at det er programmets rolle at anmelde eventuel dyremishandling.
»Vi skal lægge tingene frem til offentligheden, og så må offentligheden reagere.«

– Men hvis I ved, at der foregår dyremishandling, hvorfor skal dyrene så lide, indtil programmet bliver sendt?

»Vi sender programmet, når det er klart, og der går næppe et halvt år. Og derudover bliver der altså produceret 15 millioner mink om året i Danmark. Hvis vi har set en mink med sår, så er den jo efter al sandsynlighed slagtet, inden vi ville kunne nå at reagere alligevel.«

Kasper Vilsmark kalder det en balancegang, hvornår hensynet til programmet og verificering af historierne vægtes højere end væsentligheden i at få fortællingen frem med det samme.

»Vi vurderer det løbende. Det siger sig selv, at hvis vi fik information om, at der lå en bombe et sted, så ville vi reagere. Men det er der jo altså ikke tale om her.«

1 Kommentar

Kristian Boye
11. OKTOBER 2009
Re: Operation X beskyldes for dyremishandling

 

Det kunne da være interessant at høre lidt mere om denne balancegang. Hvornår bør man som journalist anmelde ulovligheder, der opdages midt i en research. Det kunne da faktisk være ret interessant emne at tage op, så det håber jeg da I gør i mit fagblad.

 Altså hvor går grænsen. Er det ved dyr? Er det små dyr eller store dyr eller grimme dyr, eller dyr der har et dårligt brand?

 Nu hvor Kasper Vilsmark selv har nævnt, at det er en balancegang, så vil jeg da gerne høre om lidt mere om det. Og gerne lidt mere nuanceret end valget mellem bomber og mink?

Det er naturligvis et grænseland fra sag til sag, men det er også et vigtigt emne, så det kunne være interessant at høre hvor landets redaktører egentlig står anno 2009.