Operation Spiegelhauer

Operations Xs vært blev truet på livet og gik under jorden med sin familie.

Operations Xs vært blev truet på livet og gik under jorden med sin familie. I dag er alarmberedskabet afblæst og Spiegelhauer klar med en ny omgang afsløringer – og en bog om de gamle.

Nu har vi jo fået afsløringerne, hvad skal vi så med en bog?

Jeg tænkte også længe over, om jeg ville lave bogen. Hvis jeg sagde ja, skulle det være en bog uden forbehold. Arbejdet med bogen har været en erkendelsesproces, hvor jeg nåede ind til et punkt, hvor jeg kunne svare på, hvorfor jeg laver det, jeg gør. Derfor skulle det være åbenhjertigt og ærligt. Eller er der ikke noget ved det.

Du fremstår sårbar og hudløs ærlig i bogen, hvor du blandt andet fortæller, at du gik til psykolog. Hvorfor gjorde du det?

Jeg gik rundt med en fornemmelse af, at jeg overreagerede. Min krop var i konstant alarmberedskab, og jeg opdagede, at jeg var blevet en anden person, end den jeg gerne ville være. Lidt naivt havde jeg håbet, at psykologen med et par tryk forskellige steder på kroppen kunne afblæse alarmberedskabet for mig. Det kunne hun ikke. Men hun kunne hjælpe mig på vej.

Du beskriver journalistik som verdens mest spændende fag. Men også hårdt i den aftapning, du har valgt. Hvordan klarer man sig igennem?

Min psykolog mente jo også, at det var umuligt. Ifølge hende er der to udveje, når man har været igennem det, som jeg har på Operation X: Enten knækker man, eller også bliver man følelseskold. Jeg mener nu, der er en mellemvej. Men det kræver, at man bliver bedre til at fokusere på de bløde værdier i de hårde journalistiske miljøer.

Hvad mener du med bløde værdier?

Man skal kunne tale om de ting, der sker med en. Det er heldigvis ikke tabu på min arbejdsplads. Mine kolleger hjælper mig med at finde ud af, hvad der overreaktion, og hvad der er begrundet frygt. Det er vigtigt for mig at fortælle, hvad der sker med mig – og vigtigt for mig at høre, hvordan det andre har det, for eksempel muldvarpene, der jo også er under et enormt pres. Man skal coaches og debriefes for ikke at gå ned.

Du taler om den journalistiske pligt til at fortælle de historier, man falder over – at man bør udnytte den license to ask, man er blevet givet som journalist. Men der er vel historier, man skal holde fingrene fra?

Nogle historier er så vigtige, at de skal fortælles. Jeg tror, at alle historier kan fortælles, men nok ikke i Operation X, som jo er ekstremt eksponeret og værtsbåret. Hvis det bliver for risikofyldt, må man finde en anden form.

Operation Spiegelhauer
Morten Spiegelhauer og Anders Stahlschmidt
Udkommer den 26. april
269,00 kroner
288 sider
Bogkompagniet

1 Kommentar

Connie Ellegård
15. AUGUST 2008
Re: Operation Spiegelhauer
Simpelthen en af de bedste bøger jeg nogensinde har haft fingerene i. Jeg er en stor beundre af Morten Spiegelhauers måde at lave journalistik på. Når man læser bogen føles det næsten som om man sidder overfor manden selv. Den hudløse og ærlige måde han skriver om tingene på gør at man næsten ikke kan ligge bogen fra sig igen.