Brugen af videomøder er eksploderet under coronakrisen, men det er en ulempe for kvinder, da deres stemmer kan opfattes mindre udtryksfulde, kompetente og karismatiske end mænds stemmer.
Det viser en undersøgelse udarbejdet af SDU og Universität Magdeburg, hvor to forskere har spurgt testlyttere om deres indtryk af optagede stemmer, og hvor kvindernes stemmer klarede sig markant dårligere.
Det skyldes, at på trods af den enorme datamængde, der overføres i forbindelse med et videomøde, så er der tale om komprimeret lyd, som ikke formår at transmittere alle frekvenser og detaljer i det talende sprog. Og det rammer altså i højere grad kvinder end mænd, viser undersøgelsen.
Bag undersøgelsen står lektor ved Center for Industriel Elektronik ved SDU i Sønderborg Oliver Niebuhr og adjunkt Ingo Siegert fra Universität Magdeburg.
”Hvis du skal overbevise en person om noget, så er det essentielt, at du fremstår karismatisk. Du skal have vedkommendes fulde opmærksomhed. Vores stemme er uhyre vigtig i den sammenhæng – specielt i en sammenhæng, hvor kropssprog er taget ud af ligningen, som tilfældet er i et videomøde,” fortæller Oliver Niebuhr.