En stor gruppe danskere foretrækker at få deres online-nyheder fra andre hjemmesider end de etablerede medier. Under 10 procent har størst tillid til nyheder på nettet. Det viser ny undersøgelse.
Når man spørger et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, hvilket site, der "bedst dækker dine interesser" så svarer hele 28 procent "andre" sider end mediernes. Det kan dækker over sociale medier eller hjemmesider, der ikke udgives af medier, hvor en journalist har behandlet oplysningerne. Det tal skal ses i forhold til, at cirka 90 procent af danskerne søger nyheder online.
»Vi står over for et problem. Det er en betænkelig udvikling,« lød det fra professor Frank Aarebrot, Institut for sammenlignende politik, universitet i Bergen. Han holdt tirsdag formiddag oplæg på konferencen "Redaktørernes Døgn" på Hotel Svendborg foran en stribe danske mediechefer, der alle kom for at høre om journalistikkens tilstand i Danmark.
Ikke alt var lige opløftende:
»Mange folk undgår hjemmesider lavet af journalister. Det er et tema, der godt kan kalde på debat,« fastslog Frank Aarebrot.
Baggrunden for konklusionen er Medieundersøgelsen 2012, en skandinavisk meningsundersøgelse, der belyser brugernes holdning til medierne sammenlignet med journalisternes ditto. Den offentliggøres først i sin helhed torsdag, men de første delresultater er frigivet.
Samtidig med at ikke-mediernes hjemmesider er topscorer hos brugerne, er nettet generelt placeret nederst, når det handler om tillid til medierne. Det gælder både hos danskerne generelt og journalisterne specifikt.
Kun 4 procent af journalisterne har mest tillid til nettet som medie, mens det er 9 procent af brugerne, der fremhæver nettet som det medie, de har mest tillid til. Samlet viser udviklingen dermed, at mens flere og flere søger nyheder online, har kun få rent faktisk stor tillid til det, de læser.
»Grunden til at de gamle medier overlever, er at tilliden til dem er større end interessen,« fastslog Frank Aarebrot.
Hvad angår tillid til medierne er brugerne og journalisterne i Danmark klart uenige.
46 procent af danske mediebrugere har mest tillid til de elektroniske medier, mens kun 14 procent af de journalister, der arbejder i medierne, selv tror mest på radio og tv.
Og mens hele 68 procent af journalisterne har mest tillid til de trykte medier, er det kun 29 procent af brugerne, der tror mest på indholdet i de trykte medier.
Den samlede konklusion i undersøgelsen lyder for Danmark:
Danske journalister har en væsentlig lavere tiltro til danske medier end norske og svenske journalister. 24 procent af danske journalister har stor tiltro til danske medier, mens 8 procent af det danske publikum har det samme.
Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem de nordiske journalistforbund.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Artikel om online nyhedsmedier
De undersøgte medier er alle brede nyhedsmedier. Vel ikke underligt, at mere nicheprægede medier bedre dækker vores interesser?
Derimod er det decideret mærkeligt, at den samme nyhed åbenbart er mere end 5 gange mere troværdig hvis man får den læst højt på dr - end hvis man selv læser den på dr.dk. Hvorfor rangerer netaviser så lavt i troværdighed i forhold til deres moderorganer. Det er jo for pokker de samme historier godt og vel.
Executive summaries af de to undersøgelser kan ses her: http://rd2012.dk/keynotes/