Ombudsmanden indstiller sin undersøgelse af slettede mink-sms’er

Minkkommissionen er gået ind i sagen, og derfor vil Ombudsmanden indstille sin undersøgelse af B.T.-journalists klage over manglende aktindsigt i sms'er

Ombudsmanden indstiller sin undersøgelse af aktindsigt i sms-korrespondancen mellem Statsministeriets stabschef Martin Justesen og Søren Andersen, tidligere særlig rådgiver for forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

Det oplyser Ombudsmanden.

Indstillingen af undersøgelsen, som er gået i gang efter en klage fra B.T.-journalist Jacob Friberg, sker, efter at granskningskommissionen har bedt Statsministeriet om at genskabe korrespondancen.

”Spørgsmålet om at genskabe korrespondancen indgår nu i minkkommissionens arbejde. Jeg har derfor afsluttet min behandling af sagen,” siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

Ombudsmanden tilføjer desuden i sit afsluttende brev til journalisten, at det er op til minkkommissionen at vurdere, om en eventuelt genskabt korrespondance skal udleveres.

“I det omfang korrespondancen genskabes, vil den indgå i minkkommissionens undersøgelse. Herefter må korrespondancen ikke uden kommissionens
samtykke udleveres som led i aktindsigt efter offentlighedsloven,” skriver han.

Jacob Friberg søgte i december sidste år aktindsigt i en korrespondance mellem de to. Korrespondancen fandt sted den 10. november, i forbindelse med at der skulle snedkereres et tredje citat fra Mogens Jensen (S) i forbindelse med regeringens beslutning om at slå samtlige minkhold i landet ned.

Statsministeriet afviste anmodningen om aktindsigt og ville efterfølgende ikke be- eller afkræfte, hvorvidt sms-samtalen havde fundet sted. Det fik Jacob Friberg til at klage til Ombudsmanden.

”Det kan ikke passe, at man ikke kan få oplyst, om et dokument findes. Det synes jeg er for dårligt, og derfor klagede jeg til Ombudsmanden,” sagde han tidligere i dag til Journalisten.

Tidligere rådgiver har stadig sms’erne

Forleden modtog Jacob Friberg så en henvendelse fra Ombudsmanden, der overbragte et svar fra Statsministeriet. I det lød det, at sms-samtalen havde fundet sted, men at Martin Justesen har slået en funktion til på sin telefon, som gør, at sms’er automatisk bliver slettet fra hans telefon efter 30 dage. B.T. skrev tirsdag historien om, at sms’erne var slettet fra stabschefens telefon, og at de derfor ikke er givet videre til kommissionen, der undersøger regeringens ulovlige ordre om at slå alle mink i Danmark ned.

I går kom det frem, at både statsminister Mette Frederiksen (S), departementschef Barbara Bertelsen og departementsråd Pelle Pape også havde indstillet deres telefoner til at slette sms’er.

Spørgsmålet om at genskabe korrespondancen indgår nu i minkkommissionens arbejde, og de slettede sms’er er da også et tema under dagens afhøring i kommissionen.

Her er det kommet frem, at Søren Andersen stadig er i besiddelse af korrespondancen med Martin Justesen, mens Mette Frederiksen ifølge TV 2 News siger, at hun blev rådgivet til at slette sms’er af sikkerhedshensyn.

Barbara Bertelsens sms’er fundet

I sidste uge fremlagde minkkommissionen en stribe sms’er fra en korrespondance mellem departementschef Barbara Bertelsen og Henrik Studsgaard, der var departemenschef i Fødevareministeriet.

Beskederne, der var fra den 9. november sidste år, altså dagen efter at det var kommet frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at beordre alle minkhold slået ned.

Korrespondancen kom frem, på trods af Barbara Bertelsens automatiske sletning, fordi Henrik Studsgaard stadig havde sms’erne på sin telefon. I et meget direkte sprog lader Barbara Bertelsen ham forstå, at Fødevareministeriet og fødevareminister Mogens Jensen skulle tage ansvaret for den ulovlige ordre, så resten af regeringen og Mette Frederiksen ikke stod med ansvar på sig.

Ombudsmanden bemærker i sit afsluttende brev, at sagen om de slettede beskeder har sine perspektiver:

“Sagen rejser herudover forskellige mere generelle spørgsmål om sletning og journalisering mv. Disse spørgsmål har imidlertid en sådan forbindelse til den igangværende undersøgelse i minkkommissionen og undersøgelsens materiale, at jeg finder det rigtigst ikke at indlede en undersøgelse heraf,” skriver han i brevet.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Jacob søgte aktindsigt i slettede mink-sms’er for 10 måneder siden: ”Det er helt vildt”">

Jacob søgte aktindsigt i slettede mink-sms’er for 10 måneder siden: ”Det er helt vildt”

28. OKTOBER 2021