Ombudsmanden går ind i DR-sag

Ombudsmanden beder nu DR sende ham alle interne notater i striden om DR-vært Adam Holm, der har fået en påtale for en religionskritisk kronik. »Jeg hilser det velkomment,« udtaler DR's nyhedschef Jacob Kwon

Folketingets Ombudsmand har besluttet at gå ind i sagen om DR-vært Adam Holm, der har fået en påtale fra sin ledelse for at skrive en religionskritisk kronik.

Som Journalisten kunne fortælle den 11. oktober, har Holm fået en mundtlig påtale, selvom værten underskrev sig som privatperson.

»Særligt inden for områder som politik og religion, hvor man må formode, at DR’s medarbejdere er upartiske. Det er ikke nok at underskrive sig som privatperson,« forklarede DR’s nyhedschef Jacob Kwon.

Beder om DR's interne notater i sagen

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen oplyser i et brev til DR, at han efter Journalistens artikel har besluttet at tage sagen op.

Det gør han af egen drift og ikke på grund af en klage fra Adam Holm, understreger han i brevet.

Jeg beder (…) om en udtalelse om den meddelte påtale til Adam Holm, særligt i lyset af almindelige principper om offentligt ansattes ytringsfrihed. Jeg forstår, at påtalen blev meddelt mundtligt, men jeg beder om at få udleveret DR´s interne notater mv. herom,” skriver Jørgen Steen Sørensen i brevet til DR.

Adam Holm erkendte selv over for Journalisten, at han havde overtrådt DR’s etiske retningslinjer, men efterlyste mere klare grænser.

”Jeg har klokkeklart forbrudt mig imod DR’s etiske retningslinjer, og den kritik, jeg er blevet mødt med, er berettiget. Jeg synes imidlertid, at det er relevant at få præciseret grænserne for, hvornår man som DR-ansat må ytre sig som privatperson,” lød det fra Adam Holm.

Jacob Kwon skriver i dag i en mail til Journalisten, at han ”hilser det velkomment”, at ombudsmanden nu går ind i sagen.

Hvorfor?

"Fordi ombudsmanden altid er velkommen til at kigge på vores praksis."

Journalisten forsøger at indhente en uddybende kommentar fra ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

2 Kommentarer

Ole Reitov
31. OKTOBER 2013
...og når det gælder
...og når det gælder religionsprogrammer i DR, så kunne den gamle institution også lære noget der fra Sveriges Radio,som i årevis på fornemste måde har dækket religionsstoffet globalt og ikke udfra en speciel kristen vinkel, men fra en regulær journalistisk vinkel og med fine reportager fra udlandet.
Jesper Grunwald
28. OKTOBER 2013
Det er godt, at ombudsmanden
Det er godt, at ombudsmanden tager denne sag op. Jeg vover et øje og tror på, at det er en moralsk tabersag for DR. Bl, a, fordi den er dybt hyklerisk, der er jo spandevis afeksempler på, at DR ansatte er involveret i "privat" holdnigsdannelse. For slet ikke at tale om privat forretning med kager og mad osv. Her forsvarer DR sig med, at disse medsrbejdere er freelancere, hvad der jo er DR brugeren totslt ligegyldigt.
Åbenhed er meget vigtigere og bedre end rigide, hykleriske regler. Og ytringsfriheden er vigtigere end DR's tilfældige disciplinering af medarbejdere. Ligesom jeg da godt har kunnet leve med Iben Tranholms kirkelige programmer på P1, selv om hun er erklæret katolik og et af landets meget markante og agressive abortmodstandere.
Jeg har læst Adam Holms kronik med stor interesse og den rammer jo godt ned i diskussionen om den god guds almægtighed og al den tvivl uden hvilken, det ville være mærkeligt at tale om TRO.
Jeg deler som aktiv folkekirke-kristen ikke Adams konklusioner. Men uden pladsen til tvivl og skepsis, var jeg formentlig ateist.
Og som journalist håber jeg sandt for dyden ikke, at DR's hykleriske passen på sin egen dyd står over ytringsfriheden og en fri debat om Guds eksistens