I en nyligt overstået klagesag blåstempler Ombudsmanden, at Videnskabsministeriet udelukker FORSKERforums Jørgen Øllgaard fra pressebriefinger. Det sker på baggrund af FORSKERforums størrelse og manglende dagsaktualitet. Jørgen Øllgaard fra FORSKERforum må således stå uden for døren, når hans ekspertiseområde bliver diskuteret.
Jørgen Øllgaard sidder og sunder sig. Han er chokeret over, at journalister ikke længere skal stilles lige, men at ministerierne nu kan bestemme, hvem der skal vide hvad.
»Det er en udelukkelse og en sortlistning af journalister. Og begrundelsen er, at vi er et lille medie, selvom vi er eksperter på det faglige område. Det betyder, at ministeriet og andre ministerier for fremtiden kan udelukke de journalister, de af den ene eller anden grund ikke vil have skal skrive om et område.«
Mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole er enig i, at ministerierne med Ombudsmandens afgørelse i fremtiden har fået en betydelig frihed til at bestemme, hvilke journalister der skal inviteres til en briefing.
»Det er tale om en betydelig frihed, men ikke en total frihed, eftersom der stadig skal angives en grund, men i denne her sag, bliver der for eksempel angivet dagsaktualitet. Og FORSKERforum har jo en hjemmeside, hvor de lægger deres ting ud. Så det har Ombudsmanden altså ikke taget højde for,« siger Oluf Jørgensen.
Jørgen Øllgaard mener ikke, at de journalister, der får lov at komme med til briefingerne, har tilstrækkelig forudsætning for at gennemskue, hvad der ikke står i materialet, hvordan økonomien hænger sammen osv. De har ikke de forudsætninger for at stille kritiske spørgsmål, som en fagperson har.
»Pressemøder i dag er et stenaldermiljø. Folk vil bare have deres nyhed, og hvis en anden journalist bliver fejet af banen, følger den næste ikke op. Solidariteten er ikke eksisterende. Jeg er en persona non grata, også blandt de andre journalister, tror jeg. Ministeren får nu lov at fremlægge sit 'hurra-budskab' i fred, uden at problemerne kommer frem i lyset.«
Med hensyn til dagsaktualitet forstår Jørgen Øllgaard, som Oluf Jørgensen, ikke, at der ikke bliver taget højde for den dagsaktualitet som FORSKERforum rent faktisk har.
»Vi har en hjemmeside, hvor der typisk ville ligge noget en time efter, at jeg har været til en sådan briefing. Så jeg forstå ikke helt nøjagtig, hvor dagsaktuel, det er, man skal være?«
Jørgen Øllgaard mener, at politikerne udnytter, at journalister ikke længere er specialister, men generalister. De specialister, der sad på dagbladene for 10 år siden, sidder der ikke i dag. Og det er et problem i forhold til områder, hvor man skal vide noget i forvejen for at fuldt ud forstå, hvad der bliver sagt, og hvad det betyder.
»Ombudsmandens afgørelse lukker ned for adgangen til informationer, og det bliver mere og mere svært at være journalist. Og der er ingen ordentlig forklaring på det. Det er absurd, at Ombudsmanden blåstempler der her. Det gør mig direkte ked af det,« siger Jørgen Øllgaard.
Det har fredag eftermiddag ikke været muligt at få en kommentar fra Ombudsmanden.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Og ikke blot fordi Videnskabsministeriet om noget trænger til, at nogen har viden nok til frasortering af varm luft. Det tyder også på, at udviklingen i online-dækning ikke er fattet hos hverken VTU (fy!) eller ombudsmanden. Netop specialmedier kan lave langt bedre aktuel dækning online end brede mediers generalister - og tilmed til glæde for disse.