EU's ombudsmand har fået trumfet igennem, at informationer om bivirkninger af medicin kan offentliggøres. En sejr for åbenheden, lyder det fra EU-journalister.
Den europæiske ombudsmand P. Nikifouros Diamandouros har vundet en sejr, der kan hjælpe journalister i hele Europa. Efter en henstilling fra ombudsmanden er EU's medicinagentur gået med til at frigive informationer om bivirkninger ved produktet Septrin, der behandler infektioner.
Den lille sejr kan betyde, at det i fremtiden bliver langt lettere for journalister at få data fra medicinagenturet. Det fortæller hjemmesiden wobbing.eu, der skriver om åbenhed i EU.
»Dette kunne være et gennembrud for journalister, der vil fortæller om bivirkninger ved medicin, siger Marleen Teugelse, en belgisk journalist, der tidligere har oplevet problemer ved at få oplysninger fra EU's medicinagentur, til wobbing.eu. Teugelse håber dette vil betyde, at medicinagenturet vil rutte lidt mere med informationerne i fremtiden.
Det er ikke et medie, der har fået oplysninger om produktet Septrin, men derimod et græsk advokatfirma. Men beslutningen om at videregive oplysningerne har bredere konsekvenser. Det viser nemlig, at EU's medicinagentur (EMA) er i stand til at videregive oplysninger uden det skal koste alverden i administrative kræfter. Og beslutningen viser, at oplysninger i EMA's databaser er dokumenter, man kan søge aktindsigt i.
»Informationer om sideeffekterne er det eneste kontrolredskab, offentligheden har, når et medicinprodukt først er på markedet. Selvfølgelig skal de ikke holdes hemmelige – og det har Ombudsmanden bekræftet. Denne beslutning vil forhåbentligt betyde, at journalister kan fokusere på rent faktisk at rapportere om data i stedet for at bruge tid på at få adgang til informationerne,« siger Brigitte Alfter, redaktør på wobbing.eu, til hjemmesiden.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.