Ny lov

Om lidt skal du registrere al din arbejdstid

Arbejdsgiverne er frustrerede, mens arbejdstagerne er mere positive. Nyt lovforslag om tidsregistrering vil nemlig indhegne arbejdstiden, mener DJ-formand

Hvis du holder øje med kommentarerne på dit arbejdes Facebook-profil i fritiden eller tager opkald fra kilder om aftenen, kan det muligvis være noget, der i fremtiden skal tidsregistreres mere nøjsomt.

I hvert fald lægger en ny lov op til at ændre den måde, vi registrerer vores arbejdstid på.

Fredag har Folketinget således taget hul på lovbehandlingen af en ny EU-regulering, der vil pålægge virksomheder og medarbejdere fra 1. juli 2024 at registrere arbejdstiden meget mere præcist.

Den nye lovgivning vækker ikke begejstring hos arbejdsgiverne:

”Det er en irriterende dom, og det er et irriterende krav at blive pålagt. Det, der sker nu, er, at man bliver tvunget til at registrere arbejdstiden også på områder, hvor der ikke er et behov for det,” siger underdirektør Martin Steen Kabongo fra Dansk Arbejdsgiverforening til DR.

DJ: Giver god mening

Bredt set udtaler flere arbejdsgiverorganisationer til forskellige medier, at de frygter for det fleksible arbejdsmarked.

Men omvendt giver det god mening for arbejdstagerne, lyder det fra Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen:

”Jeg synes, at det er godt, at man går ind og siger, at man skal indføre nogle redskaber, der gør det synligt, hvor meget arbejdstid der bliver lagt. Det er en indhegning af arbejdstiden for arbejdstagerne, og derfor bakker jeg fuldt og helt op om de intentioner, der ligger i det her,” siger hun.

Opgaver flyder sammen

Samme toner lyder fra DJØF, der over for Jyllands-Posten ser gode takter i den øgede tidsregistrering. Her mener chefkonsulent Maja Kure Kristensen, at det vil give medarbejdere og chefer et klarere billede af arbejdstiden:

”Vi hører fra nogle medlemmer i Djøf, at de faktisk er lidt bange for at se, hvor meget de egentlig arbejder. Arbejde og fritid løber måske lidt ud i hinanden. For nogle vil det derfor være en overraskelse, hvor mange timer det egentlig bliver til,” siger hun til Jyllands-Posten.

På samme måde mener Tine Johansen, at mange medlemmer af DJ har et arbejde, hvor fritid og arbejdsopgaver kan have en tendens til at flyde sammen.

”Det her kan jo være et gigaproblem for rigtig mange, der eksempelvis arbejder med kommunikation i organisationer eller virksomheder. Hvis der for eksempel er en forventning om, at du skal holde øje med kommentarer på de sociale medier i weekenden, så er du ikke på arbejde, hvis der ikke sker noget. Men hvis helvede er i brand, så er du pludselig på arbejde,” siger hun som et eksempel på, at arbejdsopgaver kan æde sig ind på privatlivet.

Efter planen skal systemerne til tidsregistrering være oprettet hos de enkelte virksomheder til sommer næste år. Her vil arbejdsgiveren også være forpligtet til at føre tilsyn med systemet.

En række jobfunktioner kan undtages for registreringen, herunder eksempelvis medarbejdere på selvtilrettelæggerkontrakter eller samfundskritiske funktioner.

0 Kommentarer