Om få uger afgøres TV 2s fremtid

Den 22. oktober lader EF-domstolen hammeren falde i fire retssager om ulovlig statsstøtte, der i yderste konsekvens kan rive tæppet væk under TV 2, skriver Business.dk.

Den 22. oktober lader EF-domstolen hammeren falde i fire retssager om ulovlig statsstøtte, der i yderste konsekvens kan rive tæppet væk under TV 2, skriver Business.dk.

Det er de velkendte retssager, som nu i årevis har martret TV 2. Sagerne handler om, hvorvidt TV 2 i årevis har modtaget ulovlig statsstøtte, men også om, hvorvidt det var for meget, for lidt eller lige tilpas, da EU-Kommissionen sidenhen i 2004 tvang TV 2 til at betale statsstøtte på godt en mia. kr. tilbage for perioden 1994-2002.

Hvor sagerne ender tør ingen spå om på nuværende tidspunkt. Staten og TV 2 mener, at TV 2 blev tvunget til at betale for mange penge tilbage,  mens konkurrenterne fra SBS og MTG mener, at det var alt for lidt.

"Vi er ved godt mod. Vi mener, at vores argumenter holder. Så må vi bare håbe, at domstolen mener det samme," siger afdelingschef i Kulturministeriet, Jesper Hermansen, til Business.dk.

Hvis EF-domstolen derimod viser sig at være af den stik modsatte opfattelse, kan det betyde et meget langstrakt efterspil. Som tidligere beskrevet på Journalisten.dk, så taler man direkte om, at en TV 2-redning kan trække ud i uendeligheder.

Vælger man at anke EF-domstolens afgørelser eller taber staten, kan de seneste forsøg på at redde TV 2s økonomi nemlig risikere at gå fuldstændigt i vasken.

Tidligere kulturminister Brian Mikkelsen (K) gik godt nok i juni til finansudvalget for at sikre et statsligt lån til TV2, efter at bankerne valgte at smække kassen i. Men ministeren fik kun seks måneder at løbe på, hvis ikke man skulle risikere nye anklager om ulovlig statsstøtte.

Og sådan synes historien at fortsætte i det uendelige og hele tiden blive yderligere kompliceret – uanset hvad den danske stat vælger at gøre.

Den erkendelse er man da også nået til i Kulturministeriet. I dag siger Jesper Hermansen til Business.dk:

"Vi arbejder ikke med nogen skrækscenarier. Men det er klart, at TV 2 står over for meget store udfordringer, hvis sagerne tabes. Men lad os nu se," siger han og lader det være et åbent spørgsmål, om man vil anke sagen, hvis… og hvis…

Eksterne konsulenter og TV 2s ledelse arbejder i øvrigt i øjeblikket på højtryk for at skrue en fornuftig forretningsplan sammen for TV 2, der i juni måtte meddele, at man var blevet afvist på det private lånemarked og havde brug for et statslån for at undgå betalingsstandsning eller storudsalg af aktiverne. Lånet, der formentlig ender mellem 300 og 500 millioner kroner, har intet med de verserende retssager at gøre og er godkendt af EU-Kommissionen.

Det er nu mere end tre år siden, at det planlagte salg af TV 2 blev stoppet på grund af de igangværende retssager ved EF-Domstolen

Mere på Business.dk.

0 Kommentarer