Om et af dansk journalistiks tabuområder!

BISTAND. Landets journalister, især dem ansat i DR, gør ikke for lidt ud af ulandsproblemerne. Derimod forsømmer de en alsidig og kritisk belysning af dette emne.

BISTAND. Landets journalister, især dem ansat i DR, gør ikke for lidt ud af ulandsproblemerne. Derimod forsømmer de en alsidig og kritisk belysning af dette emne.

Enhver hjælpeorganisation, senest UNICEF omkring tørkekatastrofen på Afrikas Horn, får fri adgang til medierne med deres forenklede budskaber.
Budskaberne er de kendte: Flere penge til tørkeramte og mere ulands- og bistandshjælp især til Afrika, vi kan ikke være andet bekendt …!

Lad os se på et eksempel:
– Sult igen igen i lande på Afrikas Horn.

I et interview i DR's "P1 Morgen" tirsdag 5. juli med informationschefen i UNICEF Danmark bliver der spurgt til (som vanligt), hvad vi kan hjælpe med, hvorfor det er vigtigt med hurtig hjælp med mere.
Men ikke et ord om befolkningsproblematikken i Afrika. Hvad kan de selv samt deres mere eller mindre korrupte despoter, som styrer landene, gøre anderledes og bedre?

Nej, det er åbenbart tabu!

Det handler om, at vi skal føle skyld og hjælpe med flere penge og medicin til de altid tomme pengekasser.
Ikke et ord om de nyrige i for eksempel Kenya, som jo lever i velstand og har en levestandard, som er langt højere end den, en gennemsnitsdansker har.

Der bedes om, at en gennemsnitsdansker skal "sende flere penge", således at en nomadefamilie i det nordlige Kenya eller Somalia kan få barn nummer fem. Gennemsnitsdanskeren, som gerne vil have mange børn, må tit nøjes med et barn, fordi han/hun ikke har råd til flere.

Denne dansker beder UNICEF med flere om igen at give mere til familien i Afrika.
Men nej – journalisterne, især DRs, kommer næsten aldrig ind på disse emner.

Den kritiske tilgang til emnet er alt for svag i Danmark. Det er nærmest, fornemmer man, tabu og upassende at konfrontere disse spørgsmål.
Denne holdning er mest skadelig for ulandenes fattige – herunder Afrikas.

Konfronteres Danmarks dygtige folk i FN med "birth control", er næsten alle enige om, at der på dette område udrettes alt for lidt fra FN's side.
Det er et af de allervigtigste områder i disse år med klimaproblematik samt økonomisk krise. Mantraet er: Når landene bliver udviklet, så falder befolkningstallet i disse lande.

– Kjeld Krageskov, freelance (tidligere ulandsfrivillig, mekaniker med mere)

0 Kommentarer