Den tidligere DR-korrespondent skal fra næste år stå i spidsen for EU-bladet NOTAT. Bladet skal sætte ansigter på EU-debatten og kigge kritisk på demokratiet, siger Ole Aabenhus til Journalisten.dk.
Efter seks år i verdens teknokratiske hovedstad Bruxelles, er Ole Aabenhus vendt hjem til Danmark. Fra 1. januar skal han overtage redaktørtjansen på EU-bladet NOTAT. Bladet bliver udgivet af oplysningsforbundet DEO – Demokrati i Europa.
»Der mangler opposition i debatten om EU i Europa – NOTAT er nødt til at være en del af den opposition. Vi er en lille bitte fugl i en meget stor flok, men et sted skal man jo begynde,« siger Ole Aabenhus til Journalisten.dk.
NOTAT er et snart 40 år gammelt blad, der oprindeligt startede som et decideret modstandsblad mod EU. Sidenhen har bladet udviklet sig til at være et kritisk og oplysende blad om EU, og sådan agter Ole Aabenhus at fortsætte.
»Bladet har ikke en ja-nej tilgang til EU-spørgsmålet længere. Udgangspunktet er, at EU er en del af virkeligheden, ligesom den luft vi indånder. Man kan ikke drikke et glas mælk eller skrive med en kuglepen, uden at det har et eller andet med EU at gøre. Og jo mere EU griber ind i vores hverdag, jo vigtigere er det at forholde sig kritisk til unionen og stille spørgsmålet: Hvilken indflydelse har jeg mulighed for at få her? Kan det gøres bedre og mere demokratisk?« siger han.
»Det er en væsentlig del af kommunikations- og demokratiproblemet, at man ikke kan sætte ansigter på EU,« siger Ole Aabenhus, der håber, at NOTAT også i fremtiden vil være bindeled imellem debatten i Danmark og debatten i EU.
»Europa har ikke nogen opposition, og der mangler modstående synspunkter. EU's institutioner er i den grad konsensussøgende, at det er svært at lirke dem op og få en demokratisk debat ud af dem. Problemet for journalistikken er, at der ikke er nogen klar dialog i mellem folk, der repræsenterer modstående synspunkter. EU er som en dårlig fodboldkamp, hvor man spiller på ét mål".
NOTAT har også en folkeoplysende rolle, mener Ole Aabenhus. Bladet skal være med til at diskutere og belyse, hvor danske vælgere, politikere og embedsmænd kan få indflydelse på EU-arbejdet.
»De beslutninger, der bliver truffet i EU, bliver jo også forberedt i Danmark. Men ansigterne på de folk, der arbejder i Danmark, bliver ikke trukket frem, fordi medierne ikke går tidligt nok ind i debatten. Det er oplagt at snakke med for eksempel politikere i det danske sundhedsudvalg, når der er et sundhedsfagligt lovoplæg undervejs fra Bruxelles – i stedet for at vente, til sagen kommer for i Europaudvalget,« siger Ole Aabenhus, der også vil fokusere mere på den opposition, der trods alt findes i Europaparlamentet.
Ole Aabenhus arbejder i øjeblikket for Baltic Development Forum. Det er en NGO, der blandt andet er i gang med at udvikle en kommunikationsstrategi for almindelige mennesker – som led i EUs forsøg på at "samle Østersøen" inden for en makro-region.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.