Olav Hergel og to studerende vinder EU’s danske journalistpris

Journalist Olav Hergel fra Politiken fik i aftes EU-kommissionens journalistpris 2009 for artiklen "Børnene fra Blågård". Samtidig vandt de to nyudklækkede journalister, Mikkel Aabenhus Hemmingsen og Silas Bay Nielsen, Kommissionens specialpris.

Journalist Olav Hergel fra Politiken fik i aftes EU-kommissionens journalistpris 2009 for artiklen "Børnene fra Blågård". Samtidig vandt de to nyudklækkede journalister, Mikkel Aabenhus Hemmingsen og Silas Bay Nielsen, Kommissionens specialpris.

Dermed er de danske kandidater fundet til den forestående paneuropæiske journalistkonkurrence, The EU Journalist Award 2009, som sætter fokus på diskrimination, fattigdom og forskellighed i EU.

Vinder af konkurrencens danske hovedpris blev som sagt Olav Hergel, der i april skrev "Børnene fra Blågård".

"Sprogligt veloplagt og gennemført researchet fører Olav Hergel os ind under huden på de unge mennesker og lader og føle deres drømme og barrierer. Artiklen fastholder læsernes interesse og formår på forbilledlig vis at dykke ned i den komplekse problemstilling og vise dens relevans i Danmark, men også i hele Europa," hedder det blandt andet i juryens bedømmelse.

Forud for artiklen tilbragte Olav Hergel en uge i en 9. klasse i Blågård Skole på Nørrebro i København. Her interviewede han eleverne om deres liv og deres drømme og deres frygt for at bo på Nørrebro midt under en bandekrig.

Næsten hele klassen bestod af indvandrerbørn, og det viste sig, at de trods bandekrig og trods alle urolighederne holdt meget af Nørrebro, beretter han til Politiken.

Ud over hovedprisen uddelte den danske jury også den nye specialpris for journalistik om fattigdom og diskrimination i EU. Den gik til Mikkel Aabenhus Hemmingsen og Silay Bay Nielsen, der i deres hovedopgave fra DJH skrev om illegale immigranter i EU.

Siden blev artikelserien bragt i Udenrigsministeriets avis, Udvikling, og nu har de nyudklækkede journalister (afgang februar 2009) fået specialprisen. I begrundelsen hedder det blandt andet:

"Velskrevet og dramatisk artikel om fattigdomsflygtninge og europæisk politik. Fattigdom er et meget relevant og stærkt undervurderet problem, som vokser dag for dag, og artiklen giver en indlevende og meget tydelig forklaring af problematikken og gør den relevant i et europæisk perspektiv. Juryen kunne med denne anerkendelse håbe, at artiklen blev gjort tilgængelig for et bredere publikum."

Til Journalisten.dk siger Mikkel Aabenhus Hemmingsen:

»Vi er selvfølgelig begge enormt glade og stolte over at have fået prisen, der jo især er et godt rygstød at få som nyuddannet. Og så er det fedt at få noget anerkendelse for det hårde arbejde, det er at lave hovedopgave på DJH – ikke mindst fordi det jo er noget af en mundfuld at sætte sig ind i EU's flygtningelovgivning og de meget håndgribelige konsekvenser, den har for de immigranter, der bliver afvist ved grænserne.«

Han og Silas ser nu frem til resultatet af den europæiske del af konkurrencen:

»Vi håber selvfølgelig, at den danske specialpris ikke bliver den eneste, vi vinder,« udtaler han til Journalisten.dk.

Den danske jury bestod af Michael Vedsøe fra Europa-repræsentationen, Klaus Slavensky fra Dansk Institut for Menneskerettigheder, Knud Vilby og Malene Fenger-Grøndahl.

Til november udvælger en paneuropæisk jury de europæiske vindere af EU's journalistpris. Alle de nationale vindere, der er blevet kåret, går videre til næste runde.

Det er sjette år i træk, at EU hædrer journalister, der gennem deres artikler bidrager til at fremme forståelsen af fordelene ved mangfoldighed og bekæmpelse af forskelsbehandling på grund af religion eller tro, handicap, alder, seksuel orientering, race eller etnisk oprindelse.

Konkurrencen afholdes i samarbejde med Sammenslutningen af Europæiske Journalister, European Youth Press og Det Europæiske Center for Journalistik. Læs mere om prisen her.

0 Kommentarer