OL i Kina: TV-stationer risikerer forbud

Pressefriheden for udenlandske tv-stationer risikerer nu at blive yderligere begrænset under de Olympiske Lege, skriver AP. Forbud mod at filme fra Den Himmelske Fredsplads er blot en af mange nye tiltag.

Pressefriheden for udenlandske tv-stationer risikerer nu at blive yderligere begrænset under de Olympiske Lege, skriver AP. Forbud mod at filme fra Den Himmelske Fredsplads er blot en af mange nye tiltag.

Blot to måneder før åbningen af de Olympiske Lege i Beijing kommer der nu nye presse-fjendtlige signaler fra Kina. Ifølge Associated Press har de lokale myndigheder fremsat nye sikkerhedsregler, som truer selve dækningen af begivenheden.

De nye foranstaltninger indebærer en lang række begrænsninger og problemer – blandt andet et forbud mod live-dækning fra Tiananmen Square, men også manglende tilladelser til at indføre alt det nødvendige elektronisk tv-udstyr i landet. På tale er endvidere et forbud mod live-transmissioner fra Den Forbudte By, skriver AP.

Det er ellers kun et par måneder siden, at Den Internationale Olympiske Komité (IOC) meddelte, at Kina var gået med til at tillade live-sendinger. Men efter et nyt møde med de ni største tv-stationer, som hver især har betalt for retten til at dække de Olympiske Lege, er der pludselig kommet stærkt begrænsende regler.

De kinesiske myndigheder frygter blandt andet, at de kendte mindesmærker og pladser som Den Himmelske Fredsplads vil blive brugt til store demonstrationer under legene. Og live-transmissioner til hele verden vil være en PR-mæssig katastrofe for Kina. Ikke mindst hvis det bliver nødvendigt at sætte politiet ind.

Ifølge AP er de store nyhedsorganisationer og tv-stationer i øvrigt stærkt bekymret for, at de kinesiske myndigheder nu tilsyneladende forhaler selve planlægningen, hvilket i værste tilfælde vil indebære,at tv-stationerne bliver nødt til at gå på kompromis i deres dækning af de Olympiske Lege.

»Kineserne er meget bekymret for, at noget går galt, og derfor befinder de sig nu i en olympisk hårdknude,« siger John Barton, sportsredaktør for Asia-Pacific Broadcasting Union, der repræsenterer tv-stationer i 57 lande.

Han påpger, at de Olympiske Lege er det »det største øjeblik« i deres sportshistorie.

»De har bygget en scene, hvorpå de gerne vil optræde, men de er faktisk lidt i vildrede med, hvordan det skal fremvises,« siger John Barton.

De Olympiske Lege begynder den 8. august, og ifølge de kinesiske myndigheder har 500.000 personer fået til opgave at sørge for sikkerheden. Det svarer præcis til antallet af udlændinge, der ventes til landet.

Læs her Associated Press' reportage: Networks, Olympics organizers clash.

Læs også: Kina strammer grebet om pressen efter jordskælvet.

0 Kommentarer