Øje på sig selv

Lars og Theresia har fået en fælles hobby. De skal gennem de næste 20 år portrættere sig selv og deres to børn med et videokamera. Omkring en million danskere følger resultatet.

"Keeping up appearances," griner sognepræsten Theresia Treschow Kühl, mens hun hurtigt glatter dynerne ud i dobbeltsengen. Hun står i soveværelset i familiens præstebolig på Vestlolland og forbereder sig på en pakkescene.
Hendes mand Lars Ellebye er klar med det lille Sony PC100-videokamera.

"Okay," siger han og kigger på den lille monitor.

Theresia har en stor bunke af datteren Rachels tøj liggende på sengen foran sig. Hun flytter fire lyserøde kjoler fra en bunke til en anden, mens hun siger højt:

"Ja, moren er jo lidt vild med lyserød."

Familien på Lolland er en af fire familier i TV 2s serie Årgang 0, som er produceret af Easy Film. Alle familier fik et kamera i slutningen af 1999 og et barn i januar år 2000. Serien skal følge familierne i – sandsynligvis – tre udsendelser om året de næste 20 år.

Optagelserne af familien er en kombination af familiens egne og optagelser lavet af et professionelt kamerahold.

"Det er en serie om at opdrage, om at vokse op. Det er et emne, der kræver, at man er til stede. Man kan ikke komme rendende med et kamerahold en gang om ugen," siger Claus Ladegaard, produceren på programmet.

 

Tættere på
Lars Ellebye har fået sine pakkescener: Et oversigtsbillede af soveværelset. To scenebilleder af Theresia og fire indklipsbilleder. Han slukker kameraet.

"Det er jo et smadderspændende redskab. Det er sjovt," siger han. Det er primært derfor, Theresia og Lars vil være med til at udstille deres, og børnene Rachel og Davids, privatliv over 20 år.

I efteråret 1999 fik parret et weekendkursus i at betjene kameraerne, og siden er de blevet trænet i at lave optagelser fra en helt almindelig hverdag.

Men familien er ikke kun blevet bedre til at stå bag kameraet.

"Jeg kan godt mærke, at man får et mere naturligt forhold til at blive filmet efterhånden," siger Theresia, der føler sig langt mere afslappet, når Lars filmer, end når der kommer et kamerahold.

"Første gang de kom fra Easy Film, gjorde jeg hovedrent og lavede god mad. Man er vel husmor," griner Theresia, velvidende at Easy Film ikke er interesseret i at filme et glansbillede af præstehjemmet.

Og så siger Theresia ordene, som vil få producenten til at klappe i hænderne.

"Når vi er os selv med kameraet, bliver vi mere fokuseret på situationen. Jeg må ærligt indrømme, at jeg overhovedet ikke har fornemmelsen af, at det bliver set af en million mennesker," siger Theresia.

I første udsendelse af Årgang 0 taler Theresia til kameraet, mens veerne river i kroppen. Lars er på arbejde, og Theresia siger bleg og skinnende i ansigtet:

"Jeg ville være så flov, hvis han skulle tage hjem fra arbejde." (på grund af fødslen, red.)

En udtalelse lige fra hjertet, som Theresia ikke fortryder. Ligesom de andre familier har de nemlig vetoret over udsendelserne. Men Theresia og Lars ønskede ikke at fjerne noget.

"De udleverede ikke nogen af os. Det er også derfor, vi tør være med," siger hun.

 

Intet guldæg
Theresia reder stadig sengene, når der skal optages i soveværelset. Hun har stadig sit husmor-gen, som hun siger. Men ellers synes både Lars og Theresia, at det færdige billede af dem er tæt på virkeligheden.

"Altså vi filmer ikke os selv i brusebadet. Eller hvis vi står og diskuterer, om den ene bruger for mange penge," siger Theresia og fortsætter:

"Der er nogle ting, som ikke kommer ud. Men vi er meget ærlige. For eksempel omkrig vores forældres død. Det bliver meget ærligt."

Claus Ladegaard tager fuldstændig afslappet på, at nogle ting ikke kommer med.

"Seerne ved udmærket godt, at de ikke ser den skinbarlige sandhed. Det gør ingen forskel, om familierne selv har lavet optagelserne, eller vi har. Men vi kommer tættere på på den her måde," siger produceren, som fortæller, at vetoretten kun er blevet brugt af et par i en enkelt scene.

Alt i alt lyder metoden som lidt af et guldæg. Aflever et kamera og få enestående billeder helt gratis. Men så gyldent er ægget ikke, garanterer Claus Ladegaard.

"Vi får utroligt meget materiale. Til de første udsendelser fik vi 250 timer. Det skal ses igennem og registreres. Det, man sparer i at optage, betaler vi tilbage i efterarbejde."

JOURNALISTENs fotograf har stået og leget med familiens videokamera. "Jeg tror, den har optaget," siger han undskyldende. Hele interviewet er optaget på videobånd og bliver nu en del af Easy Films råmateriale.

"Det gør ikke noget. Vi har flere bånd," smiler Lars.

 

FAKTA:
– Årgang 0 er en portrætserie om fem danske familier, der skal løbe over 20 år. En familie er hoppet fra, så der i dag er fire tilbage.

– Alle familier har fået udleveret et lille videokamera. Udsendelserne er en kombination af familiens egne optagelser og optagelser lavet af et professionelt kamerahold.

– Tilrettelæggerne sender løbende "kuvertspørgsmål" til familien, som skal åbnes og besvares, mens kameraet kører. Tilrettelæggerne kan også ringe og bede familien optage bestemte scener.

– Familierne ser udsendelserne igennem, før de bliver sendt på TV 2. De har vetoret på alt.

Læs også: Kilder med kamera

0 Kommentarer