Thi kendes for ret: I skal mod jeres vilje være omfattet af Dansk Metalarbejderforbunds overenskomst. Sådan oplever mange af Danmarks Radios redigeringsteknikere en dom, Arbejdsretten fældede mandag den 8. maj. Den betyder, at rundt regnet 200 teknikere, der er omfattet af Journalistforbundets overenskomst, nu skal tilbage på Metal-overenskomsten – også selvom de er medlem af Journalistforbundet og ønsker at være på Journalistforbundets overenskomst. Dommen kan ikke ankes. “Metal har hverken kunnet overtale eller true os til at blive i deres fagforbund. I stedet får Metal via Arbejdsretten vores arbejdsgiver til at flytte os tilbage på en overenskomst, vi ikke har haft indflydelse på. Set fra gulvet er dommen noget juristeri. Det er muligt, at Metal har ret juridisk set, men, jeg synes, Metal opfører sig ynkeligt,” siger Kim Dang Trong, redigeringstekniker på TV-Avisen. Siden fjernsynets barndom har DR-teknikere været Metal-medlemmer, men stigende utilfredshed med Metals lydhørhed og sammenfaldet af teknikeres og journalisters faggrænser resulterede i, at små 200 teknikere i 1998 meldte sig ind i Journalistforbundet. “Jeg skiftede fagforening, fordi jeg var træt af at modtage tilbud om Co2-svejsekurser og hellere ville være i et fagforbund, der interesserer sig mere for programindhold end teknik. Jeg er færdig med at læse manualer, men det gør man stadig i Metal,” forklarer Mico Eggert, redigeringstekniker i B&U. Samtidig begrædes det nu, at teknikerne med Arbejdsrettens dom mister goder som en forbedret pension og sabbat. Som det ser ud for øjeblikket har teknikere, der ellers havde planlagt seks ugers sabbat om et par måneder, ingen udsigt til ekstra frihed. Journalistforbundets formand, Mogens Blicher Bjerregård, er rystet over dommen og lover DR-teknikerne al tænkelig service og støtte fra Journalistforbundets side. “Vores kolleger er dømt tilbage til smedene. Det er en meget hård og urimelig dom,” siger han.
Små brikker i et pampervælde DR-teknikere er utilfredse med, at Metal har rejst sagen i Arbejdsretten. Utilfredsheden får dem til at anklage Metal for at varetage egne frem for medlemmernes interesser. Eva Jakobsen, programtekniker på P3, sender denne salut til Metal: “Vi er kun små bitte brikker i jeres store pampervælde. Og I vil da skide os en hatfuld. Nu har I endelig fået hævn over Journalistforbundet, fordi de efter jeres mening gik på strandhugst på TV2, da stationen startede. Det er sgu kun mænd med meget små kønsorganer, der kan bære nag så længe, og som kan frydes over en så ussel sejr, der strider mod medlemmernes interesser,” siger hun. Nanna Bayer, tekniker på Hovedkvarteret og God Morgen P3, lider også af en voldsom Metal-træthed, og hun undrer sig desuden over, hvordan Metal vil gøre teknikerne tilfredse, når de én gang har vendt ryggen til forbundet. “Det bliver altså lidt svært for Metal. Det bedste, Metal kunne sige, hvis de ville have os tilbage i folden, er: Okay, vi har måske ikke været gode nok, men her er et godt tilbud, kom glad. Men ikke engang det kan Metal finde ud af,” siger Nanna Bayer. Hun understreger, at end ikke “ti vilde heste” kan få hende tilbage som medlem af Metal, mens Eva Jakobsen siger, at hun hellere vil have “mellemørebetændelse end at melde sig ind i Metal igen”. Ikke overraskende er Dansk Metal derimod tilfreds med Arbejdsrettens dom. “Den slår fast endnu en gang, at et forlig er et forlig og en aftale en aftale,” siger Ole Ibsen, forbundssekretær og leder af Dansk Metals forhandlingssekretariat. På spørgsmålet om, hvilke interesser Dansk Metal har i sagen, når DR-teknikerne selv fortæller, at de foretrækker DJs-overenskomst, forklarer Ole Ibsen: “Vi har et overenskomstområde, vi vil forsvare og samtidig prøve på at lave de overenskomster, vi mener, er det rigtige til det område, ligesom vi prøver at lave uddannelser til det område. Hvad pokker skal jeg sige… Vi mener reelt, at vi har en helhed i forhold til vores uddannelse, vores overenskomst og i forhold til den arbejdsfunktion, der er på DR for den her medarbejdergruppe.”
Om igen – varen mangler Ud over at Danmarks Radio med Arbejdsrettens dom skal betale en bod til Dansk Metal på en million kroner, kan ledelsen i DR se frem til et krav fra Journalistforbundet. Forbundet forlanger nemlig, at overenskomsten for de tilbageværende cirka 900 DR-medarbejdere på Journalistforbundets overenskomst skal forhandles på ny for at kompensere for DRs fodfejl, der førte til Arbejdsrettens dom. “Forudsætningerne for overenskomsten er bortfaldet. Derfor må vi starte fra scratch. For vi har betalt for at få de medlemmer over,” sagde Thomas Szlavik, medlem af hovedbestyrelsen og journalist på Ekstra Bladet, under hovedbestyrelsens sidste møde, hvor dommen var til debat. Da DR-medarbejderne sidste år skulle have deres overenskomst fornyet, måtte de acceptere at få et udskældt, nyt lønsystem og dårligere regler for afspadsering – det var goder, de måtte undvære for at få DRs ledelse til at tolerere, at teknikerne kom over på Journalistforbundets overenskomst. Thomas Hall, forhandlingschef i DR, afviser at kommentere påstanden om, at grundlaget for overenskomsten er smuldret, da han endnu ikke med egne ører har hørt Journalistforbundet formulere, at overenskomsten skal genforhandles, fordi varen ikke længere er den samme.
Et halvt medlemskab Journalistforbundets ledelse arbejder lige nu på højtryk med at undersøge alle muligheder for at forsøge at sikre DR-medlemmernes interesser bedst muligt. Blandt andet er der taget kontakt til advokat Tyge Trier. Han er ved at finde ud af, om sagen har en chance ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Marianne Holdgaard, for-skningsadjunkt på Århus Universitet med en ph.d.-grad inden for menneskerettigheder, mener, at dommen rejser nogle principielle menneskeretlige spørgsmål. Hun pointerer dog, at det umiddelbart er svært at vurdere, om dommen strider mod Den europæiske Menneskerettighedskonvention. “Som hovedregel har enhver ret til foreningsfrihed. Og de her 200 teknikere får nu kun et slags halvt medlemskab af Journalistforbundet. De har pligt til at betale kontingent, men ikke ret til en overenskomst. Det er almindeligt, at der både er rettigheder og pligter forbundet med et medlemskab af en forening,” siger Marianne Holdgaard. Hun mener, at de menneskeretlige problemer burde have været behandlet i forbindelse med sagens gang i Arbejdsretten. DR-teknikere mener derimod, at der aldrig burde have været en sag, mens DRs ledelse bare tager dommen til efterretning uden yderligere kommentarer. “Arbejdsretten har jo talt,” som Thomas Hall siger.
|
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.