Offentligt ansatte er bange for, at det går ud over jobbet, hvis de taler ud om dårlige forhold i staten – blandt andet til journalister. Det viser en undersøgelse fra FTF. Det fører til en pseudovirkelighed uden mennesker, siger mediejurist.
Hver anden deltager i FTF's undersøgelse er bange for at ytre sig, fordi det kan få negative konsekvenser på jobbet.
Problemet er størst i staten, hvor 62 % frygter at tale ud, og det er mindst i regionerne, selv om 46 % også her er bange for at ytre sig af hensyn til jobbet.
Det skriver FTF i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen er lavet blandt 2500 medlemmer af fagforeningen FTF. De organiserer blandt andet sygeplejersker, socialrådgivere, politifolk og ansatte i Forsvaret – flere af de faggrupper, som tidligere har været anonyme kilder til store historier i medierne.
Mediejurist Oluf Jørgensen mener, at de offentligt ansattes frygt for at bruge deres ytringsfrihed er et problem, fordi vi på den måde overser de mennesker, som politik i virkeligheden handler om.
»Den offentlige debat føres næsten udelukkende af politikere, ledere og eksperter, og det er meget skidt. Uden de ansattes stemme får vi præsenteret en overfladisk pseudovirkelighed, hvor vi mangler viden fra dem, der har erfaringen fra den daglige praksis. Vi kommer til at skøjte hen over de menneskelige konsekvenser af politiske beslutninger. Og især risikerer politikerne at træffe beslutninger med konsekvenser, som de slet ikke har fået viden om,« siger Oluf Jørgensen.
Også formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, er bekymret. Hun mener, det er et problem for det danske demokrati.
»Den udbredte angst for at ytre sig er et kæmpe demokratisk problem. Ikke mindst de svage borgere har brug for, at de ansatte tør sige fra, hvis samfundet er ved at svigte. De ansattes viden må og skal frem. Især nu, hvor regeringens nye milliardbesparelser risikerer at føre til flere kritiske forhold,« siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.