Fejl

”Øh, what?” Jens’ afdøde mor blev kaldt KGB-agent og Ku Klux Klan-medlem i avis

Ifølge sønnen er det meste af Kristeligt Dagblads mindeord om hans afdøde mor fri fantasi og det rene vrøvl. ”Fejl på fejl,” forklarer avisens researchredaktør og beklager

Første gang han læste det, blev han helt enormt vred. Faktisk så vred, at han fór til tasterne og truede med at hive avisen i byretten for injurier.

Jens Dahl havde fået tilsendt Kristeligt Dagblads mindeord om hans mor, billedkunstner Annette Holdensen, der for nylig gik bort, og teksten var mildest talt overraskende læsning for ham.

Første afsnit er korrekt, men derefter er det fuldstændig fri fantasi.
Jens Dahl

Af mindeordet fremgår det, at hans mor var medlem af den amerikanske racistiske organisation Ku Klux Klan gennem 10 år. Der står også, at hun stod bag udstillingen ’Min tid som KGB-agent’, var medlem af Pen og Eventyrklubben og aktiv i Kritiske Muslimer og en masse andet. Alt sammen det rene vrøvl og uden hold i virkeligheden, fortæller Jens Dahl, der selv arbejder i filmbranchen.

”Første afsnit er korrekt, men derefter er det fuldstændig fri fantasi,” fortæller han og remser op:

”Hun har aldrig samarbejdet med Jacob Holdt, som de skriver. Hun har ikke startet et dialog- og mødested eller haft noget at gøre med Exitcirklen eller Brobyggerne eller Kritiske Muslimer, og hun har helt sikkert ikke været medlem af Pen eller Eventyrklubben eller Ku Klux Klan. Det er helt absurd og har intet på sig!”

Genbrug og forveksling

Over for Journalisten lægger Kristeligt Dagblads researchredaktør, Christian Juhl Mølgaard, sig fladt ned og beklager fejlen. Det samme har han gjort over for Jens Dahl og i en rettelse i dagens avis.

”Det er en dybt beklagelig, menneskelig fejl, og det er en af den slags fejl, der bare ikke må ske,” siger Christian Juhl Mølgaard.

Han har dog svært ved præcist at redegøre for, hvordan de forkerte og forvrøvlede ord om Jens Dahls afdøde mor endte i avisen.

”Siden i går har vi forsøgt at rekonstruere, hvad der er gået galt,” fortæller Christian Juhl Mølgaard.

Hvis man havde bare en anelse fornemmelse af, hvad man skrev om, ville man da lige have tænkt: Øh, what?
Jens Dahl

Han forklarer, at teorien er, at efternavnene Holdt og Holdensen er blevet forvekslet, da både den omtalte KGB-udstilling og medlemskabet af Ku Klux Klan er noget, som fotograf Jacob Holdt har været inde over.

Men der står jo hendes navn og ikke hans i forbindelse med medlemskabet af Ku Klux Klan. Så det giver vel ikke mening, at det bare er en copy/paste-fejl fra en tekst om Jacob Holdts meritter?

”Nej, det giver ingen mening, det er en forståelsesfejl. Det er simpelthen bare fejl på fejl,” siger Christian Juhl Mølgaard.

Sikkert er det dog, at der er tale om genbrug af teksten fra en fødselsdagsomtale af Annette Holdensen fra 2019. Og ifølge Christian Juhl Mølgaard kom der tilsyneladende ikke nogen henvendelser om fejl i teksten dengang.

”Derfor har navneredaktøren taget teksten, som den var, uden at ændre noget eller tjekke op på fakta,” fortæller han.

Kan ikke lade være med at grine

For den afdødes søn, Jens Dahl, gør det blot situationen endnu værre, at fejlen åbenbart har været begået før.

”Det er simpelthen anden gang, de trykker det vrøvl,” siger Jens Dahl, som efter den første umiddelbare vrede er faldet lidt ned igen.

”Til at begynde med blev jeg virkelig vred, men nu kan jeg faktisk ikke lade være med at grine lidt af det,” siger han.

Det undrer ham dog stadig såre, at Kristeligt Dagblad ikke har gjort en indsats for at tjekke op på fakta.

”Hvem har sat sig ned og skrevet det her, eller læst det igennem og bare tænkt, at det lyder da meget sandsynligt? Hvis man havde bare en anelse fornemmelse af, hvad man skrev om, ville man da lige have tænkt: Øh, what?” mener Jens Dahl.

Også Kristeligt Dagblads researchredaktør erkender, at de skulle have haft den kritiske sans med.

”Det burde vi helt sikkert – det er der ingen tvivl om. Og uden at gå i detaljer så kan jeg love, at det internt ikke blot er noget, vi trækker på skuldrene af. Vi tager det meget alvorligt,” siger Christian Juhl Mølgaard og understreger, at de vil arbejde på at sikre, at det ikke kommer til at gentage sig.

0 Kommentarer