”Vi mødes ved søløverne.”
Sådan slutter det kortfattede punkt fra klokken 12 til 13 i dagens program for de forskellige aktiviteter i Odense Zoo, som man kan læse om på den zoologiske haves hjemmeside. Af programpunktet fremgår det, at en af Odense Zoos formidlere i timen over middag vil dissekere en løve.
Og netop dét punkt på dagens program har sat gang i en lavine af kritiske pressehenvendelser, fortæller biolog Nina Collatz Christensen, som er chef for dyrepasserne i Odense Zoo.
Det er hende, som har været talsperson i sagen, der har paralleller til den såkaldte "Marius-gate", som sidste år ramte København Zoo, da de aflivede og obducerede en giraf. Dengang blev kommunikationsafdelingen i København Zoo, som til daglig kun består af én mand, løbet over ende af hele verdenspressen. Nu oplever Odense Zoo det samme.
»Vi har simpelthen aldrig oplevet noget lignende. Vi har selvfølgelig før haft stort medieopbud ved glædelige begivenheder som for eksempel et prinsessebesøg i forbindelse med en indvielse. Men vi har aldrig før oplevet så stor mediebevågenhed som det her,« siger Nina Collatz Christensen.
Gjorde præcist det samme i vinter
Også kommunikationschef i Odense Zoo Rikke Skovlund er blevet taget på sengen af den massive mediebevågenhed. Det er nemlig slet ikke første gang, de har arrangeret dissekeringer af aflivede dyr.
»Vi er blevet totalt overraskede. Vi dissekerede også en løve i vinter, og det gik helt fredeligt for sig. Vores kommunikation dengang og nu har været fuldstændig identisk – der har ikke været nogen forskel overhovedet. Den eneste forskel er mediernes interesse. Det er surrealistisk at se, hvordan Facebook er eksploderet fra minut til minut,« siger Rikke Skovlund.
Én af de mange kommentarer på Odense Zoo's facebookside lyder: "Tænk at Danmark igen skal gøre sig uheldig bemærket i verdenspressen i dag. Sørgeligt, skammeligt." En anden skriver: "Stop jeres væmmelig og sadistisk praktis med dyreslagtningen for øjne af små børn! Det er så uciviliseret og barbarisk!!!!!!!"
Der er dog også strømmet mange positive tilkendegivelser ind til Odense Zoo om løve-dissekeringen. Selve aflivningen af løven fandt sted tidligere på året.
Nina Collatz Christensen, som har taget langt de fleste interviews med pressen, fortæller, at især interessen fra verdenspressen er kommet bag på dem:
»Det startede, da jeg var live i BBC Radio i sidste uge. Derefter begyndte alle mulige andre også at ringe. Jeg var i et canadisk radioprogram i går og på to irske radiostationer forleden. Vi har heller aldrig prøvet at lave så meget direkte fjernsyn før, og der kommer flere udenlandske medier og filmer selve begivenheden,« siger hun.
Har rådført sig med København Zoo
Da historien begyndte at rulle, tog kommunikationschef Rikke Skovlund som noget af det første fat i de kolleger i København Zoo, der var involveret i Marius-sagen sidste år.
»Jeg snakkede med min pendant derovre for lige at tage en føler på, hvad det var, de gjorde dengang,« siger hun.
I København Zoo var det videnskabelig direktør Bengt Holst, der udtalte sig til pressen. På samme måde har Odense Zoo besluttet, at biolog Nina Collatz Christensen skulle være deres talsmand i sagen.
»Forskellige mennesker vil have forskellige ord til at fortælle om det samme på. Derfor forsøger vi så vidt muligt at lade det være Nina, der tager alle interviews. Så argumentation bliver enslydende og konsistent hele vejen igennem, og vi bruger de samme ord og begreber,« fortæller hun.
Netop ord og begreber har været noget af det, Nina Collatz Christensen har været meget opmærksom på i de mange interviews.
»Når jeg taler om det, siger jeg, at vi afliver dyr. Vi bruger ikke ord som, at vi har 'dræbt en løve', og vi kalder det heller ikke en slagtning. Det er noget, man gør, når man skal spise dyret. Nogle journalister siger også, at vi parterer en løve – det gør vi ikke, vi dissekerer den,« siger hun.
Har ikke fået dødstrusler
Selvom bølgerne er gået højt, har de ansatte i Odense Zoo ikke oplevet at få dødstrusler, som de gjorde i København Zoo, fortæller Rikke Skovlund.
Hvad har været det sværeste ved at kommunikere den her løve-dissekering?
»At der kun er 24 timer i døgnet. Det havde været dejligt, hvis der var det dobbelte! Facebook er jo vågen 24/7, og det er virkelig et medie, der er med til at sætte dagsordenen i den her slags sager. Til at starte med var tanken, at vi ville svare alle personligt, men det måtte vi revidere. Interessen var for overvældende,« siger Rikke Skovlund.
Søndag lagde Odense Zoo således et opslag på deres facebookprofil, hvor de henviser til havens generelle holdning til dissektion og beklager, at de ikke kan besvare alle henvendelser.
Henover de seneste dage har vi fået rigtige mange mails, telefonopkald, personlige beskeder og opslag her på FB omkring…
Posted by Odense Zoo on Sunday, 11 October 2015
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvordan kan man være "totalt overrasket" og samtidig have en titel som
kommunikationschef?!
Alle de forargede kunne tage et par kilometer længere op ad Odense Å for at se noget endnu mere blodigt. Men det var med dyr, der slet ikke er i nærheden af at være lige så nuttet som en løve, der har ligget på frys i otte måneder...
http://www.fyens.dk/odense/Video-Kaempende-gris-slagtes-i-Den-Fynske-Landsby/artikel/2807665
»Vi er blevet totalt overraskede,« siger kommunikationschefen.
Så klart, det er jo heller ikke, fordi noget lignende er sket før på disse kanter.