search

Obamas mediekrig

Den amerikanske præsidents forhold til den kritiske presse i USA har længe været dårligt. Bunden er nået efter at det nu er kommet frem, at  regeringen har overvåget nyhedsbureauet Associated Press i to måneder

Barack Obama kæmper på mange fronter pt. – påstande om løgne og bortforklaringer i Benghazi-sagen, hvor tre diplomater mistede livet i 2012, og ulovlige skattesager mod konservative modstandere fylder en del. Og i Kongressen har han lige tabet slaget om en stramning af våbenlovene. Men intet oprører mediestanden mere end det, der nu flere steder beskrives som en regulær ”krig” mod den amerikanske presse.

Jeg har tidligere på dette sted skrevet om præsidentens anstrengte forhold til de kritiske medier. Blogposten hed, Obama manipulerer medierne og kunne læses her på siden i januar lige efter indsættelsen af den genvalgte præsident. Analysen beskrev en politisk leder, der via et smart medieteam sørgede for, at Obama aldrig mødte kritiske journalister, men uafbrudt kunne ses i bløde portrætinterviews, gerne flankeret af sin populære hustru, Michelle; samtidig med at Demokraternes trofaste støtter af unge kommunikatører med det store kørekort til de sociale medier, sørgede for at Obama op til og efter valget i 2016 var den måske mest poplære net-præsident nogen sinde. Det vakte betydelig kritik – og det var den, jeg fortalte om.

Men nu er snebolden rullet videre og forholdet til medierne blevet til om ikke en lavine, så til et alvorligt problem for præsidenten, som i denne uge er blevet grillet i en bunke analyser i hele pressen, ikke kun den konservative, selv om den naturligvis fører an. ”Kan man nogen sinde blive fyret i denne by?” er bare et eksempel fra Washington Times’ klummeskriver, Charles Hurt. Andre netmedier som Politico, Daily Beast, Huffington og de store avisers hjemmesider gik også seriøst til værks i beskrivelsen af den helt reelle ”tillidskrise,” der er enighed om nu eksisterer i forholdet mellem medierne og Det Hvide Hus. Den liberale hjemmeside slate.com bragte en analyse med undertitlen en ”historisk hidtil uset og uhørt krig mod medierne” i artiklen ”Obama’s war on journalists.”

Årsagen til den aktuelle krise og den udløsende faktor er en konkret historie om regeringens hemmelige registreringer af nyhedsbureauet Associated Press. Både journalister og redaktørers telefonsamtaler er blevet overvåget af Justitsministeriet i lidt over to måneder. Bureauet er rasende og har kaldt aflytningerne for ”en massiv og hidtil uset krænkelse” af en nyhedsorganisations arbejde.

Man kan læse en beskrivelse af hele forløbet, som AP selv bedt en af sine journalister om at lave her.

Kort sagt har regeringen ifølge nyhedsbureauets advokater holdt øje med alle udgående opkald – både i arbejds medfør og private samtaler i to måneder sidste år. Aflytningen var rettet både mod individuelle journalister, AP’s kontorer i New York, Washington og Hartford, Connecticut plus hovednummer for AP’s medlemmer af presselogen i  Repræsentanternes Hus i Washington.

I alt beslaglagde regeringen samtaler fra over 20 separate telefonlinjer, som var tildelt AP og dens journalister i april og maj 2012. Over 100 politiske journalisters arbejde er berørt.

I en protestskrivelse, som AP’s ledelse sendte til justitsminister Eric Holder mandag, skriver President, Chief Executive Officer Gary Pruitt, at regeringen ”har søgt og indhentet oplysninger langt ud over noget, der kan retfærdiggøres af en specifik undersøgelse.” Pruitt krævede samtidig tilbagelevering af alle telefonoptegnelserne samt en destruktion af alle kopier. Han er særligt bekymret over, at regeringen nu kan være i besiddelse af navne og kontaktoplysninger på fortrolige kilder, som nyhedsbureauet arbejder med.

Regeringen har nægtet at oplyse grunden til aflytningen, men det antages over alt i medierne, at aflytningen skyldes den igangværende strafferetlige efterforskning af en historie som AP bragte i maj 2012 om en CIA-operation i Yemen, der angiveligt stoppede en al-Qaeda plan om at detonere en bombe på et rutefly på vej til USA. Undersøgelsen foretages af den amerikanske statsadvokat.

I februar 2012, lod CIA-direktør John Brennan under sin høring i Senatet forud for sin udnævnelse forstå, at AP’s historie for ham at se byggede på en "uautoriseret og farlig videregivelse af klassificerede oplysninger."

Blandt de journalister, hvis telefonnumre er blevet overvåget af regeringen er fem journalister og en redaktør, involveret i AP-historien fra maj 2012.

Som jeg også nævnte i min blogpost fra januar har Obama-administrationen indtaget en historisk aggressiv linje over for pressen i Washington (på trods af erklærede hensigter om det modsatte og løfter tilbage fra 2007/08 om at være den ’mest åbne regering nogen sinde’). Under Obamas ledelse har regeringen indledt seks sager mod personer, der mistænkes for at udlevere klassificerede oplysninger til medierne, hvilket er mere end under alle tidligere præsidenter til sammen. Denne kamp mod whistleblowers” er kommet som en overraskelse både for pressen og for den liberale fløj (læs: venstreorienterede) i det demokratiske parti.

Ved et pressemøde mandag forsvarede Obamas pressetalsmand Jay Carney Det Hvide Hus og understregede, at præsidenten ikke har myndighed over Justitsministeriets gøremål:  "Vi er ikke involveret i beslutninger, der træffes i forbindelse med strafferetlig efterforskning, da disse forhold håndteres selvstændigt af ministeriet," lød det.

Fra politisk hold var begge partier imidlertid bekymrede. Darrell Issa, der er republikansk formand for udvalget for god regeringsførelse i Repræsentanternes Hus kaldte i CNN regeringens handlemåde for en ”knægtelse af pressefriheden." Og fra senator Patrick Leahy, der er den demokratiske formand for Senatets retsudvalg, lød det at "bevisbyrden ligger altid på regeringen, når de går efter private oplysninger, især oplysninger om pressen eller dens fortrolige kilder … jeg er bekymret for, at regeringen ikke har løftet denne byrde. Jeg er meget bekymret over disse påstande, og ønsker at høre regeringens forklaring. "

Borgerretsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) benyttede lejligheden til at gentage sin kritik af regeringens hårde kurs over for whistleblowers, og Laura Murphy, der er direktør for ACLU s Washington lovkontor, sagde tirsdag, at regeringen bevidst ”intimiderer den amerikanske presse.”

Forargelsen er massiv. Som Arnie Robbins, der er administrerende direktør for American Society of News Editors, siger det: "Først og fremmest er det, der er foregået en foruroligende hån mod den fri presse. Men det er også bekymrende, fordi handlingerne falder sammen med den måske mest aggressive regering vi nogensinde har haft, hvis handlinger er rettet mod journalister, der passer deres arbejde: at give oplysninger, som borgerne har brug for at vide om regeringen.”

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen