search

Obamas angreb på informationsfriheden

Skuffelsen breder sig i USA over præsident Obama op mod valgåret næste år.

Skuffelsen breder sig i USA over præsident Obama op mod valgåret næste år. Nu kan journalisterne melde sig i koret efter det amerikanske justitsministerium foreslår, at staten skal have lov til at lyve om eksistensen af offentlige dokumenter.

Det er ikke nogen hemmelighed, at den demokratiske base og den organiserede venstrefløj både i og uden for det demokratiske parti, længe har været desillusionerede over, hvad de ser som en resultatløs pragmatisme fra deres præsident. Og på trods af en ny, mere aggressiv og opskruet retorik fra Det Hvide Hus inden for det seneste – især i forbindelse med lanceringen af præsidentens jobpakke – så kan det ikke skjules, at præsidenten ikke har kunnet indfri sine løfter til de amerikanske vælgere, der havde troet på det politiske løfte om forandring – i den positive retning.

'Mareridtet

I stedet har borgerne set den amerikanske drøm briste for deres øjne. Arbejdsløsheden er steget, boligmarkedet er på kollapsens rand og kineserne på vej til at overhale USA på adskillige vækstområder. Republikanerne er foran i meningsmålingerne på trods af en betydelig splittelse i det konservative oppositionsparti mellem den moderate partiledelse (der håber på Massachusetts' tidligere guvernør Mitt Romney som kandidat) og den uregerlige Teaparty-base, der støttes af flere af de andre håbefulde kandidater herunder Texas' guvernør Rick Perry og den aktuelle frontløber Herman Cain – sexchikane-anklager eller ej. At en så broget flok kan udgøre et valgbart alternativ til en præsident, der i 2008 og det meste 2009 nærmest kunne gå på vandet, fortæller om, i hvor høj grad forventningerne er bristede.

En tilsvarende skuffelse gælder verden over i miljøorganisationer, som havde håbet på en langt mere aktiv klima- og energipolitik fra verdens førende supermagt. I stedet har miljøaktivisterne været vidne til en systematisk neddrosling af de grønne ambitioner, aflysning af stramninger for drivhusgasudledning og åbning for nye olieboringer i ellers fredede områder.

Statslige løgne

Nu kan alverdens journalister så melde sig i koret. Sammen med borgerrettighedsorganisationer og andre, der kerer sig om offentlighedens adgang til informationer, som staten sidder på. For Obamas Justice Department har nemlig besluttet sig for at udvande det ellers velkendte og anpriste system for åbenhed i centralforvaltningen ved at gøre det lovligt for en offentlig myndighed at "agere over for en borger, der søger aktindsigt, som om den pågældende akt ikke eksisterede."

USA's nugældende offentlighedslov – the Freedom of Information Act (FOIA) –  giver myndigheden lov til at afslå at udtale sig om et dokument, hvor myndigheden ikke agter at udlevere det med grundlag i omsorg for statens sikkerhed. Men lyve må myndigheden ikke. Det er dette helt grundlæggende princip i amerikansk offentlig retspleje – at staten er til for at tjene borgerne og at borgerne traditionelt har ret til at se staten i kortene, med mindre andet meddeles individet – der ikke blot anfægtes men ødelægges med de nye bestemmelser, der endnu ikke er trådt i kraft.

I Bush' fodspor

Men i forvejen har Obamas regeringsperiode været en af de mest hemmelighedsfulde i nyere tid. Den præsident, der – som Los Angeles Times skrev i en leder i november – ellers havde annonceret "et hidtil uset højt niveau af åbenhed når det drejer sig om statens affærer" har i stedet nøje fulgt i sin forgænger, republikaneren George W. Bushs, fodspor; især ved snævert at sammenkæde privilegiet om "statens sikkerhed," når det gælder anstrengelserne for at afspore eller forhindre enhver retsforfølgelse af regeringens fejltrin i kampen mod terror.

Men listen er længere: Obama har også nægtet at delagtiggøre offentligheden i regeringens fortolkning af den såkaldte "Patriot Act" – en lov vedtaget i oktober 2001 i kølvandet på terrorangrebet mod USA 11. september samme år. Loven er en forkortelse for Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act og den er enormt kompliceret og lang. Men kernen i den er, at den giver staten udvidede rettigheder til indgreb i borgernes private liv f.eks. gennem udvidet afgang til aflytning af såvel mundtlig, skriftlig og elektronisk kommunikation som fysisk overvågning af rum. Og regeringen har blokeret for offentliggørelse af fotos taget af mishandling af fanger foretaget af amerikanske soldater

Se Los Angeles Times' leder Obama's secrets her. I lederen fra den 31. oktober 2011 nævnes en konkret retssag og lederskribenten argumenterer for, at præsidenten lever op til sine løfter om åbenhed, respekterer forfatningen og undlader at iværksætte den nye bestemmelse.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen