O-gruppen vil have støtte til redaktionel frihed

Forslaget om et ejerskabskriterium for at få mediestøtte er absurd, siger formanden for O-gruppen, Jørn Albertus, til Journalisten.dk. I stedet foreslår han at belønne medier for at være redaktionelt uafhængige.

Forslaget om et ejerskabskriterium for at få mediestøtte er absurd, siger formanden for O-gruppen, Jørn Albertus, til Journalisten.dk. I stedet foreslår han at belønne medier for at være redaktionelt uafhængige.

Hvis medier har frihed til at skrive, hvad de vil, er det lige meget, hvem de er ejet af. Sådan lyder ræsonnementet fra formanden for Organisationsgruppen (O-gruppen), Jørn Albertus.

»Vi er meget imod ejerskabskriteriet, som jeg finder helt absurd. Lidt polemisk kan man sige, at hvis kriteriet også gjaldt DR, ville stationen ikke ville kunne få støtte, fordi den er ejet af staten. Pointen er, at ejerskabsforholdet ikke har noget at sige i forhold til det indhold, der bliver produceret,« siger Jørn Albertus til Journalisten.dk.

Organisationsgruppen samler journalister, der arbejder på organisationsblade som Fagbladet 3F eller Lærerforeningens blad Folkeskolen. Medlemmerne af O-gruppen håber, at deres medier kan fortsætte med at få del i støttemillionerne. Mediehuset Ingeniøren står for eksempel til at miste omkring fire millioner om året, hvis ejerskabskriteriet bliver gennemført.

Formand for O-gruppen Jørn Albertus mener ikke, at man skal straffe medier for at være ejet af en organisation. I stedet burde man belønne medier, der er redaktionelt uafhængige af sine udgivere.

»Det kunne være et kriterium, at medier skal kunne skrive frit og kritisk om sit eget stofområde for at modtage støtte. Så er det jo for så vidt ligegyldigt, om mediet er ejet af en organisation,« siger Jørn Albertus og fremhæver blandt andet bladet Folkeskolen, ForskerForum eller CBS Observer, hvor han selv arbejder.

Hvordan et kriterium om redaktionel uafhængighed præcist kunne formuleres, ved Jørn Albertus ikke. Han er mest af alt optaget af ideen om at få mere uafhængig journalistik i Danmark.

»Mediestøtten er med til at omforme mediebilledet i Danmark. Hvis man belønnede redaktionel frihed, kunne det være, at flere udgivelser, inklusive blade vores medlemmer arbejder for, ville ændre sig og blive mere uafhængige.«

Mediestøtten bliver et stort indsatsområde for O-gruppen, fortæller Jørn Albertus. Foreningen arbejder i øjeblikket på en strategi for at få sine holdninger ud gennem alle mulige kanaler.

»Vi vil gå så langt, som vi kan, for at påvirke hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund. Men vi kan også finde på at bruge alle mulige kanaler for at få vores budskab igennem. Det kan være læserbreve, debatmøder, breve til Kulturministeriet. Men først og fremmest vil vi gennem vores medlemmer prøve at få en større viden om, hvordan mediestøtten påvirker deres arbejdspladser,« siger Jørn Albertus. Han vil dog ikke kalde foreningens arbejde for lobbyisme.

»Vi har ikke så mange penge, så man kommer eksempelvis ikke til at se en annoncekampagne i de store dagblade fra os. Men vi har andre specialgrupper, der deler vores interesser: Visuelt Forum, Freelancegruppen og fotograferne – de har alle en interesse i, at organisationsbladene kan få del i mediestøtten, så dem skal vi også i kontakt med.«

1 Kommentar