Nyvalgt græsk parti truer journalister

Det nyvalgte græske parti Gyldent Daggry bad journalister om at stå ret for lederen efter søndagens valg. Partiet har før truet en kritisk kvindelig journalist på livet, beretter hun selv til Spiegel Online. Pressefrihedsvagthund er bekymret.

Det nyvalgte græske parti Gyldent Daggry bad journalister om at stå ret for lederen efter søndagens valg. Partiet har før truet en kritisk kvindelig journalist på livet, beretter hun selv til Spiegel Online. Pressefrihedsvagthund er bekymret.

Med syv procent af stemmerne ved søndagens græske valg, blev det stærkt højreorienterede parti Gyldent Daggry for første gang valgt ind i det græske parlament. På det efterfølgende pressemøde blev journalister truet til at stå ret for partilederen, hvis ikke de ville smides ud. Det er ikke første gang, at partiets tilgang til journalister er i fokus. Partiet har ifølge en græsk journalist truet hende på livet efter en kritisk artikel.

Den 12. april bragte den græske avis Kathimerini en kritisk artikel om Gyldent Daggry. I artiklen skrev journalisten Xenia Kounalaki, at det var umuligt at have en ordentlig dialog med folk fra partiet, og at hun mente, at de skulle forbydes og forsvinde fra mediedækningen. Fem dage efter kom der et anonymt svar på artiklen på artiklen, skriver Xenia Kounalaki på Speigel Online.

»Det var et 2.500 langt personligt angreb, hvor fascisterne berettede om hele min karriere, gjorde grin med mine rødder (jeg er født i Hamburg) og endda uden grund nævnte min 13-årige datter. Det anonyme forfattere truede mig også indirekte: "For at sige det på Xenias modersmål: : 'Kommt Zeit, kommt Rat, kommt Attentat!'" (Kommer tid, kommer råd, kommer attentat, red.) Med andre ord, se dig over skulderen.«

De fleste grækere mener, at Gyldent Daggry har forbindelse til politiet og Grækenlands sikkerhedspoliti, skriver Xenia Kounalaki. Alligevel gik hun til politiet, for at spørge, hvad hun skulle gøre.

»De fortalte, at parti-bøller kunne chikanere mig, overfalde mig eller terrorisere mig over telefonen. De fortalte, at det var bedst, hvis jeg stoppede med at skrive om dem,« forklarer hun.

Hændelsen ved pressemødet kan ses i begyndelsen af denne optagelse. Da partileder Nikolaos Mihaloliakos trædte ind i lokalet skulle alle journalister stå ret for at vise respekt for lederen.

Organisationen South East Media Organisation (SEEMO), som er søsterorganisation til International Press Institute, udtrykker bekymring over Gyldent Daggrys behandling af journalister.

»Alle politiske partier skal respektere demokratiske principper og pressefrihed. Men på en måned har Gyldent Daggry truet en journalist og tvunget reportere til at stå op for at hylde lederen eller forlade pressekonferencen, Jeg håber, at hændelserne vil vise sig at være isolerede sager, og at Gyldent Daggrys ledere vil respektere demokratiets principper,« siger SEEMO's generalsekretær Oliver Vujovic i en pressemeddelelse på International Press Institutes hjemmeside

0 Kommentarer