Studiestart

Nyuddannede giver deres bedste råd til nye studerende: ”Sørg for at lave noget, der ikke er journalistik”

Lige nu starter flere hundrede nye studerende på journalistuddannelserne. Journalisten har talt med en fire nyuddannede journalister om deres bedste tip til nye studerende, og hvad de ville ønske, de havde vidst, da de startede på uddannelserne

1. Anders Mielke

Startede på humanistisk bachelor i journalistik og kommunikation på RUC i sommeren 2019, står bag podcasten ’Forhjulslir’, skrev bachelor om innovationsprocessen i danske podcast-produktioner.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om skolen og uddannelsen, da du startede?

”Set i bagklogskabens lys skulle jeg nok selv have sat mig bedre ind i min uddannelse. Jeg var ikke klar over, at jeg skulle igennem et basisår på RUC, hvor jeg ikke havde nogen form for undervisning i journalistik. Det var først på 3. semester, at vi begyndte på det. Så på det punkt ville jeg godt have kendt de fulde rammer for uddannelsen, men det er mere min egen skyld, at jeg ikke vidste det.”

”Derudover kunne jeg godt tænke mig at have vidst, at praktikforløbet først starter på kandidaten. Det synes jeg ikke var kommunikeret ordentligt ud til de studerende. Jeg mødte i hvert fald flere af mine medstuderende, som var overraskede over det.”

Hvad ville du ønske, du havde vidst om branchen, da du startede på uddannelsen?

”Vigtigheden af networking. Fordi jeg selv havde min egen podcast, da jeg startede på studiet, var jeg lidt inde i den journalistiske verden. Men hurtigt gik det op for mig, at i denne branche er netværk nøglen til din fremtid, dine historier og dit andet arbejde.”

Hvad er dit bedste tip til en, der lige er startet på første semester?

”Få dig et studiejob hurtigst muligt. Det kan godt være, at du har et job, som du er glad for, men for at komme frem i bussen og for at vinde erfaring hurtigst muligt, som du også kan tage videre med på studiet, er det en god idé at få en fod indenfor i branchen, mens du studerer.”

 

2. Emilie Sunekær

Startede på bachelor i journalistik på SDU i september 2018, var i praktik på DR Børn og Unge, skrev bachelor om public service-mediers dækning af kvindesport.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om skolen og uddannelsen, da du startede?

”Man lægger ikke mærke til, at man bliver bedre. Det erfarer man først, når man er færdig med uddannelsen. Der lægger man mærke til, at man er blevet bedre til at skrive og til at arbejde som journalist. Nu har jeg også siddet og rettet opgaver for første semester, og så går det bare op for en, hvor meget man har rykket sig. Men det er svært at se, når man er i det.”

”Det kunne have været meget nice at vide, at man rent faktisk var på sporet af at blive bedre.”

Hvad ville du ønske, du havde vidst om branchen, da du startede på uddannelsen?

”Ikke noget, som jeg ikke i forvejen havde kendskab til. Jeg vidste godt, at det var nogle til tider benhårde arbejdstider og til tider en kamp om at forblive i branchen. Men der er ikke noget, jeg gerne ville have vidst inden.”

Hvad er dit bedste tip til en, der lige er startet på første semester?

”Husk at dyrke det sociale også. Det betyder virkelig meget, når man skal lave nogle af de lidt større opgaver – at man har fundet nogen, man klikker godt med, og som man stoler på. Så har man også nogen, man kan opleve opture med, når man har lavet et fedt produkt, men også at opleve nedture med, når man står ude på en eller anden produktion og har haft en virkelig lang dag. For der er lange dage og hårde perioder, og det gør det hele lidt nemmere, når man kan læne sig op ad nogen.”

”Og så tror jeg ,det er vigtigt ikke at låse sig fast på et format. Jeg har været superglad for, at vi på SDU har fået lov til at arbejde både med tv, radio og skrift. Jeg troede, at jeg skulle skrive, da jeg startede, men nu laver jeg primært tv og video. Jeg synes, det er vigtigt at få prøvet lidt forskelligt af, for lige pludselig finder man måske en ting, der er endnu federe end det, man regnede med at skulle lave.”

 

3. Magne Hans Herløv Kaae

Startede på journaliststudiet på DMJX i februar 2019, var i praktik på DR P3, har skrevet bachelor om Serbien, landets udenrigspolitiske forhold, EU-skepticisme og demonstrationer for Rusland.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om skolen og uddannelsen, da du startede?

”Præcis hvor praktisk den er. Jeg ville ønske, jeg havde vidst, hvor strømlinet til klassiske medier, den er, så hvis man gerne vil have sit enormt kreative fiks, så skal man søge det lidt selv. Så skal man ud og lave Citat eller Illustreret Bunker, eller man skal ud og finde et sted, hvor man kan få lov til den del af det. Det er ikke en skole kun for kreative sjæle, det er også for folk, der skal ud og lave rimeligt hardcore journalistisk.”

Hvad ville du ønske, du havde vidst om branchen, da du startede på uddannelsen?

”Jeg ville gerne have vidst, at man aldrig kan blive fastansat. Hele det shitshow, at når så mange – ofte unge mennesker – er ansat på tidsbegrænsede aftaler, så er alle altid bare lidt bange for at miste sit arbejde. Så når man kommer ud, finder man hurtigt ud af, at der er mange, der er ansat et helt år eller et halvt år, og hele tiden skal forlænges.”

”Det skaber bare en enormt stresset og presset hverdag, for hvis du ikke har jobsikkerhed, er det også svært at have overskud til at være en god kollega.”

Hvad er dit bedste tip til en, der lige er startet på første semester?

”Find noget andet at lave også. Det er så nemt at falde i gryden, der hedder, at det bliver ens identitet, og at ’nu skal jeg ud og være journalist’. Men sørg for at have et arbejde, du synes er sjovt på en café, eller spil fodbold eller sejl, eller hvad fanden du nu er til.”

”For uanset hvor fedt det er at være kommet ind på den skole, så er der edderbroderemig mange ting, der er lige så vigtige. Og det er primært bare at passe godt på sig selv og have det godt. Nå ja, og så skal man håbe på, at man får Mette Mørk. Det er ikke så meget et tip, det er bare noget, man kan krydse fingre for.”

 

4. Janê Gad Akrawi

Startede på journaliststudiet på DMJX i februar 2019, var i praktik på JydskeVestkysten, har lavet en tv-dokumentar om Extinction Rebellion til sin bachelor.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om skolen og uddannelsen, da du startede?

”Når man starter, er der en forventning om, at alle synes, det er det fedeste i verden. Alle virker meget passionerede, og man kan nogle gange få mindreværdskomplekser og tænke ’jeg er slet ikke så sej og dygtig eller brænder så meget for det som alle andre’. Men sådan er der mange, der går og har det. Og der er mange, der er stille og rolige og nede på jorden, og som ikke altid synes, det er det fedeste i verden. Det synes jeg havde været rart at vide, fordi jeg nogle gange har følt, at jeg var den eneste, der var lidt i tvivl.”

Hvad ville du ønske, du havde vidst om branchen, da du startede på uddannelsen?

”Mange siger, at det er en hård branche, og at man virkelig skal brænde for det og køre sig selv hårdt for at slå igennem. Jeg ville ønske, jeg havde vidst, at sådan behøver det ikke at være. Man kan finde sin egen vej. Journalistik er så bredt, og man kan ende så mange forskellige steder. Man kan bruge det til det, man vil.”

”Det er en stor, åben branche, og helt klassisk nyhedsjournalistik er ikke det eneste, der findes. Jeg er selv lidt i tvivl om, hvad jeg skal nu. Men det er rart at have lidt ro i, at man kan gøre det, man vil.”

Hvad er dit bedste tip til en, der lige er startet på første semester?

”Sørg for at lave noget, der ikke er journalistik. Der, hvor jeg har haft det allerbedst på studiet, er der, hvor jeg har haft andre hobbyer, der slet ikke har haft noget med journalistik at gøre. Jeg har lavet kunst og keramik, og det har været fedt at komme væk og bruge hjernen på en anden måde. For man kan hurtigt blive opslugt.”

”Det er hårdt og lidt farligt, hvis journalistik bliver hele ens identitet. For det er ikke altid fedt. Der er også dage, hvor det er hårdt. Så der er det rart at have noget andet, som kan give ro eller et afbræk.”

1 Kommentar

Christopher Bering Baden
1. SEPTEMBER 2022
Sikke nogle fine råd. Jeg tror først og fremmest, man skal hæfte sig ved, hvor forskelligartede rådene fra de nyuddannede er. For uanset hvor lidt eller meget man brænder for journalistik, eller hvor meget i tvivl man er om sit liv og sin fremtid under uddannelsen, så skal man nok ende med at finde sin egen vej i rette tid ❤️