360 grader fotografier viser en uredigeret virkelighed fra det amerikanske præsidentvalg. Søren Pagter, DJH, kalder fotografiet for et gimmick og spår ikke en lys fremtid for den nye metode.
Blitz, præsidentkandidat, tilhængere og fotografer. Alle elementer kan ses på 360 grader-fotografierne, som Nytimes.com i øjeblikket eksperimenterer med. Et billede fra John McCains tale til den nationale, republikanske konvention kan ses her. Alle detaljer fra begivenheden bliver afsløret, og folk kan zoome ind og ud, som det passer dem.
»Seerne kan selv stå på bjerget og se et fuldstændigt uredigeret billede af en præsidentkandidats tale. Det svarer næsten til at lægge et båndudskrift på nettet og lade folk selv bestemme, hvad de vil høre. Visuelt er dette dog en større oplevelse end et båndudskrift, men jeg vil alligevel kalde det en gimmick,« forklarer leder for fotojournalistuddannelsen på DJH Søren Pagter til Journalisten.dk.
Hos nogle ejendomsmæglere bliver en forenklet udgave af metoden allerede brugt, så fremtidige husejere kan se panoramafotografier af ejendomme. Billederne kan dog endnu ikke ses på nyhedssites i Danmark.
»Teknikken skal nok ramme de store medier i Danmark. Jeg ved ikke præcis, hvordan New York Times sætter billederne sammen, men det kræver en omfattende teknik, lidt snilde og et kamera med høj, høj opløsning,« siger Søren Pagter.
Fotojournalistikken bliver dog ikke reddet af den nye teknik i fremtiden.
»Når først vi har set panoramabillederne nogle gange, kan de ikke bidrage med noget nyt,« siger Søren Pagter.
Se panoramabilledet her.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Tak Kristian
Det er godt nok på Djursland jeg bor men jeg har nu 20 km til Mols.
Jeg er nu slet ikke enig i Sørens definition af panoramas som en gimmick.
Og der er mange andre end NewYork Times der bruger det.
Og så er der for øvrigt slet ingen zoom funktion i New York Times hjemmelavede flashviewer.
Siden jeg var inde hos jer i Århus har det sket meget på området.
Teknisk har vi fået langt bedre stitchers og natuligtvis også bedre kamera og linser som gør at vi kan producere panorama langt hurtigere og i bedre kvalitet end bare for nogle år siden.
Gabriel Dance som lavet de fleste af NYTimes seneste panorama er for øvrigt ikke fotograf men han kalder sig Multimedia producer og har en uddannelse i Multimedia Journalism.
Han er nok den første fra de store medias der har lavet panorama i en kvalitet som vi "rigtige" panorama fotografer ikke har lavet grin med på grund af dårlig teknisk kvalitet. GARY O'BRIEN fra Charlotte Observer som også laver panorama features har på sin blog et par posts om Gabriel's panoramas http://panoramist.blogspot.com/
Foruden NYTimes og Washington post har vi mange media som publicerer panorama.
I Frankrig har Gilles Vidal http://gillesvidal.com/portfolio.htm i flere år lavet reportager der har været publiceret hos nogle af de største aviser og i Rue 89 http://www.rue89.com/panoreportage.
Panorama kan bruges i mange sammanhang. Her er et exempel også fra Frankrig. Stéphane Charbeau fulgte et kommune valg genem flere måneder.
http://municipales.panoglobe.com/
Og en helt anden feature story i Washington post
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/metro/interactives/moderndisciples/?hpid=multimedia1&hpv=national
For et par år siden lavede Michael Therer 2 rejser til Afrika for Læger uden grænser.
Det blev til 2 historier fra Mali om Malnutrition og Aids i Mozambique,
http://www.panoramas.dk/fullscreen5/f46-msf-malaria-africa.html
http://walkingwithaids.info/
Med flash panorama viewers har vi i dag mulighed til at for første gang lave virkelig multimedia.
Det er en af orsagerne til det langt større interesse i det sidste år.
360 sfæriske panorama med still billeder, video lyd og text i et og samme vindue. Og med rigtig fuldskærm. Altså ikke bare en lille slideshow med sort skærm rundt om.
Et panorama gir noget hverken video eller stillbilleder kan gi.
Her er et par exempler jeg lavet i år med flash præsentation.
Joachim og Maries bryllup http://www.dr.dk/Nyheder/Temaer/Oevrige_temaer/2008/Bryllup/20080523155236.htm
Grundlovsmøde på Ejer Bavnehøj.
http://www.360-foto.dk/grundlovsdag/
Ildregatta i Silkeborg et exempel med still billed slideshow i panorama
http://www.panoramas.dk/2008/ildregatta-silkeborg/
Og det store party for et par uger siden i Dubai som jeg lavede sammen med en fotograf i Dubai.
http://www.panoramas.dk/Atlantis-Palm-Dubai/index.html
For øvrigt har jeg lige været i kontakt med en fotograf fra en af Danmarks største aviser som er interesseret i mediet.
Da journalist eleverne i Århus for et par år siden var i kontakt med billedredaktøren fra netop den samme avis lød svaret omtrent som Sørens.
Så du må hellere tænke om Søren for ellers kommer din skole bagefter
Fotografen Hans Nyberg, der bor på Mols, har siden 2002 egenhændigt bestyret verdens førende portal for 360 graders fotos. http://www.panoramas.dk
Nyberg er manden, der på bestilling lavede de 360 graders billeder, DR Online viste fra det kongelige bryllup.
På Nybergs portal ligger der hundreder af eksempler på den sjove fotoniche. Se her et af hans mest populære 360 graders fotos fra toppen af Mt. Everest http://panoramas.dk/fullscreen2/full22.html
Læs om billedets tilblivelse her: http://panoramas.dk/everest.html
Vi havde besøg af Hans Nyberg på Journalisthøjskolens multimediehold for nogle år siden, og det var vældig underholdende. Her fortalte Nyberg i øvrigt, at de amerikanske aviser (dengang) har/havde foto-etiske problemer med teknikken. De fleste professionelle 360-graders billeder er nemlig sammensat af flere vidvinkelbilleder, som fotografen tager i løbet af en ferm og kontrolleret 360-graders snurretur. På den måde er der tale om et fotografi, der illuderer at være et øjebliksbillede, men som i virkeligheden består af flere sammensatte øjeblikke.
At 360-graders billederne har eksisteret så længe som et (populært) randfænomen er måske en indikation af, at kollega Søren Pagter nok har ret, når han sir, at 360-graders fotografiet må betegnes som en gimmick.
Næh, nogen sensation er det nok ikke, men det er da lidt opløftende, at en anerkendt avis langt om længe har fået øje på mulighederne i 360 grader billederne.
Det er bestemt ikke enhvert motiv, der egner sig til teknologien. På grund af den kraftige vidvinkel skal 360 graders fotografen tæt på motivet for at få tilstrækkeligt højt detaljeniveau, og det vil i praksis sige, at kameraet skal placeres midt i begivenheden.
På NYT-fotoet er det fornemmelsen af at befinde sig midt i presselogoen, der skaber et seværdigt fotografi, men det havde unægeligt været sjovere, hvis fotografen havde kunnet snige kameraet op foran snuden på McCain, så vi havde fået hans 360 graders perspektiv. Kunne man anbringe et kamera på toppen af de politiske journalisters mikrofoner på Christiansborg, kunne man givetvis også få nogle fantastiske fotos ud af det.
Perspektiverne er generelt rigtigt interessante, når det gælder reportagefoto fra begivenheder, hvor mange mennesker er samlet, men barrieren er stadig, at fotografen skal meget tæt på begivenhederne. Nogle gange er det diskretionshensyn, der får fotograferne til at holde sig på passende afstand, andre gange er det fysisk umuligt at komme tilstrækkeligt tæt på.
Skal man for alvor udnytte mulighederne, kræver det en tilpas grænseoverskridende opførsel, men så kan resultatet til gengæld også blive en formidabel visuel oplevelse.
Ved ikke helt, hvordan I er nået frem til at dette er noget nyt.
dr.dk/nyheder gjorde det fx i forbindelse med .htm Frederik og Marys bryllup i 2004.
http://www.dr.dk/nyheder/htm/baggrund/tema2004/bryllup/151