Nytårsquiz 2003-2004

 143 af Journalistens læsere havde sat sig foran krystalkuglen og havde givet deres bud på, hvordan det ville gå i medielandskabet i 2003.

 

143 af Journalistens læsere havde sat sig foran krystalkuglen og havde givet deres bud på, hvordan det ville gå i medielandskabet i 2003.

Tre læsere trænger til at få pudset krystalkuglen grundigt. De havde kun gættet fem rigtige. De fleste havde mellem ti og 12 rigtige. Der var ingen, der gættede rigtigt på alle spørgsmål, hvorimod der var 11 med kun to forkerte svar.

Journalisten lod to af Dansk Journalistforbunds jurister foretage en lodtrækning for at finde den heldige vinder blandt de 11.

Vinderen er Ine Urheim. Hun har vundet en uges gratis ophold i et af Journalisternes Feriefonds sommerhuse. Det er Feriefonden, der sponserer nytårsquizzen.

Spørgsmålet om hvorvidt antallet af journalistiske jobs på TvDanmarks lokale tv-stationer ville vokse fra de daværende 59 til 70 eller derover, delte også vandene. Da vi stillede spørgsmålet, havde vi glemt at tage højde for mediemarkedets hastige udvikling. Dengang var en tv-station en tv-station. Et sted, hvor det var forholdsvis let at tælle journalistiske medarbejdere. Sådan er det ikke længere. Der er lavet fælles mediehuse i Nordjylland, Vestsjælland og Herning. Her er medarbejderne ikke længere rene TvDanmark-journalister, men multimediejournalister. Derfor har vi valgt at lade spørgsmålet udgå af quizzen.

De rigtige 2003-svar

1. Er Christian Nissen fortsat generaldirektør for DR? JA

2. Fusionerer Politikens og Jyllands-Postens fotoarkiver? JA

3. Vil der blive etableret et nyt dagblad i Danmark med en redaktion bestående af uddannede journalister? NEJ

4. Stiller fællestillidsmanden i Det Berlingske Hus, Uffe Gardel, op til formandsvalget på delegeretmødet i april? NEJ

5. Bliver Mogens Blicher Bjerregård genvalgt til formand for Dansk Journalistforbund på delegeretmødet i april? JA

6. Starter Peter Linck et nyt medie i Skandinavien? NEJ

7. Vil mindst en dansk avis blive ejer/medejer af TV 2? NEJ

8. Er Henrik Qvortrup fortsat chefredaktør på
SE og HØR? JA

9. Undervisningsministeriet skal evaluere de tre journalistuddannelser. Beslutter man at gøre praktiktiden kortere? NEJ

10. Lykkes det fagbladet Ingeniøren at overbevise Ingeniørforeningen om, at den skal betale en abonnementspris for blade til foreningens medlemmer? JA

11. Får vi indført gradueret kontingent? NEJ

12. Vil aktieselskabet Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad blive opkøbt af JydskeVestkystens ejere, nemlig Det Berlingske Officin og Den Sydvestjydske Venstrepresse? NEJ

13. Fusionerer Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende? NEJ

14. Vil antallet af journalistiske job på TvDanmarks lokale tv-stationer vokse fra de nuværende 59 til 70 eller derover? SPØRGSMÅLET UDGÅET

15. Stiger Århus Stiftstidendes oplag? NEJ

16. Opretter DJH et internationalt hold på fotojournalist-uddannelsen? NEJ

17. Vil JOURNALISTEN få nyt layout? JA

Vinderen kigger ind i mediernes fremtid

HELDET TILSMILEDE MANUSKRIPT-FORFATTER INE URHEIM, DA DER SKULLE FINDES EN VINDER AF NYTÅRSQUIZZEN FOR 2003. SAMMEN MED JOURNALISTEN HAR HUN SMUGKIGGET PÅ NÆSTE ÅRS SPØRGSMÅL.

»Tillykke med hvad?«

Evnen til at skue frem i tiden er øjensynligt bedre end evnen til tænke et år tilbage.

Men efter et par stikord lykkes det Journalisten at spole tiden tilbage hos en dagen-efter-julefrokost-ramt vinder.

Sammen med ti andre deltagere i quizzen havde Ine Urheim kun slør i krystalkuglen to gange, da hun for et siden skulle spå om udviklingen i medielandskabet i 2003. Men med 11 spåmænd og koner, der alle havde 14 rigtige, var det nødvendigt at trække lod. Op af henkogningsglasset trak en af Dansk Journalistforbunds jurister under overværelse af flere vidner en papirlap med navnet Ine Urheim.

»Ud over en række priser for min afgangsfilm fra Filmskolen har jeg aldrig vundet noget før, så det er da helt fantastisk,« siger Ine Urheim, da sejren er gået op for hende.

Ine Urheim afsluttede i sommer tre år på Filmskolens manuskriptuddannelse med afgangsfilmen Mellem Os. Et moderne, humoristisk og sexet kammerspil, som udspiller sig i løbet af én aften i en lejlighed med fire unge københavnere. Filmen har vundet fire internationale filmpriser, senest prisen som bedste europæiske afgangsfilm ved filmfestivalen i Bologna i november.

Den 29-årige Ine Urheim er født i Bergen af norske forældre, men er opvokset i København. Hun har altid følt det at skrive som et kald. Derfor var det også helt naturligt, at hun efter gymnasiet arbejdede på en lille lokalavis, inden hun begyndte at arbejde freelance for ungdomsbladet Chili. Her blev hun ansat, da de opslog en stilling som redaktionssekretær.

»Jeg føler mig stadig meget knyttet til journalistikken og forsøger at følge med i, hvad der sker i medielandskabet,« siger hun.

Når Ine Urheim aldrig tidligere har vundet noget – ud over filmpriserne – hænger det også sammen med, at hun ikke er den store spillefugl.

»Jeg er normalt ikke en spiller, men jeg synes, at Journalistens quiz, hvor man skal tænke sig om, er meget sjov. Og derfor satte jeg mig ned og brugte en times tid på det dengang,« fortæller hun.

Ine Urheim har fået lov til at smugkigge på dette års spørgsmål, og hun deler gerne sine clairvoyante evner med Journalisten:

»Hans Engell er en bestemt herre, så hvis han siger, at han vil tabe sig, gør han det helt sikkert,« siger hun uden at tøve.

Derimod er Ine Urheim mere i tvivl om, hvorvidt det lykkes B.T.s chefredaktør, Arne Ullum, at leve op til sin egen udmelding om at gå tidligt fra arbejde hver femte uge, så han kan komme hjem og lave mad til kollektivet.

»Teknisk set burde det jo være muligt, men jeg tror ikke, at det i praksis er muligt på en avis som B.T. Så det må blive et nej,« siger hun.

Til gengæld er der ikke megen usikkerhed at spore i spørgsmålet om, hvorvidt Pressenævnet fortsat vil have modtaget et stigende antal klager.

»Det tror jeg helt sikkert. Jeg tror, det hænger sammen med hele den teknologiske udvikling inden for faget, der gør, at tingene går hurtigere og hurtigere. Det betyder også, at det hele bliver mere råt. Det er jo den samme tendens, vi ser i udlandet,« siger Ine Urheim.

Hun ser dog også lysere ting end mediernes forråelse, når hun lægger mediebilledets tarotkort.

»Jeg glæder mig meget til at se, hvordan hele mediebilledet ser ud om ti år. Den teknologiske udvikling kommer til at betyde en masse for faget journalistik, og jeg er sikker på, at det bliver en meget spændende fremtid,« siger Ine Urheim. 

Læs 2004-spørgsmålene her

 

0 Kommentarer