Nytårsquiz 2002

 DE 16 RIGTIGE ER:

 

DE 16 RIGTIGE ER:

1 Bliver antallet af studerende på de tre journalistuddannelser sænket? NEJ
2 Bliver TV 2 privatiseret? NEJ
3 Viser DR reality tv-programmer i stil med Big Bro-ther, Temptation Island og Robinson? NEJ
4 I dag er 10,8 procent af medlemmerne i DJ berørt af ledighed. Er tallet i december 2002 steget? JA
5 Er Jørgen Ejbøl fortsat chef for Jyllands-Posten? JA
6 Har en dansk journalist interviewet Osama Bin _Laden? NEJ
7 Er der fortsat tv-nyheder på DR1 om morgenen? JA
8 Er Urban eller metroXpress ekspanderet ud over hovedstadsområdet og har indtaget provinsen? JA
9 På en række medier kører der forsøg med fotograferende journalister. Vil der være flere end fire forsøg i gang den 1. december? NEJ
10 Vil det lykkes Danmarks Royale ugeblad, Billed Bladet, at komme først med nyheden om, at kronprins Frederik skal giftes? NEJ
11 Sender TvDanmark Big Brother 3? NEJ
12 Er Christian Kierkegaard fortsat næstformand i DJ? NEJ
13 Vinder en dansk fotograf igen en pris ved World Press Photo i 2002? JA
14 Vil rådhusklokkerne klokken 12 forsvinde helt fra radioen? NEJ
15 I dag er kun 2 procent af læserindlæggene i JOURNALISTEN positive. Vil antallet af positive debatindlæg fortsat ligge under 10 procent i det nye år? JA
16 Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske Tidende, Jubii, Sol og TV 2 går med planer om at afkræve mikrobetaling for brug af deres hjemmesider. Vil alle seks opkræve mikrobetaling 1.december 2002? NEJ

– Der var 145, der sendte ind.

– En enkelt havde kun syv rigtige, de fleste havde mellem 10 og 13 rigtige, men så var krystalkugle og kaffegrums også slidt op. Det lykkedes kun tre at forudsige 14 rigtige svar, og kun én blandt de 145 spåmænd og -kvinder havde alle 16 rigtige.

– Vinderen er DRs politiske reporter, Jens Ringberg. Han har vundet en uges gratis ophold i et af Journalisternes Feriefonds sommerhuse. Det er feriefonden, der sponsorer nytårsquizzen ved at forære en sommerhusuge til vinderen – dog uden for sommerferieperioden.

– Tipskuponens største overraskelse var uden tvivl punkt 12. Vil Christian Kierkegaard fortsat være næstformand i Dansk Journalistforbund? Ud af de 145 indsendte svar var der kun 14, der turde tænke den tanke, at forbundets harddisk, Christian Kierkegaard, ville forlade sin post. Ikke desto mindre sagde han ja til et job som direktør for Dansk Fagpresse, og på delegeretmødet blev Fred Jacobsen valgt i stedet.

– Punkt 5, er Jørgen Ejbøl fortsat chef for Jyllands-Po-sten, viste sig at dække over langt mere, end vi havde forudset. Spørgsmålet dukkede op, fordi chefredaktør Jørgen Ejbøl havde været syg i flere måneder. Ulrik Haagerup havde forsøgt at tilrane sig tronen, men var rutschet ned ad bjerget. Det rigtige svar er ja. Men indrømmet – dengang havde vi ikke fantasi til at forestille os, at Politiken og Jyllands-Posten ville fusionere, og at Jørgen Ejbøl fra 1. januar 2003 skulle være bestyrelsesformand for fusionen Jyllands-Posten A/S og A/S Dagbladet Politiken.

– Også punkt 14 snød os. Spørgsmålet var tænkt som et af "de sikre", men selv hævdvundne traditioner kastes ud i den moderne mediekamp: Først røg speakerpigerne, så sirenen onsdag klokken 12 og fra første januar forsvinder rådhusklokkerne fra radioen. Alligevel er det rigtige svar i quizzen: NEJ. Vi har nemlig udtrykkeligt spurgt om, hvordan tilstanden var per 1. december 2002.

– Spørgsmål nummer 9 kan også fortolkes. Vi spurgte, om der 1. december var flere end fire fotoforsøg. Det var der ikke, i hvert fald ikke af den slags som Journalistforbundets hovedbestyrelse skal godkende. Hvad Erhvervsbladet og Job og Børn selv er i deres gode ret til at kalde forsøg, uanset hvad fotografer og forbund måtte mene, tæller vi ikke med her.

– 95 troede ikke på, at en dansk fotograf igen kunne vinde World Press Photo, (spørgsmål 13), men det lykkedes for Erik Refner, så svaret er JA.

– JOURNALISTENs redaktion var selv i tvivl om svaret på spørgsmål 10: Vil Billed Bladet komme først med nyheden om, at Kronprins Frederik skal giftes. Dertil må svaret absolut være ja. Vi har slet ikke tal på alle de gange, Billed Bladet har fortalt, at nu skal kronprinsen giftes. Alligevel har vi besluttet, at det rigtige svar må være et NEJ. Hverken hoffet eller kronprinsen selv har nemlig endnu indrømmet, at kronprinsen skal giftes, dronningen nævnte heller ikke noget om et forestående bryllup i sin nytårstale.

– Spørgsmål 15 var tæt på at blive lige så overraskende som spørgsmålet om Christian _Kierkegaard. Her spurgte vi, om antallet af positive læserbreve i JOURNALISTEN – som i 2001 var på to procent – fortsat ville være under ti procent. En nøje optælling viser, at antallet af positive læserbreve i 2002 var oppe på otte procent – langt over tallet for 2001, men stadig under 10 procent og dermed er det rigtige svar JA.

 

0 Kommentarer